Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķi brīdina par nedēļas turpinājumā gaidāmo laiku! Izplatīts nopietns brīdinājums par laiku tuvākajās dienās

10.07.2024. dienas vidū Latvijas centrālajos un austrumu rajonos gaidāms stiprs karstums – gaisa temperatūra paaugstināsies līdz +27…+31º. Karstums saglabāsies arī 11.07.2024.

Vēl tuvākajās dienās upju notece lielākoties samazināsies vai svārstīsies, vien atsevišķos upju posmos tā turpinās nedaudz palielināties. Taču nedēļas otrajā pusē gaidāms lietus, atsevišķos reģionos pat ļoti intensīvs, ūdenslīmenis lietusgāžu skartajos upju baseinos sāks paaugstināties. Vietām gaidāma palieņu un zemāko vietu applūšana.

Ceturtdien rīta stundās Latvijas teritoriju no dienvidrietumiem sasniegs nokrišņu zona, kas nesīs ļoti stipras lietusgāzes, vietām, iespējams, pat ekstremāli stipras lietusgāzes un pērkona negaiss, dažviet pastāv arī krusas iespējamība. Augstāka ļoti intensīvu lietusgāžu varbūtība ir Latvijas rietumu un centrālajos rajonos, kur atsevišķās vietās nokrišņu daudzums ceturtdien dienas laikā un naktī uz piektdienu varētu pat pārsniegt 50 mm.  

Ļoti lielā nokrišņu daudzuma ietekmē:

  • Augsne kļūs mitra un nespēs uzsūkt ūdeni. Lielā mitruma un applūšanas dēļ tiks bojāti kultūraugu sējumi un stādījumi. 

  • Lietus ūdeņu kanalizācijas sistēmas būs pārslogotas un var pārplūst. Savlaicīgi rūpējies par lietus ūdeņu kanalizācijas un drenāžas sistēmām, uzturi tās funkcionālā kārtībā, lai tās pēc iespējas efektīvi novadītu lietus ūdeņus.

  • Sagaidāms, ka applūdīs upju palienes un zemākās vietas, atsevišķās vietās izraisot arī īpašumu un infrastruktūras applūšanu, iespējama ceļu izskalošana un infrastruktūras bojājumi. Applūdušajās teritorijās pastāv varbūtība, ka būs nepieciešama evakuācija. Seko un ievēro atbildīgo institūciju norādījumus! 

  • Lietusgāžu laikā veidosies bīstami braukšanas apstākļi uz ceļa pasliktinātas redzamības un akvaplanēšanas dēļ. Rēķinies, ka braucieniem nepieciešams ieplānot ilgāku laiku un / vai alternatīvu maršrutu. 

  • Pastāv risks, ka tiks traucēta elektroenerģijas un ūdens piegāde, telekomunikāciju sakari. 

  • Iedzīvotāji tiek aicināti neapmeklēt un nepārvietoties plūdu apdraudētajās teritorijās, neapdraudēt sevi un nekavēt glābšanas dienestu darbību.

Arī nedēļas nogalē daudzviet Latvijā līs, vietām lietus būs stiprs. Lietus ietekmē upēs ūdenslīmenis paaugstināsies.

LVĢMC seko līdzi novērojumu datiem un laika apstākļu prognozēm, atbilstoši tiks sagatavots brīdinājums – tas varētu būt oranžās pakāpes brīdinājums. 

Seko mums arī soctīklos: FacebookInstagram,  X , Threads

Iepriekšējais rakstsNo Igaunijas ūdenskritumiem līdz Polijas Tatriem – galamērķi vasaras izbraucieniem
Nākamais rakstsVentspilniece tiek pie lielas naudas un piepildīs kvēlāko sapni