Vai arī tu uzskatīji, ka šī ir patiesība?

Mēs dzīvojam informācijas sabiedrībā, ka visapkārt ir daudz datu, ka kā gan cilvēks var uzzināt patiesību par mūsu veselībai tik svarīgo faktoru – uzturu?! Vienu dienu mums saka, ka sviests ir kaitīgs, bet jau nākamajā – ak, atvainojiet, sajaucām – tāds tomēr ir margarīns! Un nepatiesa informācijas ir mums visapkārt, ik uz soļa!

Piedāvājam 13 mītus jeb meli, ko mums cenšas iebarot!

 

Sāc dienu ar apelsīnu sulu

Šāds brokastu ieradums ir tradicionāls daudzās valstīs, taču patiesībā tas ir viens no sliktākajiem veidiem, kā sākt savu vai savu bērnu dienu. Apelsīnu sula satur ļoti daudz cukura un tai, ko pārdod veikalos, tas tiek pievienots vēl papildus.

 

Piesātinātie tauki izraisa sirds slimības

Lai gan piesātināto taukskābju tauki, kas atrodami dzīvnieku un augu uzturlīdzekļos, nešaubīgi paaugstina holesterīna līmeni asinīs, nevaram noliegt faktu, ka tie veido šūnapvalkus, hormonus un citas vielas, bez kā mūsu organisms nevar normāli darboties! Tie ir nepieciešami arī citiem procesiem, kā piemēram, karotīna pārvēršanai par vitamīnu A, minerālvielu absorbcijai u.c. Visu ar mēru!

 

Ēdot taukus, kļūstam tukli

Šis mīts, iespējams, ir izraisījis vairāk ļaunuma kā jebkurš cits ieteikums veselības uzlabošanai. Kāpēc gan, piemēram, amerikāņi, kopš laika, kad sāka sekot zema satura diētu modes kliedzienam, ir kļuvuši tik resni kā jebkad agrāk? Zemu tauku satura diēta liek tev ēst vairāk neveselīgo transtauku. Tieši tie palielina aptaukošanās risku, izraisot diabētu un sirds slimību attītību. Galvenais iemesls svara pieaugumam ir pārlieku lielais cukura un miltēdienu patēriņš, nevis tauku.

 

Galvenais ir skaitīt kalorijas

Tā nav patiesība! 200 kalorijas, kas uzņemtas no saldumiem un 200 kalorijas no steika neradīs vienādu svara pieaugumu. Svarīgs ir kaloriju avots, nevis pašas kalorijas. Svara pieaugumu rada cukurs un ogļhidrāti. Visas kalorijas nav vienādas! Ja gribi zaudēt svaru – pieturies pie zema ogļhidrātu satura diētas.

 

Pilngraudi ir veselīgi

Jā, agrāk tā bija, bet, tā kā arvien biežāk dzirdam par ģenētiskajām modifikācijām, tā vairs nav patiesība. Agrāk, piemēram, kvieši bija dabīgi un veselīgi, bet tā tas vairs nav. Tie paaugstina cukura līmeni asinīs vairāk kā parastais cukurs. Grāmatā Wheat Belly Dr. Viljams Deiviss (Dr. William Davies) norādījis, ka tad, kad viņa pacienti atteicās no kviešiem, cukura līmenis viņu asinīs krietni samazinājās, turklāt zaudējot 9 – 18 kg liekā svara.

 

Ēdienkartē būtu jāiekļauj daudz graudaugu

Ja paskatāmies uz slaveno pārtikas piramīdu, tad redzam, ka graudaugi atrodas apakšā, kas nozīmē, ka tie būtu jāpatērē vairāk kā gaļa, augļi un dārzeņi. Tie ir meli! Graudaugi nesatur tik daudz barības vielu kā augļi un dārzeņi, turklāt daži graudaugi, patiesībā izraisa daudz veselības problēmu – vairāk kā tikai tās, kas ir labi zināmas.

 

Olbaltumvielas pārlieku lielos daudzumos izraisa ilgstošas veselības problēmas

Pētījumos pierādīts, ka, brokastīs apēdot vismaz 30 g olbaltumvielu, tās patiesībā veicina svara samazināšanos, bet, kaut kādu iemeslu dēļ, šī diēta vairs netiek atbalstīta. Diētu ar augstu olbaltumvielu saturu saista ar tādiem mītiem kā nieru slimību un osteoporozes attīstību, kaut gan daudzi pētījumi ir pierādījuši tieši pretējo. Augsts asinsspiediens, nieru slimības  un diabēts rodas, uzturā lietojot par daudz ogļhidrātu, kā arī aptaukošanās dēļ, nevis olbaltumvielu diētas dēļ.

