Lielākā daļa no mums katru dienu paļaujas uz kafiju – vai nu, lai varētu pamosties no rīta, uzlādētu sevi ar nepieciešamo enerģiju visas dienas garumā, vai vienkārši lai paņemtu gardu pauzi un baudītu iecienītāko dzērienu ģimenes vai draugu kompānijā. Taču gluži tāpat kā jebkurā pārtikas produktā, arī kafijā ir kalorijas. Tātad, ja vēlaties uzzināt, cik daudz šķidro kaloriju patērējat, izdzerot savu ikdienas tasīti kafijas, jums būs mazliet jāpadomā par to, no kā sastāv jūsu kafija un kā tā tika pagatavota.

Bezkaloriju alternatīva – dzeriet savu kafiju melnu

Pirmkārt, mums vajadzētu paturēt prātā, ka melnais kafijai, kurai vienkārši tasītē pārliets ūdens vai pagatavojot espresso, būs gandrīz nulle kaloriju. Patiesībā ir atklāts, ka kafija labvēlīgi ietekmē vielmaiņu un palīdz sadedzināt vairāk kaloriju. Saskaņā ar Hārvarda T.H. Čena sabiedrības veselības skolas (Harvard T.H. Chan School of Public Health) neseno pētījumu – tie, kas katru dienu izdzer līdz četrām tasēm kafijas, atbrīvojas no aptuveni 4% ķermeņa tauku. Taču ir svarīgi atzīmēt, ka lietotajai kafijai ir jābūt bez cukura, citiem saldinātājiem, piena, krējuma vai citām piedevām, kas var nekavējoties palielināt kopējo kaloriju daudzumu kafijas dzērienā.

 

Kafija ar cukuru – kā tas viss sasummējas

Daži kafijas dzērāji dod priekšroku saldinātai kafijai. Ir daudz iespēju, kā saldināt kafiju, sākot no vienkārša baltā cukura, beidzot ar brūno cukuru, agave sīrupu, mākslīgiem aromatizētiem sīrupiem vai pat dabīgam medum. Visas šīs iespējas pievienos jūsu dzērienam papildu kalorijas. Visizplatītākais saldinātājs ir parastais baltais cukurs, kur ar vienu tējkaroti tiks pievienotas 16 kalorijas, bet, ja vēlaties savā tasītē papildu tējkarotes, katra pievienotā tējkarote palielinās jūsu kopējo kaloriju daudzumu par 16. Tagad pēc iepriekš minētā pētījuma jūs, iespējams, vēlēsieties pāriet uz četrām kafijas tasītēm dienā, lai palīdzētu iegūt savu ideālo vidukli. Taču, ja kafijai pievienojat cukuru, ikdienas 4 saldinātu kafijas tasīšu patēriņš palielinās jūsu uzņemto kaloriju skaitu par 64, 128 vai 192 kalorijām atkarībā no tā, cik tējkarotes cukura jūs pievienojat savai kafijai! Neizklausās nemaz tik spīdoši, ja vēlaties samazināt savu kaloriju patēriņu, vai ne?

Aptuvenais kaloriju skaits no citiem populāriem saldinātājiem:

  • Agave sīrups – 21 kalorijas/tējk.
  • Medus – 21 kalorijas/tējk.
  • Mākslīgi aromatizēts sīrups – 20 kalorijas/viena dozatora deva

 

Kafija ar pienu – tauku procents rezultējas vairāk kalorijās

Ja esat pieradis savai kafijai pievienot pienu, ņemiet vērā, ka arī tas palielinās kopējo kaloriju daudzumu. Šeit darbojas viens vispārējs noteikums: mazāk tauku – mazāk kaloriju. Tāpēc augu izcelsmes piena alternatīvas (ja tās ir nesaldinātas) var būt kalorijām draudzīgākas, jo to tauku saturs parasti ir tuvu nullei.

  • Vājpiens – 10 kalorijas/30 ml
  • Puskrejots piens – 15 kalorijas/30 ml
  • Pilnpiens – 19 kalorijas/30 ml
  • Augu izcelsmes piens – no 4 kalorijām nesaldinātā mandeļu pienā līdz 18 kalorijām auzu pienā/30 ml

Dažiem cilvēkiem pie sirds iet vājpiena pievienošana kafijai, taču jaunākās kafijas dzeršanas tendences liecina, ka arvien vairāk cilvēku izvēlas ātru kafiju līdzņemšanai no populārām kafijas ķēdēm. Jārēķinās, ka šādās vietās vidējais kapučīno izmērs no līdzņemšanas ēdienkartes būs aptuveni 350 ml. Ar vienu espresso šotu – apmēram 30 ml – jums krūzītē paliek daudz vietas pienam, un, ņemot vērā tauku daudzumu, jūs viegli varat iegūt vairāk nekā simts kalorijas uz vienu tasīti un līdz pat 400 kalorijām visas dienas garumā, kas ir pielīdzināms vienai pilnai maltītei. Nemaz nerunājot par to, ja savai kafijai pievienojat putukrējumu, šokolādi, karameli vai citas piedevas – tās pēc kaloriju vērtības atgādinās saldo ēdienu un noteikti palielinās jūsu ikdienas kaloriju patēriņu, kā rezultātā var rasties nevēlams svara pieaugums.

 

Kafijas garša – kā dažādas piedevas var nomākt kafijas īsto garšu

Garša, protams, ir ļoti subjektīva. Garšas atšķiras katram indivīdam, taču tās var arī attīstīties un pārveidoties ar laiku. Iespējams, ka tas, kas tagad jums šķiet patīkams un garšīgs, ir kļuvis tāds, jo jūs esat pieradis lietot vienas un tās pašas lietas, tās ir kļuvušas pazīstamas un jums ir izveidojies ieradums pēc tām ilgoties vēl un vēl. Kafijas gardēži uzsver, ka kafija ir produkts ar daudzām garšām un aromātiem. Tāpat kā vīnam, arī kafijai ir garšas rats, ko izstrādājis SCA (Specialty Coffee Association), un var piedāvāt desmitiem dažādu garšu un garšas nianšu. Tāpēc saldinātāju vai citu piedevu, kas ietekmē kafijas garšu, pievienošana var jums liegt iespēju gūt patiesu gardēžu pieredzi un atklāt savas kafijas īstās garšas notis, kam ir tik daudz ko piedāvāt!

Tātad, ja vēlaties baudīt kafiju un neuztraukties par kalorijām, kā arī izbaudīt patieso kafijas garšu, labākais variants ir vienkārša melnā kafija bez cukura un jebkādām piedevām. Tas nenozīmē, ka, ja jums patīk kafija ar pienu vai cukuru, jums tā pilnībā jāizslēdz no savas ikdienas. Jūs varat pievienot mazliet piena vai saprātīgu daudzumu izvēlētā saldinātāja, taču ņemiet vērā, cik daudz papildu kaloriju tas jums sniedz. Vislabākā izvēle varētu būt kafijas pagatavošana mājās – tad jūs zināsiet un varēsiet kontrolēt, precīzi cik daudz un kas tieši nonāk katrā tasītē un jūsu ķermenī.

Iepriekšējais rakstsBrīdina par populāru internetveikalu, kurš nepiegādā preces un neatgriež naudu
Nākamais rakstsJauns pāris Zemgalē pēc iepirkšanās “Maxima” uzzina negaidīto