Saskaņā ar The Eco Experts datiem, vidējā mājsaimniecība katru dienu izmet vidēji 1,96 kilogramus pārtikas, kas atbilst astoņām maltītēm nedēļā. Kā jau gaidāms, visbiežāk izmestie ir svaigie produkti – augļi un dārzeņi –, un tieši kartupeļi ieņem pirmo vietu. WRAP pētījumi atklāj, ka katru dienu tiek izmesti 4,4 miljoni kartupeļu. Pēc tiem seko piens, burkāni, šķiņķis un tomāti, taču kartupeļi ir ievērojami priekšā – katru dienu atkritumos nonāk par 1,3 miljoniem vairāk kartupeļu nekā piena, kas ieņem otro vietu ar 3,1 miljonu. Kartupeļus iespējams saglabāt svaigus vairākus mēnešus ar vienkāršu uzglabāšanas paņēmienu
Ņemot to vērā, uzglabāšanas eksperte Vlatka Leika (Space Station) sniegusi padomus, kā pareizi glabāt rudens dārzeņus. Viņa dalījās ar vienkāršu triku, kas palīdzēs kartupeļus saglabāt svaigus vairākas nedēļas vai pat mēnešus. Kā ziņo Express, neatkarīgi no tā, vai kartupeļi audzēti pašu dārzā vai nopirkti veikalā, tie jāuzglabā pareizi, lai tie nesadīgtu, nekļūtu mīksti vai nepelētu.
Vlatka iesaka kartupeļus glabāt vēsā, sausā un tumšā vietā, jo gaisma un mitrums veicina puvi. Viņa norāda: “Ja tos uzglabā šādi, tie būs lietojami vairākas nedēļas vai pat visu ziemu.” Atšķirībā no daudziem citiem dārzeņiem, kartupeļiem nepieciešama laba ventilācija, tādēļ nav ieteicams tos turēt hermētiskos traukos.
Lai gan pārtikas eksperte un The Full Freezer dibinātāja Keita Hola agrāk ieteica aukstuma uzglabāšanas metodes, tagad kartupeļu glabāšana ledusskapī tiek uzskatīta par drošu. Keita skaidroja, ka šī prakse agrāk tika noraidīta, jo tika uzskatīts – aukstumā kartupeļos rodas lieks cukurs, kas cepšanas laikā pārvēršas akrilamīdā, vielā, kas saistīta ar paaugstinātu vēža risku. Tomēr jaunākie pētījumi liecina, ka kartupeļus var droši uzglabāt ledusskapī.
Svarīgi ir nodrošināt, lai pirms ledusskapī ievietošanas kartupeļi būtu pilnīgi sausi – tos nevajadzētu mazgāt, bet gan ar sausu drānu notīrīt augsnes paliekas.
Attiecībā uz citiem rudens dārzeņiem Vlatka iesaka izmantot papīra dvieļus, lai uzsūktu lieko mitrumu. Piemēram, spinātus un kāpostus viņa iesaka noskalot, nosusināt un ietīt papīra dvielī, lai novērstu pelējuma veidošanos.
Viņa arī brīdina: “Ja spināti nav ievietoti hermētiskā traukā, tie nedrīkst atrasties blakus etilēnu izdalašiem dārzeņiem, piemēram, brokoļiem vai Briseles kāpostiem, jo šis gāzes veids būtiski paātrina bojāšanos.” Eksperte uzsvēra, ka brokoļi ne vien izdala etilēnu, bet arī ir īpaši jutīgi pret tā iedarbību. Lai paildzinātu to svaigumu, brokoļus viņa iesaka cieši ietīt folijā un tad ievietot ledusskapī – tā tie saglabāsies līdz pat mēnesim.
Savukārt sīpoliem, ķiplokiem un šalotes sīpoliem speciāliste iesaka vēsu, sausu un labi vēdināmu vietu, izvairoties no tiešiem saules stariem. Mitrums, gaisma un slikta ventilācija šiem dārzeņiem izraisa pelējumu un dīgšanu.
Kartupeļus iespējams saglabāt svaigus vairākus mēnešus ar vienkāršu uzglabāšanas paņēmienu