Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķi izplatījuši dzelteno un pat oranžo brīdinājumu.

Turpinās atkusnis, sniegs lielākoties jau ir nokusis, bet šodien gaidāmi mēreni nokrišņi, tāpēc ūdenslīmenis daļā Kurzemes reģiona upju turpinās paaugstināties, applūdīs plašākas teritorijas. Oranžais brīdinājums ir spēkā līdz trešdienas plkst. 13.

Atkušņa un nokrišņu ietekmē upēs turpina paaugstināties ūdenslīmenis. Plaši applūst upju palienes un zemākās vietas to tuvumā rietumu un centrālās daļas upju baseinos. Straujāka ūdenslīmeņa paaugstināšanās sākusies arī austrumdaļas upēs, bet atsevišķos rietumdaļas upju posmos ūdenslīmenis sācis pazemināties.. Ledus strauji zaudē savu izturību, palielinās lāsmeņu platības. Vairākos posmos tas kļūst tumšs vai ir jau pacelts. Centrālās un austrumu daļas straujākajos upju posmos tuvākajās dienās turpināsies ledus sakustēšanās, uzlūšana un iešana, iespējama sastrēgumu veidošanās. Ledus uzlūšana un iešana šodien turpināsies Lielupē, Ogres upē. Sāksies ledus uzlūšana Pļaviņu ūdenskrātuvē un straujākos Daugavas posmos, arī Gaujas upes lejteces posmos. Ledus iešanas laikā strauji paaugstināsies ūdenslīmenis, veidosies jauni sastrēgumi. Dzeltenais brīdinājums ir spēkā līdz piektdienas plkst. 14.

ESI GATAVS pasargāt sevi un savu īpašumu. Iespējama īpašumu un transporta infrastruktūras applūšana. Var tikt traucēta elektroenerģijas un ūdens piegāde, telekomunikāciju sakari. Iespējams, būs nepieciešama evakuācija. Iedzīvotāji tiek aicināti neapmeklēt un nepārvietoties plūdu apdraudētajās teritorijās. Plašāka informācija par hidroloģiskajiem apstākļiem pieejama hidro.meteo.lv. Ieteikumi rīcībai plūdu apdraudējuma gadījumā https://www.vugd.gov.lv/lv/pludi

ESI INFORMĒTS par potenciāli plūdiem visvairāk pakļautajām teritorijām. Pārvietojoties plūdu apdraudētajās teritorijās, ir jābūt piesardzīgam.

Iepriekšējais rakstsIzplata brīdinājumu autovadītājiem
Nākamais rakstsSvarīgu ziņu pircējiem izplatījis veikalu tīkls “Maxima”