Liekie kilogrami ir sāpīgs jautājums daudziem. Lai tie pazustu, ir jārīkojas pareizi, tāpēc noskaidro 10 izplatītākos mītus par šo procesu!

 

1. MĪTS: BADOŠANĀS IR VISLABĀKAIS VEIDS, KĀ ZAUDĒT SVARU

PATIESĪBA: lai gan daudziem šķiet, ka šādi ir iespējams panākt ātrāku kilogramu zudumu, patiesībā tā ir teju droša garantija, kā vēlāk tos atgūsi un pat ar uzviju palielināsi savu svaru. Šis ir diētas veids, kuru ir pārāk grūti uzturēt, ķermenim drīz vien trūks enerģijas, vēloties uzņemt dažādus produktus ar augstu tauku un cukura saturu. Ja padodies (kas arī drīz vien notiks, jo badoties ilgstoši nav viegli), un lietosi šādu pārtiku, visticamāk, uzņemsi daudz vairāk kaloriju nekā patiesībā ir nepieciešams, izraisot svara pieaugumu.

 

2. MĪTS: RADIKĀLS SPORTOŠANAS REŽĪMS IR VIENĪGAIS VEIDS, KĀ ZAUDĒT SVARU

PATIESĪBA: tā noteikti nav! Veiksmīga svara zaudēšana ietver nelielas izmaiņas, kuras tu vari apņemties veikt ilgstoši. Tas nozīmē iekļaut regulāras fiziskās aktivitātes savā ikdienā, nevis pārmocīt sevi. Ir pierādīts, ka pieaugušajiem vecuma posmā no 19 – 64 gadiem ir nepieciešamas vismaz 150 minūtes fizisko aktivitāšu nedēļā, tādas kā – ātra staigāšana vai riteņbraukšana, savukārt, tiem, kuriem ir lielais svars, šis laiks ir krietni jāpalielina, ja mērķis un vēlme ir atgūt vēlamās auguma aprises. Lai zaudētu lieko svaru, ir jāsadedzina vairāk kaloriju nekā esi uzņēmusi, to panākot ar kaloriju samazināšanu, vairāk kustībām vai vislabāk – abu šo pasākumu kombināciju!

 

3. MĪTS: NOVĀJĒŠANAS TABLEŠU LIETOŠANA IR EFEKTĪVĀKAIS VEIDS, KĀ ZAUDĒT SVARU UZ ILGU LAIKU

PATIESĪBA: nē, tā noteikti nav! Lietojot šādas tabletes un nedarot neko citu, lai samazinātu svaru, tev nekas neizdosies. Esi piesardzīga ar šādiem medikamentiem, īpaši bezrecepšu! Konsultējies ar ārstu par to nepieciešamību, neaizmirstot pārrunāt sabalansēta uztura un pietiekamu fizisko aktivitāšu nepieciešamību!

 Supplements-to-lose-weight-pills

4. MĪTS: VESELĪGS ĒDIENS IR DAUDZ DĀRGĀKS!

PATIESĪBA: veselīga pārtika ne vienmēr ir dārgāka par neveselīgām alternatīvām. Visticamāk, tu samaksāsi daudz vairāk par augsta tauku un sāls satura jau gatavajiem produktiem nevis, ja pirksi svaigus dārzeņus un augļus, no kuriem tev pašai būs jāpagatavo veselīga maltīte.

 

5. MĪTS: PĀRTIKAS PRODUKTI AR ZEMU VAI PAZEMINĀTU TAUKU SATURU VIENMĒR IR VISVESELĪGĀKĀ IZVĒLE

PATIESĪBA: esi piesardzīga! Šādi pārtikas produkti var būt maldinoši, skaļie vārdi – beztauku vai samazināta tauku satura var būt tikai reklāmas triks, maldinot tevi. Turklāt, pat, ja uz iepakojuma norādīts, ka produktā ir samazināts tauku saturs, tas vēl nenozīmē, ka to tajā nav krietni vairāk nekā augļos vai dārzeņos, izvērtē to! Tāpat šie produkti var būt ar augstu cukura saturu.

