Akumulatori – viena no svarīgākajām detaļām katrai automašīnai. Kamēr tie darbojas vienmērīgi, mēs pat nedomājam par to, cik būtiska ir to veiktspēja. Bet, kad automobili vairs nevar iedarbināt izlādēta akumulatora dēļ, vai šī iemesla dēļ vairs nevar klausīties mūziku, padomājam, ka varbūt vajadzēja šai detaļai mazliet lielāku uzmanību veltīt. Akumulatori saskaņā ar automobiļa marku – viens no kritērijiem, kas palīdzēs izvēlēties pareizo. Ko vajadzētu atcerēties, meklējot jaunu akumulatoru?

 

Par akumulatoru

Akumulators – ierīce, kas sver apmēram 15-20 kilogramus, kas uzkrāj elektroenerģiju. Ierīces ietilpību mēra ampērstundās, tās apzīmē ar – Ah.

Ja ieslēgsiet visas ierīces, kas atrodas automobilī, tās patērēs 3 reizes vairāk enerģijas, nekā ģenerators var ražot, tāpēc nepieciešams akumulators – tas piegādā trūkstošo enerģiju. Lai atkal aktivizētu automašīnas ieslēgšanos, vajag braukt apmēram 20 minūtes. Ja bieži braucat īsos attālumos – akumulators vienkārši nepaspēs uzlādēties. Tas īpaši attiecas uz ziemas laiku – aukstā  sezona ir pārbaude visām automašīnām.

 

Akumulatoru sadale un parametri

Akumulatori pēc automašīnas markas vai transportlīdzekļa tipa tiek iedalīti:

  • Vieglo automobiļu akumulators. Bieži vien tie ir universāli, taču pirms pirkuma ir svarīgi pievērst uzmanību akumulatora parametriem.
  • Akumulators, paredzēts lielgabarīta transportlīdzekļiem: kravas automašīnām, evakuatoriem utt.
  • Akumulators, kas pielāgots motocikliem, kvadricikliem, motorolleriem vai pat trimeriem.
  • ,,Atpūtas” akumulators, kas izgatavots jahtām, motorlaivām, kemperiem, golfa ratiņiem.

Akumulatori ir ar:

  • Apkopi.
  • Daļēju apkopi.
  • Bez apkopes.

Speciālisti iesaka iegādāties pēdējos. Tie ir nedaudz dārgāki nekā citi, bet tiem nav nepieciešama papildu aprūpe – jums nebūs jāpārbauda elektrolīta līmenis vai jāpievieno šķidrums.

Ja plānojat pats iegādāties akumulatoru, pārliecinieties, ka jūs zināt šos parametrus:

  • Ietilpība. Kādas ietilpības akumulators derēs Jūsu automašīnai? Tas tiek mērīts ampērstundās (Ah) un ir norādīts akumulatora aprakstā.
  • Nav ieteicams uzstādīt ietilpīgāku akumulatoru vairāk nekā par 10%. Pieņemsim, ka ražotājs iesaka izmantot 55 Ah, tāpēc nav vērts iegādāties akumulatoru ar ietilpību virs 60 Ah, jo automašīnas ģenerators pilnībā neuzlādēs akumulatoru.
  • Izmēri. Augstums, garums un platums milimetros ir norādīti katra akumulatora aprakstā.
  • Kontaktu izkārtojums. Ir – / + vai +/-.
  • ,,Start-Stop‘‘ sistēma. Ja Jūsu automašīnai ir šī sistēma, nopērciet akumulatoru, kas tam piemērots. Informācija par šo iestatījumu tiek uzrakstīta uz akumulatora.
  • Akumulatora spriegums un strāva. Pirms iegādājaties jaunu akumulatoru, izmēriet strāvu – tai vajadzētu sasniegt 12,5 vol
  • Elektrolītu līmenis un blīvums. Tam vajadzētu būt aptuveni 1,28 g/cm3.

 

Padomi akumulatora aizsardzībai

Pirmkārt, novērtējiet savu spēju pirkt un nomainīt akumulatoru pastāvīgi. Ja neesat pārliecināts par akumulatora parametru piemērotību un nevarat garantēt par  savu izvēli, jautājiet speciālistiem, kas labi pārzina savu darbu un var pareizi izvēlēt vajadzīgo daļu Jūsu transportlīdzeklim.

Pat 90% akumulatora kļūmes rodas neziņas, bezatbildības, nepareizas izvēles dēļ. Profesionālā palīdzība ietaupa laiku un naudu. Pareizi izvēlēts akumulators saskaņā ar automobiļa marku var tikt  izmantots vairākus gadus vai ilgāk.

Lai pagarinātu akumulatora veiktspēju, jāatceras dažas lietas, no kurām vissvarīgākā – pirms aukstās sezonas nodrošināt, ka elektroinstalācija ir tīra un kārtīga. Kā arī:

  • Pārbaudiet akumulatora spailes. Ja tās nav sarūsējušas, tīras un skrūves – stingri ieskrūvētas, automašīnai ziemā ir jādarbojas bez problēmām.
  • Pārbaudiet, vai citas elektriskās ierīces ir kārtībā. Piemēram, neatstājiet ieslēgtu bagāžnieka lampu, pārliecinieties, ka augstsprieguma vadi ir kārtīgi, kontakti – nav netīri, un motora nodalījumā nav netīrumu. Tas nodrošinās, ka elektroenerģija netiks izšķiesta par velti.
  • Ja akumulators ir izlādējies, parūpējieties lai to uzlādētu. Ja akumulatoru atstāsiet izlādētu, tam var rasties neatgriezeniski procesi, jauda samazināsies un pēc noteikta laika tas netiks pilnībā uzlādēts.
  • Ja vēlaties automašīnu iedarbināt ar cita transportlīdzekļa akumulatora palīdzību, ieteicams vispirms pieslēgt pozitīvos polus un tikai tad, negatīvos. Citu automašīnu nedrīkst iedarbināt, jo varat sabojāt sava dzinēja vadības procesoru. Kad motors sāks darboties, atvienojiet vadus vispirms no negatīvā pola un pēc tam atvienojiet pozitīvos.
Iepriekšējais rakstsHoroskopa zīmes, kurām NOVEMBRIS būs īpaši labvēlīgs
Nākamais rakstsUzturs, kas palīdzēs izvairīties no saslimšanas ar vēzi