Šoreiz vecāsmātes pūra lādē esam atraduši padomus par populārākajiem garšaugiem – to pielietošanu un uzglabāšanu.

Ja mums jāizvēlas no dažādiem vērtības ziņā vienādiem ēdieniem, tad, bez šaubām, mēs izšķirsimies par to, kas mums garšo labāk, un atsevišķus ēdienus centīsimies gatavot, piemērojoties ēdāju gaumei. Vēlamo noskaņu, stiprumu un arī pikantumu ēdieniem parasti dod dažādas garšvielas.

Lai no garšaugu saknēm iegūtu spēcīgāku garšu, tad tās nevajag mizot, bet tikai pamatīgi nomazgāt.

 

Viens no vispazīstamākajiem garšaugiem ir sīpols. To lieto kā garšvielu gan svaigu, gan ceptu vai vārītu pie visādiem gaļas, zivju un dārzeņu ēdieniem, zupām, sacepumiem utt. Ziemas vajadzībām sīpolus uzglabā pašus, vasarā turpretim izmanto sīpolu lakstus jeb lokus. Loki ir neaizstājama piedeva salātiem, sakņu zupām un daudz citiem ēdieniem. Tā kā lokus var izaudzēt ļoti labi istabā (puķu podā, kastītē), tad nevienā mājā tiem nevajadzētu trūkt jau no agra pavasara un pat ziemā.

Sīpolu uzglabāšanā jāraugās it īpaši uz to, lai uzglabāšanas vieta un tāpat paši sīpoli būtu sausi un pasargāti no sala.

Sīpoli dod spēcīgāku garšu un patērējas mazākos daudzumos, ja tos sarīvē vai samaļ gaļas mašīnā.

 

Līdzīgi sīpoliem var lietot arī ķiplokus. To garša un smarža tomēr ir ļoti īpatnēja, un ķiploku lietošanā jābūt uzmanīgiem, jo par daudz pielikti, tie nomāc ne tikai citu garšvielu, bet arī lietotā pamatprodukta īpatnības. Ķiplokus lieto lielāko tiesu desās un jēra gaļas ēdienos, bet tos var lietot arī pie citām gaļām, īpaši gaļu sālot. Sevišķi ķiplokus ieteicams lietot skābētiem gurķiem. Ķiploks arī citām gaļām piešķir jēra gaļas garšu. Lai ķiploku smaka nebūtu uzbāzīga, tad tie sacepami vai sautējami.

 

Mazāk pazīstami ir puravi. Tas ir divgadīgs kultūraugs ar tumši zaļām, garām, šurām lapām, kas apskauj stublāja apakšējo daļu. Galvenā lietojamā ir purava apakšzemes daļa, kas atgādina 2 – 3 cm resnu zaļgani baltu vālīti ar nelielu paresninājumu galā, bet noderīgas ir arī lapas. Puravs lietojams buljonos, sakņu zupās, gaļas sautējumos, sacepumos, mērcēs. Uzglabāšanai ziemas vajadzībām, augiem lapa jāsaīsina, un tos ar apakšējiem galiem ierok sausās smiltīs – pagrabā.

 

Par dvīņu bērniem garšvielu šķirojumā jāuzskata pētersīļi un selerijas, kas ir ar puslīdz vienādām īpašībām. Abi šie augi ir neaizstājamas gaļas un sakņu ēdienu garšvielas. Lieto kā saknes, tā lapas. Ziemas vajadzībām pētersīļus un selerijas var uzglabāt divējādi:

1) augiem aplauž ārējās lapas, atstājot vidējās un saknes ierok pagrabā – smiltīs

vai

2) saknes un lapas izžāvē.

Žāvēšanai domātās saknes nomazgā tīras, sagriež plānās šķēlītēs un žāvē uz papīra sabērtas uz siltas pavarda virsas (mūsdienās noteikti var žāvēt nelielā siltumā cepeškrāsnī, kam vaļā pavērtas durtiņas – red.). Saknēm atdalītās lapas kaltē atsevišķi, sausas saberž smalki un glabā vislabāk stikla vai skārda traukā. Mazāk pētersīļi, bet it sevišķi gan selerijas ēdienam dod īpašu stipruma, saturīguma piegaršu. (Mūsdienās var pētersīļu un seleriju lapas sagriezt smalki, salikt trauciņos un sasaldēt – arī tā šīs garšvielas saglabā savas veselīgās īpašības un garšu – red.)

Ēdiena saturīgumu izceļ vēl vairāk, ja zupai, sacepumam vai sautējumam pieliek svaigu tomātu vai tomātu biezeni.

 

Dilles ir pirmšķirīga piedeva daudzām maltītēm, piemēram, zivju, kartupeļu, biezpiena ēdieniem, dažādām zupām un salātiem. Dilles ziemai var uzglabāt, sagatvojot tāpat kā pētersīļus un selerijas – izžāvējot (vai smalki sagriežot un sasaldējot – red.)

 

Majorāns ir iecienīta garšviela gaļas ēdieniem, gaļas izstrādājumiem un aknu pastēm, zupu piedevām un gaļas sālīšanai. Majorāns ir līdz 50 cm augst kultūraugs. Lietojamas ir šī auga sīkās, zaļpelēkās, sausi izžāvētās lapiņas, kas lietošanai jāsaberž smalkā pulverī. Svaigu majorānu plaši leto dārzāju konservēšanā.

 

Ķimeņu sēklas ir klasiskā piedeva kāpostu skābēšanā, bet arī iecienīta garšviela rudzu un saldskābajai maizei, dažādiem sieriem un biezpieniem. Ķimenes ir nepieciešamas piedevai jēra gaļas un balto kāpostu sautējumiem. Noder arī mērcēm un zupām.

