Vecie, labie padomi. Šoreiz par pienu! Iespējams, uzzināsi ko jaunu.

  • Svaigs piens vasarā, neraugoties uz karsto laiku un negaisu, dienām nesaskābst, ja to uzvāra, pievienojot cukuru (1 nepilna tējkarote cukura uz 1 litru piena).
  • Piens tik ātri nesaskābst, ja tam pievieno šķipsniņu sāls.
  • Piens nepiedeg, ja trauku iepriekš izskalo ar aukstu ūdeni.
  • Lai piena zupa nepiedegtu, pienam pielej nedaudz ūdens un vāra uz ļoti mazas uguns.
  • Piedegušu pienu izkāš caur dubulti saliktu marli citā traukā. Ja to atkārto vairākas reizes, piedeguma garša izzūd. Marli ikreizes izskalo ūdenī.
  • Ja pienā ieliek rudzu maizes garoziņu, tas ātrāk sarūgst. Ieraugam var pielikt arī karoti gatava rūgušpiena vai krējuma.
  • Lai rūgušpiens nepārskābtu un no tā neizdalītos sūkalas, tas tūliņ pēc sabiezēšanas jānoliek aukstumā.
  • Pirmpienu var izmantot olu vietā visiem ēdieniem, kur olas baltumu lieto nesaputotu, piemēram, plānajām pankūkām, klimpām un sacepumiem.
  • Piens labi uzglabājas, ja to ielej stikla burkā, kas ielikta traukā ar ūdeni un pārklāta ar aukstā ūdenī samērcētu marli. Marles malām jāmirkst ūdenī.

__________

Avots: G. Ievkalns, Padomi un padomiņi mājsaimniecībā.

 

Iepriekšējais rakstsAveņu tēja grūtniecības laikā – drīkst vai nē?
Nākamais raksts3 izplatītākie iemesli, kāpēc vīrieši neprecas