Šoreiz vecāsmātes pūra lādē esam atraduši padomus par populārākajiem garšaugiem – to pielietošanu un uzglabāšanu.

Ja mums jāizvēlas no dažādiem vērtības ziņā vienādiem ēdieniem, tad, bez šaubām, mēs izšķirsimies par to, kas mums garšo labāk, un atsevišķus ēdienus centīsimies gatavot, piemērojoties ēdāju gaumei. Vēlamo noskaņu, stiprumu un arī pikantumu ēdieniem parasti dod dažādas garšvielas.

Lai no garšaugu saknēm iegūtu spēcīgāku garšu, tad tās nevajag mizot, bet tikai pamatīgi nomazgāt.

 

Viens no vispazīstamākajiem garšaugiem ir sīpols. To lieto kā garšvielu gan svaigu, gan ceptu vai vārītu pie visādiem gaļas, zivju un dārzeņu ēdieniem, zupām, sacepumiem utt. Ziemas vajadzībām sīpolus uzglabā pašus, vasarā turpretim izmanto sīpolu lakstus jeb lokus. Loki ir neaizstājama piedeva salātiem, sakņu zupām un daudz citiem ēdieniem. Tā kā lokus var izaudzēt ļoti labi istabā (puķu podā, kastītē), tad nevienā mājā tiem nevajadzētu trūkt jau no agra pavasara un pat ziemā.

Sīpolu uzglabāšanā jāraugās it īpaši uz to, lai uzglabāšanas vieta un tāpat paši sīpoli būtu sausi un pasargāti no sala.

Sīpoli dod spēcīgāku garšu un patērējas mazākos daudzumos, ja tos sarīvē vai samaļ gaļas mašīnā.

 

Līdzīgi sīpoliem var lietot arī ķiplokus. To garša un smarža tomēr ir ļoti īpatnēja, un ķiploku lietošanā jābūt uzmanīgiem, jo par daudz pielikti, tie nomāc ne tikai citu garšvielu, bet arī lietotā pamatprodukta īpatnības. Ķiplokus lieto lielāko tiesu desās un jēra gaļas ēdienos, bet tos var lietot arī pie citām gaļām, īpaši gaļu sālot. Sevišķi ķiplokus ieteicams lietot skābētiem gurķiem. Ķiploks arī citām gaļām piešķir jēra gaļas garšu. Lai ķiploku smaka nebūtu uzbāzīga, tad tie sacepami vai sautējami.

 

Mazāk pazīstami ir puravi. Tas ir divgadīgs kultūraugs ar tumši zaļām, garām, šurām lapām, kas apskauj stublāja apakšējo daļu. Galvenā lietojamā ir purava apakšzemes daļa, kas atgādina 2 – 3 cm resnu zaļgani baltu vālīti ar nelielu paresninājumu galā, bet noderīgas ir arī lapas. Puravs lietojams buljonos, sakņu zupās, gaļas sautējumos, sacepumos, mērcēs. Uzglabāšanai ziemas vajadzībām, augiem lapa jāsaīsina, un tos ar apakšējiem galiem ierok sausās smiltīs – pagrabā.

 

Par dvīņu bērniem garšvielu šķirojumā jāuzskata pētersīļi un selerijas, kas ir ar puslīdz vienādām īpašībām. Abi šie augi ir neaizstājamas gaļas un sakņu ēdienu garšvielas. Lieto kā saknes, tā lapas. Ziemas vajadzībām pētersīļus un selerijas var uzglabāt divējādi:

1) augiem aplauž ārējās lapas, atstājot vidējās un saknes ierok pagrabā – smiltīs

vai

2) saknes un lapas izžāvē.

Žāvēšanai domātās saknes nomazgā tīras, sagriež plānās šķēlītēs un žāvē uz papīra sabērtas uz siltas pavarda virsas (mūsdienās noteikti var žāvēt nelielā siltumā cepeškrāsnī, kam vaļā pavērtas durtiņas – red.). Saknēm atdalītās lapas kaltē atsevišķi, sausas saberž smalki un glabā vislabāk stikla vai skārda traukā. Mazāk pētersīļi, bet it sevišķi gan selerijas ēdienam dod īpašu stipruma, saturīguma piegaršu. (Mūsdienās var pētersīļu un seleriju lapas sagriezt smalki, salikt trauciņos un sasaldēt – arī tā šīs garšvielas saglabā savas veselīgās īpašības un garšu – red.)

Ēdiena saturīgumu izceļ vēl vairāk, ja zupai, sacepumam vai sautējumam pieliek svaigu tomātu vai tomātu biezeni.

 

Dilles ir pirmšķirīga piedeva daudzām maltītēm, piemēram, zivju, kartupeļu, biezpiena ēdieniem, dažādām zupām un salātiem. Dilles ziemai var uzglabāt, sagatvojot tāpat kā pētersīļus un selerijas – izžāvējot (vai smalki sagriežot un sasaldējot – red.)

 

Majorāns ir iecienīta garšviela gaļas ēdieniem, gaļas izstrādājumiem un aknu pastēm, zupu piedevām un gaļas sālīšanai. Majorāns ir līdz 50 cm augst kultūraugs. Lietojamas ir šī auga sīkās, zaļpelēkās, sausi izžāvētās lapiņas, kas lietošanai jāsaberž smalkā pulverī. Svaigu majorānu plaši leto dārzāju konservēšanā.

