No 2020.gada 1.janvāra stājas spēkā Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas apstiprinātie universālā pasta pakalpojuma (UPP) jaunie tarifi, nodrošinot klientiem ērtākus pasta sūtījumu veidus. Jaunais tarifu modelis paredz līdz šim spēkā esošo 240 dažādo pamata tarifu vietā pāriet uz vienkāršotu sistēmu, kurā jebkura sūtījuma tarifu ietekmē tikai trīs faktori: sūtījuma svars, tas, vai sūtījums ir vienkāršs, ierakstīts vai apdrošināts, un ģeogrāfiskā zona, uz kuru sūtījums jānogādā. Klientam pašam noformējot sūtījumu Latvijas Pasta interneta pašapkalpošanās vietnē https://new.manspasts.lv/, ierakstītu un apdrošinātu sūtījumu pārsūtīšanas tarifi būs zemāki. Jaunās UPP izmaksas ikviens ērti var aprēķināt Latvijas Pasta digitālajā tarifu kalkulatorā, kas pieejams www.pasts.lv.

UPP tarifu izmaiņas attiecas tikai regulēto tirgus segmentu, izņemot abonēto preses izdevumu piegādes tarifus. Jaunā sistēma paredz atteikšanos no sūtījumu iedalīšanas divās klasēs – A un ekonomiskajā B klasē, turpmāk nosakot tikai prioritāro A klases piegādi.

Jaunā UPP pakalpojumu struktūra paredz jaunu sūtījumu klasifikāciju, atsakoties no līdz šim ierastā dalījuma vēstulēs, pastkartēs, bandrolēs, sīkpakās un pasta pakās. Tā vietā klientiem tiek piedāvāta saprotama terminoloģija, visus sūtījumus iedalot divās lielās grupās – vēstuļu korespondences sūtījumos, kas ietvers līdzšinējās pastkartes, vēstules, sīkpakas un bandroles, un pasta paku sūtījumos.

Pārsūtīšanas tarifi būs atkarīgi no trim faktoriem: sūtījuma svara, tā, vai sūtījums ir vienkāršs, ierakstīts vai apdrošināts, un ģeogrāfiskās zonas, uz kuru sūtījums jānogādā. Dalījumu zonās ietekmē gan sūtījumu pieprasījums uz attiecīgo valsti – jo tas lielāks, jo zemāka sūtījumu pašizmaksa –, gan arī citas izmaksas, tajā skaitā sūtījumu piegādes tarifi konkrētās adresātvalsts teritorijā.

Ja klients pats noformēs ierakstītu un apdrošinātu sūtījumu Latvijas Pasta interneta pašapkalpošanās vietnē https://new.manspasts.lv/, sūtījuma ierakstīšanas un apdrošināšanas maksa samazināsies par 29%. Noformēt ierakstītu un apdrošinātu sūtījumu Latvijas Pasta pašapkalpošanās vietnē var ikviena fiziska vai juridiska persona, kam pēc reģistrēšanās sistēmā būs jāievada nepieciešamie dati sūtījuma noformēšanai, jāizdrukā sistēmas automātiski sagatavotie dokumenti un jāpievieno tie sūtījumam. Pēc sūtījuma pilnīgas noformēšanas atbilstoši pakalpojuma noteikumiem to var nodot un apmaksāt jebkurā pasta pakalpojumu sniegšanas vietā. Sīkāk par šo pakalpojumu iespējams uzzināt te.

Pašapkalpošanās vietne https://new.manspasts.lv/ dod iespēju lietotājam veidot savu noformēto reģistrēto sūtījumu arhīvu, saglabā reģistrētās adreses un piedāvā katru nākamo sūtījumu noformēt atbilstoši arhīva datiem, tādējādi ietaupot laiku atkārtotas informācijas ievadīšanai.

Precīzi uzzināt jaunās UPP cenas un aprēķināt konkrēta sūtījuma izmaksas atbilstoši jaunajiem UPP tarifiem iespējams Latvijas Pasta digitālajā cenu kalkulatorā, kas pieejams www.pasts.lv.

Latvijas UPP tarifi un to struktūra nebija mainīti vairāk nekā 10 gadu, līdzšinējie pasta pakalpojumu veidi bija novecojuši, sarežģīti un vairs neatbilda ne vietējai, ne starptautiskajai tirgus situācijai un mūsdienu patēriņa paradumiem. Tāpēc Latvijas Pasts izstrādāja un piedāvāja apstiprināšanai jaunu, modernu tarifu struktūras modeli, kas uzlabo universālā pasta pakalpojuma sniegšanu un vienkāršo tarifus.

Latvijas Pasts pēdējos gados aktīvi īsteno pakalpojumu un klientu servisa uzlabošanas pasākumus, nostiprinot klientu uzticību un uzņēmuma konkurētspēju ilgtermiņā.

Uzzināt detalizētākas atbildes uz jautājumiem par jaunajiem universālā pasta pakalpojuma sūtījumu veidiem un tarifiem iespējams Latvijas Pasta interneta mājas lapas www.pasts.lv sadaļā Tarifu izmaiņas.

 

Iepriekšējais rakstsDiemžēl nedēļa sākusies ar skumju vēsti
Nākamais rakstsGadu noslēdz ar vairākām nepatīkamām avārijām