Augusts ir kalendārās vasaras pēdējais mēnesis. Viršu un riekstu, labības, sīpolu, ķiploku vākšanas un ziemāju sējas laiks. Laiks, kad nogatavojas āboli, kazenes, meža rieksti. Meža staipekņiem veidojas sporas, kartupeļiem vīst laksti un zalkšu mātīte dēj olas. Rudzu mēnesī zemniekam prātā trīs darbi: pļaut, art un sēt. Ticējums saka: augusta saulīte sildot, ūdeni dzisina. Viršu mēnesī smaržo pēc āboliem, sēnēm un viršu medus. Ja virši zied vairāk no galotnes – rudenī sals nāks lēnāk, bet būs stiprāks. Ja meža lazdām daudz riekstu – ziemas sākumā būs daudz sniega, savā interneta blogā zina teikt dabas laika zīmju vērotājs Vilis Bukšs no Viļakas.Dabas zīmju vērotājam ir kas sakāms par laiku augusta turpinājumā

Augustā ziema ar vasaru cīnās un līdz ar to ticējums saka, ja augusta sākumā karsts, tad ziema būs auksta, sniegaina un gara. Ja augusts silts, būs vējains oktobris un vētraina ziema.

Šovasar caurmērā siltais un daždien arī karstais jūlijs ar līdzīgiem laikapstākļiem daļēji iesniegsies arī Rudzu mēnesī. Vērojot, kā aug atāls un zied āboliņš, tad augusts daudz neatšķirsies no jūlija. Arī meža pīlādžu daudzajos ogu ķekaros jau rudenīgs sārtums. Mazās skudras savus pūlīšus taisa augstus un pļavās daudzviet sakuplojušas jāņeglītes. Tas viss norāda uz nokrišņiem augustā un rudenī.

Pagājušā janvāra nozīmīgās dienas un februāris vērš uzmanību uz to, ka temperatūru un nokrišņu ziņā augusts rādās būt tuvu nu jau prom ejoša jūlija vidējiem rādījumiem, bet ar noslieci uz vēsāku. Nokrišņu sadalījums nevienmērīgs, bet kopumā Latvijas rietumdaļā vairāk kā parasti.

Rudzu mēneša pirmajā pusē, lielākoties līdz Labrencim (10. augusts), laika apstākļi mainīgi. Ja mēneša sākumā temperatūra pārsvarā robežās no plus 18 līdz plus 23 grādiem, kam var sekot stiprs lietus un vējš, tad vēlāk mēreni silts, daždien pat karsts laiks, un nokrišņi īslaicīgi.

Mēneša vidū, laikā ap Vasaras Māru (15. augusts), temperatūra robežās no plus 20 līdz plus 25 grādiem. Nokrišņi īslaicīgi. Tas var būt gan mērens sēņu lietutiņš, gan stipras pērkona lietusgāzes.

Augusta otrajā pusē nepastāvīgi laikapstākļi. Siltākas un saulainākas dienas mīsies ar mākoņainām. Laikā pirms Bērtuļa (24. augusts) temperatūra robežās ap plus 19, plus 24 grādi. Nokrišņi īslaicīgi. Ap Linu dienu (25. augusts) un vēlāk vairāk saules un sausu dienu. Temperatūra no plus 20 līdz plus 27 grādiem. Mēneša izskaņā vēsāks, temperatūra robežās no plus 18 līdz plus 23 grādiem. Nelieli nokrišņi, migla un skaidrās naktīs vējam pierimstot salnu vietās iespējamas pirmās nakts salnas.

Viršu mēnesis daudziem gājputniem ir gatavošanās laiks tālajam ceļam uz dienvidiem. Mēneša pirmajā pusē no mums atvadās svīres, ķauķīši, vālodzes. Augusta otrajā pusē arī stārķi, čakstītes, mušķērāji, čurkstītes un dabā jau nepārprotami iezogas rudens. Tautas gudrība saka, ja augusta beigās bērzs birdina lapas, būs mitrs rudens. Ja ieva – rudens sauss.

Seko mums arī soctīklos: FacebookInstagram,  X , Threads

Iepriekšējais rakstsSinoptiķim Bricim ir jaunas ziņas par nākamnedēļ gaidāmo laiku
Nākamais rakstsHOROSKOPS veiksmīgam 2024. gada AUGUSTAM