Medicīnas eksperti iesaka auzu pārslas kā veselīgas brokastis — turklāt tās var ēst visdažādākajās versijās. Varat baudīt tās siltus, iemērktuz nakti, cept batoniņos vai gatavot smalkmaizītes, vai pat sablenderēt un izmantot vafeļu mīklā. Tomēr, papildus tik garšīgai daudzpusībai, kāpēc veselības eksperti iesaka auzu pārslu kā ikdienas rīta maltīti? Kā vienkārša auzu lietošana uzturā ietekmē veselību ilgtermiņā? Lūk, ko zinātne saka par regulāru auzu pārslu lietošanu. Kas mainīsies organismā, ja ikdienā ēdīsi auzu pārslas?
Jūs varat justies paēdis ilgāk
Auzas ir lielisks šķiedrvielu avots, ogļhidrāti, ko organisms nevar sagremot. Tā kā šķiedrvielas palēnina gremošanu, jūs nejutīsities tik izsalcis ilgāku laiku. Šķiedru saturošu pārtikas produktu ēšana palīdz izvairīties no cukura līmeņa paaugstināšanās un krituma, vienlaikus samazinot izsalkuma sajūtu. Auzu ēšana brokastīs vai pievienošana dažādiem ēdieniem citās ēdienreizēs vai uzkodās ir lielisks veids, kā nodrošināt maltītei lielāku noturību un palīdzēt ilgāk justies paēdušam. 1 glāze vārītu auzu pārslu satur aptuveni 4 gramus šķiedrvielu, kas ir 16% no ieteicamās dienas devas.
Lieliska palīdzība zarnu darbībai
Auzas satur īpaša veida šķīstošās šķiedras, ko sauc par beta-glikānu. Beta-glikāns veido želejveida konsistenci zarnās un palīdz uzlabot gremošanas trakta darbību un veicina regulāru vēdera izeju, atvieglojot zarnu darbību ilglaicīgi. Turklāt auzu pārslu apvienošana ar nešķīstošu šķiedrvielu avotiem, piemēram, nemizotiem šķēlēs sagrieztiem āboliem, riekstiem vai kazenēm, var arī palīdzēt vēl vairāk veicināt gremošanas trakta darbību un atvieglot vēdera izejas procesu vēl izteiktāk.
Jūsu sirds slimību risks samazināsies
Sākot savu rītu ar auzu ēdienu, tas var uzlabot sirds veselību vairākos veidos. Pateicoties šķiedrvielu saturam, auzu pārslas var palīdzēt pazemināt jūsu “slikto” ZBL holesterīnu, stabilizēt cukura līmeni asinīs un pat pazemināt augstu asinsspiedienu – tam visam ir nozīmīga loma sirds un asinsvadu slimību attīstības riska mazināšanā.
Jūsu zarnu baktērijas zels
Auzu pārslas ir arī prebiotisks ēdiens, kas baro labās baktērijas jūsu zarnās. Veselīgu zarnu baktēriju (ko sauc arī par zarnu mikrobiomu) uzturēšana labvēlīgi ietekmēs jūsu ķermeņa imūnsistēmu, uzlabos garastāvokli un gremošanu, kā arī palīdzēs atvairīt slimības. Dažādu augu pārtikas produktu, piemēram, auzu, iekļaušana ir labvēlīga arī zarnu pilnvērtīgai darbībai, kas ir vēl viens svarīgs zarnu veselības aspekts.
Jūs varēsiet vieglāk kontrolēt savu svaru
Līdztekus šiem pozitīvajiem ieguvumiem pētījumi liecina, ka šīs populārās brokastis var pat palīdzēt svara kontrolē un mazināšanā. Auzu beta-glikānam ir pozitīva ietekme uz hiperglikēmiju, pazeminot lipīdu līmeni asinīs un samazinot svaru. Auzu pārslu šķiedrvielu saturs ir sātīgs, kas savukārt var palīdzēt apēst mazāk kaloriju visas dienas garumā un tādējādi vieglāk kontrolēt savu svaru. Beta-glikāns var arī veicināt peptīda YY, zarnās ražota hormona, kas palīdz sāta sajūtu, izdalīšanos.
Kas mainīsies organismā, ja ikdienā ēdīsi auzu pārslas?
Tātad auzu pārslu augstais šķiedrvielu saturs un prebiotiskās īpašības var dot labumu jūsu ķermenim dažādos veidos. Auzu pārslu regulāra iekļaušana ēdienkartē var potenciāli samazināt slimības risku, uzlabot zarnu veselību, atvieglot zarnu darbību un ilgāk saglabāt sāta sajūtu.