Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķi izplatījuši dzelteno un oranžo brīdinājumu par augstu ūdens līmeni, kas ir spēkā līdz 21. februāra plkst. 15!

Daugavas baseina lejteces upēs Lielajā Juglā, Mazajā Juglā, Mergupē, Tumšupē un citās šī reģiona upēs ūdens līmenis ir augsts, vairākos posmos joprojām turpinās ledus iešana, tas rada papildu iespēju rasties bīstamām situācijām. Jau ir applūdušas palienes un zemākās vietas, bet plašāka applūšana turpināsies, lai gan ūden slīmeņa kāpums vairs nav tik straujš – ūdens izplūst plašāk teritorijā. Ogres lejteces posmā 17.02. sākusies ledus uzlūšana un iešana. Joprojām turpinās ledus blīvēšanās pašā upes lejteces posmā, ūdens līmenis turpina paaugstināties un saglabājas augsts. Plašāk applūst sākušas zemākās vietas. Gaujas lejteces posmā ir paaugstināts ūdens līmenis, ūden slīmeņa kāpums turpināsies pieplūstot ūdenim no augšteces, kā arī vēja ietekmē paaugstināsies līmenis lejteces posmā.

Latvijas rietumu un centrālajos rajonos nokrišņu un vējuzplūdu ietekmē turpinās ūdens līmeņa paaugstināšanās. Applūst palienes un zemākās vietas, ūdens krājas zemākajās vietās un ieplakās. Vairākās centrālo rajonu upēs iet ledus, veidojas ledus sastrēgumi un krasi paaugstinās ūdens līmenis. Latvijas austrumu daļas upēs nokrišņu un kūstošā sniega ietekmē paaugstinās ūdens līmenis. Iespējama palieņu applūšana. Straujākos upju posmos iespējama arī ledus iešana.

ESI GATAVS pasargāt sevi un savu īpašumu. Iespējama īpašumu un transporta infrastruktūras applūšana. Var tikt traucēta elektroenerģijas un ūdens piegāde, telekomunikāciju sakari. Iespējams, būs nepieciešama evakuācija. Iedzīvotāji tiek aicināti neapmeklēt un nepārvietoties plūdu apdraudētajās teritorijās. Plašāka informācija par hidroloģiskajiem apstākļiem pieejama hidro.meteo.lv. Ieteikumi rīcībai plūdu apdraudējuma gadījumā https://www.vugd.gov.lv/lv/pludi

 

Iepriekšējais rakstsTavs horoskops veiksmīgai dienai – 20. februāris
Nākamais rakstsAutovadītājiem svētdienas rītā jābūt īpaši uzmanīgiem