36 gadus vecā Keitija Egertone no Ziemeļjorkšīras saslima ar Covid-19 2020. gada martā. Viņa tika hospitalizēta trīs mēnešus pēc sākotnējās saslimšanas. Nu ir pagājuši 17 mēneši, ir redzami minimāli uzlabojumi, taču jaunā sieviete aizvien cieš no hroniska noguruma, vēsta britu mediji.

Sirdi plosošā video Keitija atklāj, ka viņas hroniskais nogurums nozīmē, ka ikviena viņas kustība liek justies tā, it kā viņa staigātu pa sīrupu. 36 gadus vecā Keitija Egertone no Knaresboro, Ziemeļjorkšīrā saslima ar Covid-19 2020. gada martā un domāja, ka ir atguvusies pēc 10 dienu cīņas ar vīrusu, taču viņas stāvoklis pasliktinājās. Viņa tika hospitalizēta trīs mēnešus pēc saslimšanas, kad sāka izkrist mati, un kopš tā laika viņa cieš no hroniska noguruma tā sauktā “Garā Covid” dēļ. Pirms saslimšanas ar Covid-19 sievietei nav bijušas sūdzības par veselību, viņa bijusi pilnībā vesela.

Keitija un Pīters kāzu dienā. Ekrānšāviņš no Facebook.com/katy.winterschladen

Intervijā ar “BBC News” Keitīja cīnījās pēc ieelpas un “sabruka”, izplūstot asarās, jo atzina, ka skumst pēc savas vecās dzīve, un tagad viņai pat ir jāierobežo reižu skaits, cik viņa katru dienu var uzkāpt pa kāpnēm. “Hronisks nogurums ir kā staigāšana pa kaut kādu sīrupu,” viņa teica. “Es dejoju kopš divu gadu vecuma. Es kopā ar meitu varētu noiet kilometrus. Taču man tagad ir jāplāno kāpšana augšup pa kāpnēm, lai pārliecinātos, ka neeju uz augšu pārāk daudz reižu, jo man vienkārši jāguļas un jāatpūšas pat ģērbjoties.”

BBC intervija Keitijas mājās. Ekrānšāviņš no Facebook.com/katy.winterschladen

Šobrīd nav tādas vispārpieņemtas “Garā Covid” definīcijas, taču, piemēram, Lielbritānijas Nacionālās statistikas birojs to definē kā simptomus, ar kuriem cilvēki cieš vairāk nekā četras nedēļas pēc inficēšanās ar vīrusu, un to nevar izskaidrot ar kaut ko citu. Latvijā tiek skaidrots, ka “Garais Covid” ir slimības laiks, kad simptomi nepāriet sešus mēnešus un vairāk. Cilvēki šajā laikā cieš no hroniska noguruma, muskuļu sāpēm u.c.

Ketija sacīja, ka 17 mēnešu laikā, kopš viņai tika diagnosticēta saslimšana ar Covid-19, viņa ir novērojis minimālus uzlabojumus, viņa atklāja, ka jūtas ļoti nomākta, jo vairs nespēj turēt līdzi trīs gadus vecajai meitai Evai. “Pirms Covid es biju neapturama, enerģijas pilna, vienkārši maksimāli izmantoju katru savas dzīves minūti,” viņa atcerējās.

Ekrānšāviņš no Facebook.com/katy.winterschladen

“Man ir tik skumji, ka es nevaru būt tik enerģiska mamma, kāda biju meitas pirmajos divos dzīves gados. Bet viņa ir lieliska, viņa saka: “Mammu, atgulies, tev jāatpūšas”, un tad viņa paņem visas savas “ārstes Evas” lietas, un viņa man palīdz. Viņa ir pasakaina, bet es uztraucos, ka tik daudz ko palaižu garām,” stāsta Keitija. Viņa saka, ka redz cerību zaigojam par nākotni, bet tikmēr stingri iesaka cilvēkiem vakcinēties pret vīrusu.

Ekrānšāviņš no Facebook.com/katy.winterschladen

“Man patīk vienmēr būt pozitīvai un redzēt cerību zaigojam; tik ātri, cik mēs ciešam, speciālisti mācās, un tā ir ļoti reta situācija, ”viņa sacīja. “Man ir labas dienas un sliktas dienas, bet vairāk sliktu dienu. Es teiktu, ka pozitīvas domāšanas saglabāšana patiešām palīdz visā atveseļošanās ceļā. Es mīlēju savu dzīvi pirms šī brīža, un, lai gan gribas bēdāties par veco dzīvi, to jācenšas nedarīt, jo ir jāpieņem tagadne un jāvirzās uz priekšu, un tas ir vienīgais veids, kā ir iespējams atveseļoties,” saka Keitija.

2021. gada martā savā Facebook profikā pati Keitija ievietoja emocionālu ierakstu:

Keitijas BBC interviju, viņas stāstu un pieredzi plašāk skaties BBC mājas lapā ŠEIT!

Kādi ir “Garā Covid” simptomi?

Lielākā daļa pacientu ar koronavīrusu atveseļojas divu nedēļu laikā, ciešot no drudža, klepus un uz vairākām dienām zaudējot ožu vai garšu.Tomēr sāk rasties pierādījumi, ka vīrusa indikatīvie simptomi var saglabāties vairākas nedēļas, pārejot “Garajā Covid” – termins pacientiem, kurus nomoka ilgstošas komplikācijas.

Ilgtermiņa simptomi ietver:

Hronisks nogurums;

Elpas trūkums;

Paaugstināta sirdsdarbība;

Halucinācijas;

Bezmiegs;

Garšas/smaržas zudums;

Nieru slimības;

Kustību traucējumi;

Galvassāpes;

Muskuļu sāpes;

Drudzis.

Iepriekšējais rakstsPēc lielā piketa Vecrīgā daudzus sauks pie atbildības
Nākamais rakstsTavs HOROSKOPS veiksmīgam SEPTEMBRIM