 

Koriandrs ir mūsu audzēšanas apstākļiem piemērots kultūraugs. Lieto koriandra graudiņus pulvera veidā, kas ir īpaši iecienīta garšviela pie Ziemassvētku cepumiem – piparkūkām un dažādiem citiem sīrupa un medus cepumiem.

 

Sinepju sēklas. Izšķir dzeltenos un melnos, jeb pareizāk sarkanbrūnos sinepju graudiņus. Abi tie vienlīdz labi lietojami, tikai melnās sinepes ir stiprākas. Mājsaimniecībā parasti lieto dzeltenos sinepju graudiņus kā piedevu zivju marinādēm.

 

Garšaugu sālīšana

Garsaugus izlasa, nomazgā un smalki sakapā. Sajauc ar sāli, uz 500 g sasmalicināto garšaugu rēķinot 120 g sāls. Tad sapilda stikla burkās vai vislabāk pudelēs, kuras var stingri noslēgt. Sālītos garšaugus izlieto zupām, mērcēm un salātiem. Tikai tādos gadījumos ēdieniem nav atsevišķi vēl sāls jāliek, jo tas jau pielikts garšaugiem.

Garšaugus var sālīt kopā vai katru atsevišķi.

 

Garšaugu etiķis

Pudelēs, kam plati kakli vai burkās sapilda dažādus garšaugus kopā vai arī atsevišķi. Tad pārlej ar etiķi un noslēdz ar korķi vai vāku. Pudeles tur uz loga saulē 5 – 6 nedēļas, tad izkāš un etiķi lieto pie ēdieniem pēc vajadzības, kad nav svaigu garšaugu.

__________

Avots: Latvijas Mājturības institūta absolventes G. Strautas redakcijā. Taupīgā saimniece.

Sabiedrība

Traktora pēdas un “nomizoti” koki… Pārdroša zādzība Jēkabpilī raisa spraigas diskusijas – VIDEO

  Jēkabpilī šonakt nozagts pretrunīgi vērtētais lielgabals – daļa no pieminekļa, zem kura saskaņā ar vēsturiskajiem...

Izplatīts brīdinājums par laiku tuvākajās stundās

  Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķi brīdina par laiku trešdien. 24.02.2021. nakts otrajā pusē un...

Diemžēl otrdien atkal teju 1000 Covid-19 gadījumu, miruši vēl 17 cilvēki; slimnīcās 806

  Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) trešdien vēsta, ka aizvadītajā diennaktī konstatēti vēl 983 jauni...

Magonei pēc vīra aizbraukšanas pienākuši grūti laiki

  Populārā STV šova "Slavenības. Bez filtra" viena no galvenajām varonēm, dzejniece Magone Šutoviene, nu uz...

Sinoptiķis Bricis atklāj jaunas ziņas par februāra pēdējās dienās un martā gaidāmo laiku – VIDEO

  Brīvdienās Latvijā strauji kļuva siltāks, lielā daļā valsts ir sācies meteoroloģiskais pavasaris. Tomēr vai tik...
Foto:Pexels.com/Kote Baeza/CC

Rīdziniece saņem patīkamu zvanu par bērnu pabalstu 500 eiro apmērā – pēc brīža viss sagriežas kājām gaisā

Jau ziņots, ka Valsts policija aizvien turpina saņemt iesniegumus no iedzīvotājiem, kuri iekrituši telefonkrāpnieku lamatās.  ...

Horoskopi un Testi

Foto:Flickr.com/Bousure/CC

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 25. februāris

    Auns Pielūko, lai pastāvot par savu taisnību, tu nepalaid garām kādus vērtīgus padomus un norādījumus no...
flickr.com

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 24. februāris

  Šī kopumā būs diezgan pasīva diena. Labākais, ko vari darīt, pilnvērtīgi atpūsties un/vai doties pastaigā...
Photo by Postmans from Pexels

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 23. februāris

  Izvairies no pārlieku lielas būšanas uzmanības centrā. Ko vēl zvaigznes sola otrdienai, 23. februārim? Auns Auni...
Foto:Wallpaperbeta.com;Meteo.lv

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 22. februāris

  Esi piesardzīgs, tomēr neļauj bailēm ņemt virsroku un traucēt tevi ceļā uz mērķi. Ko vēl...

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 21. februāris

Šī diena būs piemērota dažādiem svarīgiem notikumiem un lietām, kas kaut kādu iemeslu dēļ vairākkārt...

Tavs horoskops veiksmīgai nedēļai: 22. – 28. februāris

Ziemas pēdējais mēnesis mērķtiecīgi ieiet finiša taisnē! Uzzini, ko turpmākās februāra dienas paredzējušas tieši tev....

Mājai un Dārzam

Izplatīts brīdinājums par laiku tuvākajās stundās

  Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķi brīdina par laiku trešdien. 24.02.2021. nakts otrajā pusē un...

Sinoptiķis Bricis atklāj jaunas ziņas par februāra pēdējās dienās un martā gaidāmo laiku – VIDEO

  Brīvdienās Latvijā strauji kļuva siltāks, lielā daļā valsts ir sācies meteoroloģiskais pavasaris. Tomēr vai tik...

Šonedēļ laiks ievērojami mainīsies – prognozes 7 dienām!

  Aizvadītajā nedēļā tika pārspēti divi minimālās gaisa temperatūras rekordi: 16.02. Bauskā termometra stabiņš noslīdēja līdz...