Šoreiz vecāsmātes pūra lādē lūkojāmies pēc padomiem par maizi un citiem miltu izstrādājumiem – to uzglabāšanu un pagatavošanu.
- Baltmaizi nav ieteicams turēt maizes kastē vai plastmasas maisiņā kopā ar rupjmaizi, jo tad tā pieņem rupjmaizes smaržu.
- Svaigu maizi vieglāk sagriezt, ja lieto sasildītu nazi.
- Lai sagrieztu svaigu torti vai pīrāgu, nazi samērcē siltā ūdenī.
- Konditorejas izstrādājumi ilgāk turas svaigi, ja tos glabā slēgtā traukā kopā ar āboliem.
- Cepumi ilgi saglabājas svaigi, ja to kastītē ieber šķipsniņu sāls.
- Lai kūkas un kēksi nepiedegtu, veidnēs ieklāj foliju.
- Trauslu, birstīgu mīklu viegli izveltnēt, ja to ievieto starp divām ar kartupeļu cieti apkaisītām folija vai pergamenta loksnēm.
- Ja mīklas cepums draud piedegt, cepeškrāsnī ievieto trauciņu ar aukstu ūdeni.
- Kēksu vai pudiņu no veidnes vieglāk izņemt, ja karstu veidni apgāž uz šķīvja un veidnes dibenu apklāj ar samitrinātu drānu.
- Miltu tārpi nemetas miltos, ja tajos ieber nedaudz sāls.
- Cieši iesaiņotu un sasaldētu mīklu var uzglabāt 2 – 3 mēnešus.
- Lai maize nepelētu, to glabā polietilēna maisiņā, kurā ik pēc 4 – 5 cm ir izdurti caurumiņi.
- Lai rīsos un miltos neieviestos ķirmīši, traukā pie šiem produktiem ieliek nolobītas ķiploka daiviņas. Ne milti, ne rīsi ar ķiploku smaku nepiesūksies.
- Lai mīklā nerastos kunkuļi, miltus nedrīkst bērt šķidrumā. Jārīkojas otrādi – lēni maisot, šķidrums pakāpeniski jāpielej pie miltiem.
- Miltus, makaronus un putraimus var uzglabāt istabas temperatūrā ilgāku laiku, ja tos izkarsē vai piemaisa uz 1 kg produktu 1 tējkaroti sāls; tas neļaus attīstīties kodēm, ērcēm u.c. kaitēkļiem.
__________
Avots: G. Ievkalns. Padomi un padomiņi mājsaimniecībā.