Šoreiz vecāsmātes pūra lādē lūkojāmies pēc padomiem par maizi un citiem miltu izstrādājumiem – to uzglabāšanu un pagatavošanu.

 

  • Baltmaizi nav ieteicams turēt maizes kastē vai plastmasas maisiņā kopā ar rupjmaizi, jo tad tā pieņem rupjmaizes smaržu.
  • Svaigu maizi vieglāk sagriezt, ja lieto sasildītu nazi.
  • Lai sagrieztu svaigu torti vai pīrāgu, nazi samērcē siltā ūdenī.
  • Konditorejas izstrādājumi ilgāk turas svaigi, ja tos glabā slēgtā traukā kopā ar āboliem.
  • Cepumi ilgi saglabājas svaigi, ja to kastītē ieber šķipsniņu sāls.
  • Lai kūkas un kēksi nepiedegtu, veidnēs ieklāj foliju.
  • Trauslu, birstīgu mīklu viegli izveltnēt, ja to ievieto starp divām ar kartupeļu cieti apkaisītām folija vai pergamenta loksnēm.
  • Ja mīklas cepums draud piedegt, cepeškrāsnī ievieto trauciņu ar aukstu ūdeni.
  • Kēksu vai pudiņu no veidnes vieglāk izņemt, ja karstu veidni apgāž uz šķīvja un veidnes dibenu apklāj ar samitrinātu drānu.
  • Miltu tārpi nemetas miltos, ja tajos ieber nedaudz sāls.
  • Cieši iesaiņotu un sasaldētu mīklu var uzglabāt 2 – 3 mēnešus.
  • Lai maize nepelētu, to glabā polietilēna maisiņā, kurā ik pēc 4 – 5 cm ir izdurti caurumiņi.
  • Lai rīsos un miltos neieviestos ķirmīši, traukā pie šiem produktiem ieliek nolobītas ķiploka daiviņas. Ne milti, ne rīsi ar ķiploku smaku nepiesūksies.
  • Lai mīklā nerastos kunkuļi, miltus nedrīkst bērt šķidrumā. Jārīkojas otrādi – lēni maisot, šķidrums pakāpeniski jāpielej pie miltiem.
  • Miltus, makaronus un putraimus var uzglabāt istabas temperatūrā ilgāku laiku, ja tos izkarsē vai piemaisa uz 1 kg produktu 1 tējkaroti sāls; tas neļaus attīstīties kodēm, ērcēm u.c. kaitēkļiem.

__________

Avots: G. Ievkalns. Padomi un padomiņi mājsaimniecībā.

Iepriekšējais rakstsEksperiments: 30 apģērbi 30 dienām. 2. nedēļa
Nākamais rakstsIemācies izmantot aromterapiju savā labā!