 

Augu eļļa ir veselīga

Visi tauki nav vienādi! Daži no tiem var izraisīt veselības problēmas. Visas augu eļļas ir ar augstu Omega-6 taukskābju saturu. Pārāk daudz Omega-6 taukskābes uzturā rada tādas veselības problēmas kā, piemēram, sirds slimības, kā arī paaugstina risku saslimt ar vēzi, it īpaši ādas vēzi. Omega-3 un Omega-6 taukskābēm jābūt līdzsvarā. Jāņem vērā arī tas, ka augu eļļas nevar tikt izspiestas dabiski! Tām bieži tiek pievienotas smaržvielas un krāsvielas, lai pircējiem šis produkts šķistu pievilcīgāks. Centies katru dienu uzņemt daudz Omega-3 taukskābes. To var uzņemt ar uztura bagātinātājiem, dzīvniekiem, kuri tiek baroti ar zāli, gaļu, kā arī ar treknajām zivīm – lasi un skumbriju.

 

Olas dzeltenums ir neveselīgs

Olas, iespējams, ir labākais olbaltumvielu avots, nerunājot par to, ka tas ir arī vislētākais. Tomēr olas dzeltenumam ir slikta reputācija tāpēc, ka tiek uzskatīts, ka tas paaugstinot holesterīna līmeni. Tomēr tieši olas dzeltenumā ir visvairāk uzturvērtības! Šis vērtīgais produkts satur vitamīnu A un B, holīnu, folijskābi un ir bagātīgs antioksidantu un minerālvielu avots. Turklāt olas, kuras dēj vistas, kas tiek audzētas brīvas turēšanas apstākļos, satur Omega 3 taukskābes. Olas neizraisa augstu holesterīna līmeni. Neēdot olas dzeltenumu, tu palaid garām ļoti daudz vielu, kas ir vitāli nepieciešamas tavam organismam.

 

Nātrijs ir galvenais iemesls sirds un asinsrites sistēmas saslimšanām

Nātrijs ir svarīga uzturviela, kas nepieciešama organismam, lai tas varētu darboties. Bez nātrija organisms nevar izdzīvot. Īsumā – jā, nātrijs var nedaudz paaugstināt asinsspiedienu, bet nav pierādīts, ka, samazinot nātrija patēriņu, samazinās iespējamība saslimt ar sirdstrieku.

 

Ir labi/droši aizstāt cukuru ar mākslīgajiem saldinātājiem

Daudzi lieto mākslīgos saldinātājus vai nu lai zaudētu svaru, vai arī tāpēc, ka ir diabētiķi un nedrīkst lietot cukuru. Galvenā problēma ir tajā, ka daudzos pētījumos ir pierādīts, ka cilvēki, kuri regulāri lieto mākslīgos saldinātājus, patiesībā pieņemas svarā. Nemaz nerunājot par to, ka lielākajā daļā cukura aizvietotājos atrodamie toksiski ķīmiskie savienojumi diabētiķiem var izrādīties kaitīgāki par cukuru. Mākslīgie saldinātāji liek tavam organismam alkt pēc vēl vairāk saldumiem un aiztur tā spēju kontrolēt uzņemto kaloriju daudzumu. Aizvien vairāk tiek pierādīts, ka ķimikālijas, no kā tiek veidoti šie saldinātāji, it īpaši aspartāms, ir indīgas.

 

Soja ir veselīga

Pārmērīgā vārda veselīgs lietošana ir izcils mārketinga trika piemērs. Tikai paskatoties uz nesenu informāciju vien, redzam tūkstošiem pētījumu, kuros pierādīts, ka neraudzēta soja nenodrošina sabalansētu uzturu, novājina imūnsistēmu, izjauc hormonālo līdzsvaru, sekmē krūts vēža un sirds slimību attīstību – un šie ir tikai daži piemēri. Daudzi nemaz nezina, ka milzīgs daudzums tās tiek ģenētiski modificētas, līdz ar to arī draudi veselībai ir ievērojami. Neraudzēta soja satur daudz fitātu, kas var kavēt organisma spēju uzsūkt barības vielas. Atceries, ka sojas tiek veidotas dažādi. Organiskajai sojai un pareizi raudzētai sojai ir pat ļoti labvēlīga ietekme uz veselību.

 

Piens ir labs tavam organismam

Šis ir vēl viens labs mārketinga piemērs. Pārāk daudz cilvēku kļūdaini tic, ka pasterizēts piens un piena produkti ir veselīgi.  Pārtikas un veselības organizācijas  negrib atzīt reālās briesmas, ko rada augšanas hormoni un antibiotikas, kas atrodamas pienā. Pat bioloģiskā piena sastāvs pēc pasterizēšanas mainās – tas izraisa alerģijas un imūnsistēmas problēmas. Dzer nepasterizētu pienu, tas ir pilns ar labajām baktērijām, vitamīniem un enzīmiem, kā arī tas ir labākais kalcija avots.

 

Būsim piesardzīgi, rūpēsimies par sevi un saviem mīļajiem!

Iepriekšējais rakstsSaaukstēšanās klāt, ko iesākt? Konsultē ģimenes ārste
Nākamais raksts6 karstākās stila tendences topošajām māmiņām