Gaidot pavasari, daudzi latvieši steidz ceļojumos uz siltiem galamērķiem, tostarp Dubaiju, uz kuru viegli var aizceļot ar nacionālo lidsabiedrību “airBaltic”. Taču pavasaris ir arī laiks, kad Dubaijā tiek godināts ramadāns, mulsinot daudzos ceļotājus, it sevišķi ēdiena jautājumā. Taču šaubām nav iemeslu, jo Dubaija ir moderna, daudzveidīga, atvērta pilsēta, kas prot lutināt visizmaslcinātākās garšas kārpiņas! Dubaijas ēdiena kultūra – mantojums un spilgtākie restorāni
Šobrīd Dubaijā ir vairāk nekā 13 000 restorāni un kafejnīcas. Pilsēta ir plaukstoša kurlinārijas un gastronomijas metropole, kas saviem viesiem piedāvā plašas izvēles iespējas, tostarp godalgoti restorāni un pašmāju koncepti, kā arī dažās starptautiskas virtuves.
Labākie Emirātu restorāni
Al Fanar Restaurant & Cafe
Šī ir restorānu ķēde, kuras gardie ēdieni ir baudāmi četrās lokācijās, tostarp viena ir iekļauta MICHELIN Guide Dubai. Al Fanar piedāvā autentisku Emirātu ēdienu klāstu, kuru pagatavošanai tiek izmantotas senas receptes un vietējās sastāvdaļas.
Ēdiens, ko izmēģināt: Al Fanar jūras velšu plate (grilēts jūras plaudis, fritēti zivju ikri un kalmāri).
Al Khayma Heritage Restaurant
Restorāns atrodas Dubaijas vecpilsētas centrā, Al Fahidi vēsturiskajā apkārtnē, un tas ir gan restorāns, gan muzejs, kas atspoguļo pilsētas bagātīgo kulināro mantojumu. Restorānam ir piešķirts MICHELIN Bib Gourmand statuss.
Ēdiens, ko izmēģināt: jēra machboos (Emirātiem tipiskās garšvielās marinēti jēra gaļas gabaliņi ar safrāna rīsiem).
Logma
Restorāna nosaukums “Logma” arābu valodā nozīmē “kumoss”. Tas piedāvā mūsdienīgu skatu uz Emirātu tradicionālo virtuvi. Neatkarīgi no tā, vai vēlaties tradicionālu ielu ēdienu vai novatoriskus klasiskos ēdienus, Logma piedāvā unikālu kulinārijas ceļojumu.
Ēdiens, ko izmēģināt: vistas “shawarma paratha” (gaļas šķēles, salāti, tomāts, marinēti gurķi un kāpostu salāti, pasniegti plātsmaizē).
Arabian Tea House
Arabian Tea House Al Fahidi vēsturiskajā apkaimē atrodas jau kopš 1997. gada, piedāvājot autentiskus Emirātu un arābu virtuves ēdienus. Apmeklētāji var baudīt tradicionālos ēdienus, kā arī dažādas tējas un dzērienus. Viesi atzīst, ka burvīgā un mājīgā vide patiesi atgādina senu arābu māju.
Ēdiens, ko izmēģināt: “biryani deyay/laham” (svaiga vistas vai jēra gaļa, kas pagatavota ar rīsiem un aromātiskām Persijas līča garšvielām, pasniegta ar jogurtu).
Al Bait Alqadeem Emirati Heritage Restaurant
Al Bait Alqadeem tulkojumā nozīmē “Senais nams”. Šeit augsti tiek godātas iemīļotas ģimenes receptes un apmeklētāji tiek cienāti ar tradicionāli iecienītākajiem ēdieniem. Šī ēstuve piedāvā autentiskus arābu virtuves ēdienus, kas baudāmi plašās laikmetīgas arhitektūras telpās. Restorāns atrodas netālu no Zelta tirgus.
Ēdiens, ko izmēģināt: “shawarma” (plānās šķēlēs sagriezta gaļa, kas ietīta tradicionālā, pitai līdzīgā maizē).
Ēdieni, kas noteikti jānobauda Dubaijā
Uzkodas – Dubaijā pilnīgi noteikti ir vērts izgaršot dažādās uzkodas – tradicionālās maizes, “mezze” (dažādu ēdienu izlase nelielās porcijās), daudzveidīgās uzkodu mērces un salātus.
Machboos – rīsi ar zivi vai gaļu, kas bagātināti ar kanēli, kardamonu un krustnagliņām.
Freeth – dārzeņu un gaļas sautējums ar maizi.
Chebab – Emirātu pankūku versija, kuru sastāvā ir safrāns. Pankūkas ierasti pasniedz ar krēmsiera un/vai medu vai dateļu sīrupu.
Harees – populārs putrai līdzīgs ēdiens, parasti tiek pasniegts svētku laikā (arī svētā Ramadāna mēneša laikā). Šis tradicionālais ēdiens satur gaļu, pilngraudu kviešus un sāli, kas viss tiek lēni gatavots, radot perfektu tekstūru un garšu sajaukumu.
Madrooba – sālīta zivs, garšvielas un bieza mērce.
Luqaimat – šī gardā uzkoda ir pagatavota no ceptas mīklas un tiek pasniegta ar dateļu sīrupu. Perfekts deserts.
Dubaijas ēdiena kultūra – mantojums un spilgtākie restorāni