 

6. MĪTS: MARGARĪNĀ IR MAZĀK TAUKU NEKĀ SVIESTĀ

Patiesība: abi šie produkti satur atšķirīgus tauku veidus. Margarīnā parasti ir mazāk piesātināto tauku, savukārt, tajā, visticamāk, būs hidroginētie tauki – transtaukskābes jeb transtauki, kas var veicināt dažādas veselības problēmas. Un, lai gan piesātinātās taukskābes var ievērojami paaugstināt, piemēram, holesterīna līmeni asinīs, tieši transtauki ir īpaši kaitīgi! Svara zaudēšanai, kā arī veselai sirdij – samazini šo abu tauku veidu apjomu savā ēdienkartē, kā arī vienmēr rūpīgi izpēti produktu marķējumu!

 butter

7. MĪTS: OGĻHIDRĀTI KRIETNI PALIELINA SVARU

Patiesība: tie nodrošina organismu ar tik nepieciešamo enerģiju, kas vajadzīga augšanai un fiziskai aktivitātei, palīdzot organismam pilnvērtīgi izmantot arī pārējās vērtīgās vielas. Ja ogļhidrāti tiek uzņemti ar mēru, tu neietekmēsi sava svara izmaiņas. New England Journal of Medicine veiktā pētījuma rezultāti atklāj, ka, ja diētā ir samazināts ogļhidrātu daudzums svars netiek samazināt šī iemesla dēļ, bet gan tāpēc, ka kopumā tiek ēsts daudz mazāk. Iekļauj savā ēdienkartē pilngraudu produktus – maizi, brūnos rīsus, kā arī citus cieti nesaturošus produktus un zaudēsi svaru ātrāk.

 

8. MĪTS: IZSLĒDZOT NO SAVAS ĒDIENKARTES UZKODAS, ĀTRĀK ZAUDĒSI SVARU

Patiesība: mielošanās ar uzkodām diētas laikā nav pati problēma, būtiskākais ir tas, ko tu ēd! Daudzi nespēj iztikt bez kādas uzkodas starp ēdienreizēm, lai saglabātu enerģijas līmeni, īpaši, ja viņiem ir aktīvs dzīvesveids. Ja nevēlies palielināt svaru, dažādu sāļu cepumu, čipšu vai pārsaldinātu batoniņu vietā izvēlies našķoties ar svaigiem augļiem vai dārzeņiem!

 

9. MĪTS: ŪDENS LIETOŠANA PALĪDZ ZAUDĒT SVARU

Patiesība: ūdens neietekmē svara zaudēšanu, bet palīdz nodrošināt pietiekamu šķidruma līmeni organismā un var mazināt apetīti. Ūdens patiesībā ir būtiska pārtika, lai mēs būtu veseli un justos labi. Dažkārt slāpes var sajaukt ar izsalkumu, kas sekmē lieku, nevajadzīgu kaloriju uzņemšanu. Izdzer vismaz 8 glāzes tīra, negāzēta ūdens ik dienas!

 

10. MĪTS: MALTĪTES IZLAIŠANA IR LABS VEIDS, KĀ ZAUDĒT SVARU

Patiesība: tā nepavisam nav laba doma! Lai zaudētu svaru un tas neatgrieztos, ir būtiski sadedzināt vairāk kaloriju nekā esi uzņēmusi, taču nevis mocīt organismu ar badošanos, neuzņemot visas nepieciešamās uzturvielas. Šādi, visticamāk, sajutīsi vien nogurumu un enerģijas trūkumu. Ja izlaidīsi kādu no ēdienreizēm, ļoti ticams, ka bada sajūta būs tik spēcīga, ka centīsies mazināt šo nepatīkamo sajūtu ar dažādām neveselīgām uzkodām un trekniem, saldiem ēdieniem, kas tikai veicinās svara pieaugumu.

Vai kāda no šīm patiesībām apgāza, ko tādu, kam  ticēji tu?

Iepriekšējais raksts10 sieviešu tipi, kurus vīrietis nekad nesapratīs
Nākamais rakstsPrātam neaptverami: 50 absurdi un muļķīgi valstu likumi