Balss ikdienā pilda ļoti svarīgu funkciju, jo cilvēks pēc dabas ir sociāla būtne, kam nepieciešams komunicēt ar apkārtējiem. Tāpēc brīžos, kad balss aizsmok vai “pazūd pavisam”, jūtams izteikts diskomforts un pat ikdienišķas darbības kļūst grūtāk paveicamas. Visbiežāk aizsmakums ir simptoms kādai no elpceļu saslimšanām, un to pavada arī sauss klepus, taču tas nav vienīgais aizsmakuma cēlonis. Vairāk par to, kas rada aizsmakumu un ko darīt, lai balsi pēc iespējas ātrāk atgūtu, skaidro aptieku tīkla Apotheka farmaceite Līga Cīrule.

 

“Aizsmakusi balss var izklausīties elpojoša, raupja, saspringta, var būt arī izmaiņas skaļumā vai tembrā. Jāatceras gan, ka balss aizsmakums ir simptoms, nevis slimība, un tā cēloņi var būt dažādi, tomēr, par laimi, visbiežāk tie nav nopietni un pazūd īsā laika posmā. Taču, ja aizsmakums saglabājas ilgāk par desmit dienām, ir nepieciešams konsultēties ar ārstu,” norāda farmaceite Līga Cīrule.

 

Laringīts – visbiezākais iemesls aizsmakumam

Visbiežāk aizsmakums saistīts ar balsenes iekaisumu jeb laringītu. Balsenes iekaisumu var izraisīt vīrusa infekcija jeb saaukstēšanās vīrusi, bakteriāla infekcija vai balss saišu pārpūlēšana, piemēram, kliedzot vai dziedot. Akūta vīrusa izraisīts laringīts ir pašlimitējošs, proti, tam nav nepieciešama speciāla ārstēšana, un tas pāriet desmit dienu laikā. Laringīta simptomi var būt arī kairinoša sajūta un sāpes kaklā, kā arī sauss klepus. Savukārt, ja laringīts norit ilgāk par trim nedēļām, tas uzskatāms par hronisku.

 

Nozīme arī balsenes uzbūvei

“Saaukstēšanās vīrusi ir ļoti dažādi – ir vīrusi, kuri iedzīvojas balsenē un rada tur iekaisumu, bet ir tādi, kas tajā neiedzīvojas, un tāpēc ne visiem vienmēr pie saaukstēšanās ir arī aizsmakusi balss. Tāpat arī pie balss pārslodzes – ir cilvēki, kuri pēc skaļas dziedāšanas koncertā nākamajā dienā neizjutīs nekādas izmaiņas, bet kāds “paliks bez balss” – tas atkarīgs no katra cilvēka balsenes uzbūves, muskulatūras un balss saitēm,” skaidro farmaceite.

 

5 padomi, ko darīt, ja aizsmakusi balss

#1 Arī čukstēt nedrīkst!

Lai aizsmakums mazinātos, pats svarīgākais ir balseni atpūtināt. Pāris dienas jāizvairās no runāšanas, kliegšanas, dziedāšanas. Maldīgi uzskatīt, ka čukstēt drīkst, jo arī tā ir balss saišu nodarbināšana un nav mazāk kaitīga kā runāšana normālā balss tonī.

 

#2 Silti dzērieni

Ja balss aizsmakusi, nepieciešams kakla gļotādu mitrināt, dzerot daudz šķidruma. Vislabāk palīdzēs silti dzērieni, piemēram, tēja, buljons vai zupa, taču tie nedrīkst būt karsti, jo tas var radīt vēl lielāku pietūkumu.

 

#3 Sūkājamās tabletes

Palīdzēt pret balss aizsmakumu var arī sūkājamās pastilas, tabletes un konfektes, jo, sūkājot tās, izdalās siekalas un kakls tiek mitrināts.

 

#4 Inhalācija

Inhalācija mitrina balsenes gļotādu un mazina tūsku. Ir vairākas iespējas, kā to darīt – visdrošākais un ērtākais variants ir izmantot tvaika inhalatorus un elpot fizioloģisko šķīdumu. Taču, ja mājās nav inhalatora, var katliņā novārīt kumelītes ziedus, salvijas lapas vai priežu pumpurus un elpot to tvaikus. Ar inhalācijām mājas apstākļos gan jābūt uzmanīgiem, nedrīkst elpot pavisam karstus tvaikus, lai neapdedzinātu elpceļus. Kā arī starp inhalācijas trauku un seju jāievēro 20–30 centimetrus liels attālums.

 

 

#5 Nē kafijai, alkoholam un cigaretēm

Kofeīns un alkohols vēl vairāk sausina kakla gļotādu, tāpēc jāizvairās no to lietošanas. Tāpat jāizvairās no smēķēšanas, jo tabakas dūmi ir vistiešākie balsenes kairinātāji. Smēķētājiem nereti ir piesmakusi balss, kas liecina par pastāvīgu balsenes kairinājumu.

 

Arī kuņģa skābes reflukss, alerģijas un stress var radīt aizsmakumu

Ja balss aizsmakums turpinās ilgāk par desmit dienām, jāapmeklē ārsts, lai izzinātu tā iemeslu. Aizsmakuma cēloņi var būt dažādi, piemēram, kuņģa skābes reflukss – kad kuņģa skābe ieplūst atpakaļ barības vadā. Tāpat to var izraisīt arī smēķēšana, pārmērīga klepošana, alerģija, psihogēnie faktori, piemēram, stress, vairogdziedzera slimības, rīkles bojājums, kā arī izaugumi uz balss saitēm (polipi), labdabīgie un ļaundabīgie audzēji.

Iepriekšējais rakstsDārzs uz palodzes – ko sēt, kā diedzēt un pareizi kopt?
Nākamais rakstsRECEPTES: Sātīgas, sildošas veģetārās zupas