 

Ķimeņu sēklas ir klasiskā piedeva kāpostu skābēšanā, bet arī iecienīta garšviela rudzu un saldskābajai maizei, dažādiem sieriem un biezpieniem. Ķimenes ir nepieciešamas piedevai jēra gaļas un balto kāpostu sautējumiem. Noder arī mērcēm un zupām.

 

Koriandrs ir mūsu audzēšanas apstākļiem piemērots kultūraugs. Lieto koriandra graudiņus pulvera veidā, kas ir īpaši iecienīta garšviela pie Ziemassvētku cepumiem – piparkūkām un dažādiem citiem sīrupa un medus cepumiem.

 

Sinepju sēklas. Izšķir dzeltenos un melnos, jeb pareizāk sarkanbrūnos sinepju graudiņus. Abi tie vienlīdz labi lietojami, tikai melnās sinepes ir stiprākas. Mājsaimniecībā parasti lieto dzeltenos sinepju graudiņus kā piedevu zivju marinādēm.

 

Garšaugu sālīšana

Garsaugus izlasa, nomazgā un smalki sakapā. Sajauc ar sāli, uz 500 g sasmalicināto garšaugu rēķinot 120 g sāls. Tad sapilda stikla burkās vai vislabāk pudelēs, kuras var stingri noslēgt. Sālītos garšaugus izlieto zupām, mērcēm un salātiem. Tikai tādos gadījumos ēdieniem nav atsevišķi vēl sāls jāliek, jo tas jau pielikts garšaugiem.

Garšaugus var sālīt kopā vai katru atsevišķi.

 

Garšaugu etiķis

Pudelēs, kam plati kakli vai burkās sapilda dažādus garšaugus kopā vai arī atsevišķi. Tad pārlej ar etiķi un noslēdz ar korķi vai vāku. Pudeles tur uz loga saulē 5 – 6 nedēļas, tad izkāš un etiķi lieto pie ēdieniem pēc vajadzības, kad nav svaigu garšaugu.

__________

Avots: Latvijas Mājturības institūta absolventes G. Strautas redakcijā. Taupīgā saimniece.

Sabiedrība

Ģimenes ar bērniem martā saņems vienreizēju atbalstu no valsts – cik liels tas būs un kam pienāksies?

  Cilvēkam, kuram ir tiesības uz bērna kopšanas pabalstu par bērnu līdz viena gada vecumam, ģimenes...

Pirmo reizi diennaktī vairāk nekā 5000 inficēto; 17 cilvēki miruši un vēl 75 nonākuši slimnīcās

  Trešdien saņemtas ziņas, ka aizvadītajā diennaktī atklāti 5082 jauni Covid-19 inficēšanās gadījumi, kas ir pārliecinoši...

Diemžēl epidemiologam nav labu ziņu par Latvijā turpmāk gaidāmo – VIDEO

  Slimību profilakses un kontroles centra apkopotā informācija liecina, ka aizvadītajā nedēļā jaunatklāto Covid-19 gadījumu skaits...

TV zvaigzni Magoni pat grūti atpazīt; viņa atklāj savus jaunumus mīlas frontē

  STV šova "Slavenības. Bez filtra" zvaigzne Magone jaunās sezonas sākumā tā sapucējusies, uzkrāsojusies un tikusi...

Valsts policija ļoti meklē šo kundzi – FOTO

  Lūdzam aplūkot attēlā redzamo sievieti un, ja jūsu rīcībā ir jebkāda informācija, kas sekmētu viņas...

Parādījusies jauna informācija par estrādes leģendu Margaritu Vilcāni

Otrdien, 25. janvārī, plkst. 19.00, godinot brīnišķīgo mākslinieci Margaritu Vilcāni, Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris (LNSO)...

Horoskopi un Testi

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 20. janvāris

  Rīts var sagādāt pārsteigumus. Kādi tie būs – viss atkarīgs tikai un vienīgi no mums...

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 19. janvāris

  Šī diena kopumā solās būt harmoniska un mierīga. Šī diena dos tev daudz pozitīvu emociju...

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 18. janvāris

  Šodien būs grūti pretoties jebkāda veida kārdinājumiem. Neaizmirsti par to, kas tev ir svarīgs un...
wallpapersis.com

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 17. janvāris

  Šodien vairāk varētu nākties iesaistīties savstarpējās attiecībās, paužot savas simpātijas. Ja kāds ar tevi flirtē,...
flckr.com

Tavs horoskops veiksmīgai nedēļai: 17.-23. janvāris

  Klāt kārtējā šī gada janvāra nedēļa. Nāc, aplūko, kā izkārtojušās zvaigznes un planētas. Uzzini, ko...

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 16. janvāris

  Lieliski piemērota diena, lai sāktu atradināšanos no kaitīgajiem ieradumiem. Koncentrējies uz to un rīkojies neatlaidīgi....

Mājai un Dārzam

Rīgas satiksme/Facebook

Rīgas dome pirms spēcīgās vētras izplatījusi brīdinājumu iedzīvotājiem

  Pirmdien, 17. janvārī, Rīgā gaidāma viena no stiprākajām vētrām pēdējo gadu laikā. Sagaidāms, ka vislielāko...

Vētra beigusies: zināms, kāds laiks gaidāms nedēļas turpinājumā

  Pēc pirmdienas ciklona otrdien debesis skaidrosies un vējš pierims un iegriezīsies no dienvidrietumiem, bet ceturtdien...

Rīgā un centrālajos rajonos sarkanais brīdinājums, laika apstākļi kļūst bīstami!

  Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķi pirmdien visā piekrastē izsludinājuši oranžo brīdinājumu (tas nozīmē,...