Veikalu plauktos pieejams plašs klāsts dažādu mākslīgu krāsvielu, taču vai zini, ka lielisku un pavisam zaļu efektu panāksi izvēloties dabas veltes?
OLU TONIS un TO DABISKAIS IEKRĀSOTĀJS
Sarkanbrūns: sīpolu mizas.
Tumši sarkans: aveņu zari.
Rozā: cukurbietes, dzērvenes vai to sula, avenes, sarkano vīnogu sula.
Zils: melleņu ievārījums vai kompots, saldētas mellenes, sarkano kāpostu lapas, tumšo vīnogu sula, sarkanās bietes.
Gaiši zils: neliela tumšo vīnogu sulas koncentrācija, violetas krāsas ziedi, ko papildina ar pāris tējkarotēm citrona sulas.
Pelēkzils: upenes.
Violets: aroniju sula vai ogas.
Violeti zils: violeti ziedi, nedaudz sarkano sīpolu mizas.
Tumši violets: aroniju sula kopā ar sīpolu mizām.
Zaļš: novārītas spinātu lapas, pirts slotu sauso lapu novārījums.
Pelēkzaļš/zili zaļš: spinātI, bērzu lapas, rudzu zelmeņa novārījums.
Dzeltens: apelsīna vai citrona mizas, burkānu laksti, seleriju sēklas, ķimenes, spēcīgs kumelīšu novārījums, struteņu lapas, kliņģerītes, jau novārītas olas uz vairām stundām var ievietot spēcīgā kurkumas novārījumā.
Koši dzeltens: ūdenim pievieno pūpolu zarus ar visu mizu.
Zaļgani dzeltens: dzeltenu ābolu mizas.
Oranži dzeltens – ķieģeļkrāsas: alkšņu mizu novārījums.
Oranžs: dzelteno sīpolu mizas.
Brūns: spēcīga kafija.
Koši brūns: valriekstu čaumalu vai melnās tējas novārījums.
Tumšs, gandrīz melns: spēcīgs melleņu novārījums kopā ar sīpolu mizām.
NEPARASTI FAKTI: Lieldienu svinēšanas tradīcijas pasaulē
KRĀSOŠANAS PROCESS
Ievieto olas katliņā ar ūdeni. Pievieno aptuveni tējkaroti galda etiķa un izvēlēto dabisko olu ietonētāju vai uz vairākām stundām iemērc jau novārītas olas – iepriekš sagatavotā dabīgo izejmateriālu novārījumā.
Vāri olas līdz tās ieguvušas vēlamo nokrāsu. Izņem no ūdens un ļauj nožūt. Ja vēlies panākt intensīvāku toņa niansi, ieliec atpakaļ atdzisušajā, krāsojošo sastāvdaļu masā un ievieto uz nakti ledusskapī.
Lai olas spīdētu, apsmērē tās ar eļļu, speķa gabaliņu vai ādiņu.
Ko izvēlies tu – krāsot olas ar mākslīgajām krāsvielām vai dabiskajos izejmateriālos?