Tuvojoties Latvijas valsts svētkiem, arvien biežāk domājam par to, kā svinību galdā ienest īstas Latvijas garšas – tādas, kas sasilda un vieno ģimeni ap kopīgu maltīti. Šogad “Maxima” aicina svinēt ar pašmāju produktiem un sezonas garšām, radot ēdienus, kas apvieno tradīcijas un mūsdienīgumu. Vienu no šādiem gardumiem piedāvā šefpavārs Lauris Aleksejevs: rupjmaizes drumstalu ar ķirbi, dzērvenēm un zefīra putukrējumu, kas ne vien izskatās svinīgi, bet arī parāda Latvijas garšu bagātību. Rupjmaize, ķirbis un zefīrs – neparasts, bet lielisks salikums svētku desertam
“Valsts svētkos galdā visbiežāk ceļam ēdienus, kas smaržo pēc mājām, bērnības un Latvijas garšām. Šī deserta pamatā ir mūsu pašu klasiskā rupjmaize, dzērvenes un rudens ražas karalis – ķirbis, kas kopā ar gaisīgo zefīra putukrējumu rada maigu un svinīgu garšu saspēli. Tas ir deserts, kas apvieno tradīcijas ar nelielu mūsdienīgu pieskārienu – ideāli piemērots, lai svētkos godinātu Latviju ar pašmāju produktiem un siltu, mājīgu noskaņu. Tāpēc “Maxima”, lai valsts svētku sajūta ienāktu ikvienā mājā, ir parūpējusies par izdevīgiem piedāvājumiem iecienītākajiem vietējo ražotāju produktiem, kā arī svētku atribūtiem, lai ikviens varētu sagatavot gardus ēdienus un radīt patiesi siltu svētku noskaņu savās mājās,” stāsta šefpavārs Lauris Aleksejevs.
Rupjmaizes drumstala ar ķirbi, dzērvenēm un zefīra putukrējumu
Sastāvdaļas 6-8 porcijām:
Pamatam:
100 g rupjmaizes rīvmaize
100 g dzērvenes
100 g cukurs
Pildījumam:
300 g nomizots ķirbis
150 ml cidoniju sīrups
1/4 tējkarote malts muskatrieksts
Putukrējumam:
300 ml saldais krējums
100 g vaniļas zefīrs
Tumšā šokolāde dekorēšanai
Pagatavošanas gaita:
- Svaigas vai atsaldētas dzērvenes sablendē līdz veidojas biezenim līdzīga masa
- Rupjmaizes rīvmaizi sajauc ar dzērveņu biezeni un cukuru un atstāj uzbriest aptuveni vienu stundu;
- Ķirbi nomizo un sagriež kubiņos, pārlej ar cidoniju sīrupu un cep cepeškrāsnī 160°C temperatūrā, līdz tas kļūst mīksts. Tad sablendē līdz viendabīgai masai, pievieno šķipsniņu muskatrieksta garšvielu un atdzesē;
- Saldo krējumu pārlej pāri mazos gabaliņos sagrieztiem zefīriem un atļauj tiem savilkties vienu stundu, tad saputo;
- Glāzēs vai trauciņos kārto desertu kārtās – uzbriedināto rupjmaizi, ķirbja biezeni un putukrējumu;
- Liek ledusskapī uz divām stundā, lai kārtojums sastingst un pirms pasniegšanas pārkaisa ar rīvētu tumšo šokolādi.





