Svētdienas Ministru kabineta ārkārtas sēdē par papildus piesardzības pasākumiem Covid-19 pandēmijas ierobežošanai iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens izteica atsevišķu viedokli par nepieciešamību slēgt valsts iekšējās robežas ar Lietuvu un Igauniju, kā arī uz mēnesi valstī ieviest pilnu karantīnu ar konkrētiem pārvietošanās ierobežojumiem un zināmiem izņēmumiem pārtikas, medicīnas un drošības jomās, informē viņa pārstāve Beāta Jonīte.

Papildus tam, rodot neordinārus risinājumus jau esošo ierobežojumu kontrolei, iekšlietu ministrs kopā ar Valsts policiju ieviesīs policijas automašīnās brīdinājuma skaļruņus, tām pārvietojoties pa ielām. Paralēli notiek arī iestāžu sadarbība pie stingrāku drošības pasākumu izveides, ieskaitot bargākus naudas sodus pašizolācijas un karantīnas pārkāpējiem.

“Fakts ir tāds, ka SPKC vairs nevar izsekot vairumu epidemoloģisko ķēžu un inficēšanās avotu. Diemžēl cilvēki neievēro pašdisciplīnu, klaji melo un maldina mediķus un dienestus. Arī brīvdienās redzētais skaidri parādīja cilvēku nihilistisko attieksmi attiecībā uz sociālo distancēšanos. Kā redzams, jau sāk saslimt arī medicīnas un dienestu darbinieki. Tā nav spēle. Mums ir jāiegūst laiks un epidemioloģiskās drošības nolūkā jāaptur cilvēku kustība,” pauž iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens.

Ministrs uzsver, ka mēneša laikā būs iespēja “pārgrupēties” – iegūt un apkopot datus par inficētajām personām, kā arī apturēt tālāku vīrusa masveida nekontrolētu izplatīšanos. Kamēr pasaules valstis pašizolējas un robežas ir slēgtas, ir tikai loģiski šo laiku izmantot lietderīgāk, gan pārgrupējot valsts ekonomiku, gan mērķtiecīgāk sniedzot veselības pakalpojumus, kā arī sociālās un ekonomiskās atbalsta programmas.

“Jo ilgāk neieviesīsim pilnu karantīnu, jo vairāk pieaugs arī inficēto skaits. Attiecīgi pieaugs  arī valsts izdevumi pandēmijas ierobežošanai. Nevēlos sagaidīt pirmos letālos iznākumus. Ministru kabineta pieņemtais modelis 2+2 atstāj zināmus robus, piemēram, dienesti nekādā veidā nevar liegt pa divām personām sapulcēties kādas personas privātīpašumā piknika rīkošanai. Daudziem cilvēkiem ir neizpratne un vēlme tulkot ierobežojumu būtību,” turpina ministrs.

Ministrs uzskata, ka šajā laikā tikai pilna karantīna ar loģiskiem, pārdomātiem izņēmumiem var veicināt jēgpilnu sabiedrības veselības un valsts ekonomikas aizsardzību. Latvija šobrīd nevar atļauties pakļaut arvien lielākam inficēšanās riskam mediķus un dienestu darbiniekus, jo profesionāļu kapacitāte ir ierobežota.

Iepriekšējais rakstsBezizejā esošā Latvijas Hokeja federācija atlaidusi teju visus darbiniekus
Nākamais raksts“Nav svarīgi man tie 2 metri, nejūtos apdraudēta!” Centrāltirgū problēmas ar distances ievērošanu