Lielbritānijas karaliene Elizabete II uzrakstījusi aizkustinošu vēstuli, kurā aprakstījusi savu mīlas stāstu ar princi Filipu vēl pirms viņu kāzām, vēsta britu mediji.

Edinburgas hercogs, līdz šim visilgāk kalpojušā monarha Lielbritānijas vēsturē – Elizabetes II vīrs, piektdienas rītā Vindzoras pilī nomira 99 gadu vecumā. Bekingemas pils paziņojumā teikts: “Viņas majestāte Karaliene ar dziļu skumjām paziņo par sava mīļotā vīra, Viņa Karaliskās Augstības, Edinburgas hercoga prinča Filipa, nāvi.” Viņa karaliskā augstība šorīt mierīgi aizgāja Vindzoras pilī.”

Jau ilgstoši prinča Filipa veselības stāvoklis palēnām pasliktinājās, vēl nesen mēnesi ārstējoties pat slimnīcā. Viņš paziņoja, ka atkāpjas no karalisko pienākumu pildīšanas 2017. gada maijā, jokojot, ka vairs nevar piecelties. Vēlāk tajā pašā gadā viņš oficiāli parādījās sabiedrībā, kad notika karalisko jūras kājnieku parāde Bekingemas pils priekšā. Lai gan pats oficiālās vizītēs nedevās, tomēr viņš turpināja atbalstīt savu sievu karalieni visos izaicinājumos, ar kuriem viņa saskārās pēdējo pāris gadu laikā. Viņu laulība 73 gadu garumā bija kļuvusi tik spēcīga, ka reiz Viņas Majestāte Filipu raksturoja kā viņas “pastāvīgo spēku un pavadoni”.

Kad cilvēki visā pasaulē pievienojas karaliskajai ģimenei, sērojot par hercoga zaudējumu, atkal ir nākusi gaismā aizkustinoša vēstule, kuru uzrakstījusi Viņas Majestāte. Vēstulē stāstīts par viņu abu kopīgajām gaitām. Vēstule, kas rakstīta, kad viņa bija 21 gadus veca princese, izgaismo viņu kopīgo mīlestību uz dejām un prinča mīlestību uz ātru braukšanu ar savu MG sporta automašīnu.

Uz papīra lapām ar Balmorālas logo aprakstīts, kad un kā viņi pirmo reizi tikās, un viņu romantiskās dzīves sākuma posmi. Vēstule tika rakstīta autorei Betijai Ševai, un tā tika uzrakstīta dažus mēnešus pirms karalienes un prinča Filipa kāzām 1947. gadā.

Ševas kundze kā laulības suvenīru rakstīja grāmatu ar nosaukumu “Karaliskās kāzas”, un toreizējā princese piekrita dalīties intīmās detaļās par savām attiecībām. Vēstulē princese Elizabete atgādina, kā viņa pirmo reizi satikās ar princi Filipu 1939. gadā, apraksta viņa mīlestību pret izjādēm un auto un to, kā pāris dejoja naktsklubos Ciro’s un Quaglino.

Viņa rakstīja: “Filipam patīk braukt un viņš to dara ļoti ātri! Viņam ir savs mazais MG, ar ko viņš ļoti lepojas – viņš arī mani tajā ir vizinājis, vienreiz līdz Londonai, kas bija ļoti jautri, tikai tas bija bez maz kā sēdēt uz ceļa, jo riteņi šķita atrodamies gandrīz tikpat augstu kā galva. Šajā vienīgajā reizē mūs vajāja fotogrāfs, kas gan sagādāja vilšanos.”

Atgādinot par viņu pirmo tikšanos, karaliene teica: “Man bija 13 gadi, viņam bija 18 gadi – kadets, kuram tūlīt jādodas. Viņš iestājās Jūras spēkos kara sākumā, un es viņu redzēju ļoti reti, tikai tad, kad viņš bija atvaļinājumā. Es domāju, ka apmēram divas reizes trīs gadu laikā. “Tad, kad viņa tēvocis un tante, lords un lēdija Mountbateni bija citviet, viņš vairākas nedēļas nogales pavadīja kopā ar mums Vindzorā. Tad viņš uz diviem gadiem devās uz Kluso okeānu un Tālajiem Austrumiem.” Viņa piebilda: “Filipam patīk braukt, bet līdz šim viņš nav to darījis ļoti daudz. Mums abiem ļoti patīk dejot – ballītēs esam dejojuši arī Ciro un Quaglino. Mēs pirmo reizi sākām viens otrā saskatīt ko vairāk, kad Filips devās uz diviem gadiem strādāt uz R.N Mazo virsnieku skolu Korshamā – pirms tam mēs tik labi viens otru nepazinām. Viņš pavadīja nedēļas nogales pie mums, un, kad skola tika slēgta, viņš pavadīja sešas nedēļas Balmorālā.” Viņas Majestāte vēstulē ietvēra arī informāciju par saderināšanos un laulības gredzeniem.

Viņa rakstīja: “Laulības gredzens tiks izgatavots no Velsas zelta, bet ne no Kreigvenas raktuves. Saderināšanās gredzenu izgatavoja Antrobuss. Princese Alise to paņēma, jo Filips acīmredzami nevarēja, bet viņš izvēlējās un instruēja par to, kādam tam jāizskatās. Es nezinu akmens vēsturi, izņemot to, ka tas ir ļoti smalks, vecs izcirtums. Tas man tika pasniegts neilgi pirms oficiālās  saderināšanās izsludināšanas.”

Vēstule nonāca izsolē “Chippenham Auction Rooms” Viltšīrā 2016. gada 23. aprīlī līdzās citām karaliskajām piemiņas lietām. Galvenais izsoles rīkotājs Ričards Edmonds sacīja: “Šī ir lieliski saglabājusies vēstule, kas rakstīta ar karalienes roku. Tas sniedz aizraujošu ieskatu toreizējās princeses Elizabetes dzīvē laikā, kas bija tik nozīmīgs viņas dzīvē. Šādas vēstules cenu ir ļoti grūti prognozēt, taču tā varētu būt no 800 līdz 1200 mārciņām (923 līdz 1385 Eur).”

Galu galā divu lappušu garo vēstuli par 14 400 mārciņām (16 615 Eur) nopirka privāts kolekcionārs no Lielbritānijas.

Iepriekšējais rakstsTramvaju vadītāji atvadās no noslepkavotā kolēģa
Nākamais rakstsTavs horoskops veiksmīgai dienai – 10. aprīlis