Tautā mīlētais dabas laika zīmju vērotājs no Viļakas puses Vilis Bukšs savā interneta blogā publicējis prognozes par to, kāds laiks varētu būt gaidāms jūnijā. Lūkosim, vai piepildīsies novērojumi dabā!

“Nozīmīgas dienas decembrī un 13. janvāris, kas paredz jūniju, bija ar mainīgiem laika apstākļiem. Tas norāda, ka jūnijs būs ar vasarīgiem, bet nepastāvīgiem laikapstākļiem. Līdzīgi rādīja dienas martā un maijā. Atbilstoši šīm norādēm jūnijs siltuma ziņā būs tuvu normai, bet ar noslieci uz vēsāku. Nokrišņu sadalījums nevienmērīgs, bet caurmērā sausāks kā parasti.

Ziedu mēneša pirmajā pusē laikapstākļi mainīgi. Ja mēneša sākumā vēsas dienas un dzestras naktis, kad daudzviet iespējamas arī naktssalnas, tad vēlāk, laikā pirms rudzu zieda (ap 10. jūliju), vairāk saulainu dienu un temperatūras dienas laikā lielākoties ap plus 20, 25 grādiem. Nokrišņi īslaicīgi. Laikā ap rudzu ziedu (12. jūnijs), varētu būt arī dažas dienas, kad temperatūra dienas laikā pakāpsies līdz plus 27 grādiem.

Jūnija vidū, ap Vītu (15. jūnijs), kļūs vēsāks, vairāk nokrišņu, vējainu dienu un dažviet stiprs lietus. Temperatūra dienas laikā robežās no plus 15 līdz plus 20 grādiem un arī naktis dzestras. Bet tas nebūs ilgi, jo pirmsjāņu laikā, ap vasaras saulgriežiem (21. jūnijs), varētu sagaidīt arī īslaicīgu stiprāka siltuma vilnīti, kad temperatūra var paaugstināties līdz plus 28 grādu atzīmei. Nokrišņi šajā laikā nelieli un īslaicīgi.

Mēneša otrajā pusē, pēc vasaras saulgriežiem, nepastāvīgs laiks, ar īslaicīgiem nokrišņiem un mēreni silts. Iespējami arī pērkona negaisi, kas var atnest krusu. Jāņu dienās pārsvarā bez būtiskiem nokrišņiem un temperatūra robežās no plus 18 līdz plus 25 grādiem. Vēlāk, pēcjāņu laikā, turpināsies tradicionāla Latvijas vasara. Vairāk nokrišņu, kas var būt arī stipri un temperatūra dienas laikā nebūs augstāka par plus 15, plus 20 grādiem. Laikā ap Pēteriem (29. jūnijs), iespējami arī pērkona negaisi ar brāzmainu lietu un krusu.

Zāļu mēnesis ir labākais prāta atbrīvošanas laiks no saspringuma un protams, visgaišākais atvaļinājumu mēnesis. Lai draudzīgs pirmais vasaras mēnesis maziem un lieliem!” raksta Bukšs.

 

Iepriekšējais rakstsMagone piedzīvo pamatīgu vilšanos
Nākamais rakstsMagone niknumā pasūta kungu, kurš viņai izkrāpis simtiem eiro – un gribēja vēl!