Veselības ministrijas galvenais infektologs, ārsts Uga Dumpis pirmdien intervijā TV3 raidījumam “900 sekundes” atzina, ka Covid-19 slimnieku skaits Latvijā kāpj, bet ne nekontrolēti. Pieauguma līkne ir salīdzinoši lēzenāka un “kaut kāds iespaids no ierobežojumiem ir bijis”. Viņš arī norādīja, ka mēs nevaram ļaut šai līknei kāpt un jādara viss, lai saslimušo skaits katru dienu mazinātos.

Cilvēki joprojām nav izpratuši distancēšanās būtību, dodoties viens pie otra ciemos un apmeklējot neatļautus pasākumus un ballītes, uzskata infektologs, kurš vērsa uzmanību uz to, ka visbīstamākā ir šīs slimības iekļūšana aprūpes namos un slimnīcās kā tas notika Lietuvā.

Ārkārtējās situācijas ierobežojumi ir samērīgi, uzskata Dumpis. Ja cilvēki tos ievēros, ar to varētu būt pietiekami infekcijas mazināšanai. Tūlītējs efekts nebūs vērojams – jāgaida vismaz 10-14 dienas, turklāt pat likumsakarīgi varētu būt tas, ka gadījumu skaits šonedēļ pieaugs. Infektologu mērķis varētu būt kumulatīvo saslimstības rādītāju 14 dienu periodā “dabūt zem 50”, uzsvēra profesors Dumpis. Tagad tas ir virs 150, līdz ar to saslimstībai būtu jāmazinās trīskārt, lai mēs varētu runāt par ierobežojumu “laišanu vaļā”.

Cilvēkiem, kuri ir vecāki par 30 gadiem, šis vīruss, kas pārsvarā izplatās telpās, ir bīstamāks kā sezonālā gripa, norāda infektologs. Tādēļ maksimāli jāierobežo tikšanās ar citiem cilvēkiem.

Vasaras periodā Latvijā situācija bija labākā Eiropā un arī tagad esam starp četrām valstīm ar mazāko saslimstību, tādēļ nevar vainot politiķus un teikt, ka viss ir darīts nepareizi, uzskata profesors. Viņš atzina, ka visvairāk viņu šajā laikā spēj sadusmot kolēģi no mediķu vidus, kuri izsaka neticību šim vīrusam un saslimšanām.

Plašāk skatieties intervijā!

Jau vēstīts, ka Covid-19 saslimstības mazināšanas nolūkos no 9. novembra līdz 6. decembrim valstī izsludināta ārkārtējā situācija.

 

Iepriekšējais rakstsDedzis 9. stāva dzīvoklis Rīgā; desmitiem evakuēto – FOTO, VIDEO
Nākamais rakstsNedēļa sākusies ar skumju vēsti