Lielbritānijas karaliskā mantojuma līnija ir unikāla un sarežģīta sistēma, kas aizsākās 17. gadsimtā.

Lai gan ir vispārzināms, ka princis Čārlzs ir troņmantnieks, daudzi vēlas saprast, kas notiks, kad karaliene Elizabete II dosies mūžībā? Diemžēl pēdējā laikā par to tiek runāts arvien biežāk un vairāk, jo viņas pieklājīgais vecums dara savu un redzams, ka arvien vairāk viņa nepiedalās publiskos pasākumos, deleģējot tiem citus ģimenes locekļus. Un pēc dažiem nemierīgiem gadiem pilī cilvēki joprojām ir neizpratnē par to, vai princis Harijs joprojām varētu būt karalis, neskatoties uz to, ka viņš atkāpies no karaliskajiem pienākumiem?

Kurš kāps tronī, ja karaliene no tā atteiksies, un ko nesenās izmaiņas likumā “The Succession to the Crown” (2013) nozīmē nākamajām karaliskajām sievietēm?

 

Kā darbojas karaliskā mantojuma līnija?

Lai varētu pretendēt uz troni, ir jābūt karaliskās ģimenes vai Karaliskās institūcijas loceklim, kā viņi vēl ir pazīstami. Citi faktori, piemēram, leģitimitāte, reliģija un dzimums, arī ir elementi, kas var ietekmēt mantošanas līniju.

Sākotnējais likums noteica, ka jaunāki vīriešu kārtas mantinieki tiks uzskatīti par troņmantiniekiem pirms viņu vecākiem, sieviešu kārtas brāļiem un māsām. Tomēr 2013. gadā tas mainījās, un tagad par pirmo troņmantinieku var uzskatīt jebkuru vecāku sieviešu kārtas ģimenes locekli, kura dzimusi pēc 2011. gada 28. oktobra.

Ikvienam, kurš vēlas kāpt tronī, jābūt arī kristietim un lepnam protestantam. Taču Romas katoļiem ar likumu ir aizliegts ieņemt troni.

“Turklāt valdošajam monarham ir jābūt saskaņā ar Anglijas baznīcu un jāzvēr, ka saglabās izveidoto Anglijas baznīcu un Skotijas baznīcu,” teikts karaliskās ģimenes tīmekļa vietnē. “Valdošajam monarham arī jāapsola atbalstīt protestantu pēctecību.”

 

Kurš ir nākamais rindā uz troni?

Velsas princis princis Čārlzs šobrīd ir nākamais rindā uz troni. Tas ir tāpēc, ka viņš ir karalienes Elizabetes II pirmdzimtais bērns. Viņš kļūs par karali, kad viņa māte, karaliene, atteiksies no troņa vai dosies mūžībā. Viņa sieva Kamilla, Kornvolas hercogiene, kura ir precējusies ar Čārlzu jau 16 gadus, kļūs par karalieni, kad viņš ieņems troni. Titulu pati karaliene apstiprināja Platīna jubilejas svinību laikā. Atbildot uz šīm ziņām, Čārlzs sacīja: “Mēs dziļi apzināmies manas mātes sniegto godu. Mēs kopā esam centušies kalpot un atbalstīt Viņas Majestāti un mūsu kopienu cilvēkus, mana mīļā sieva visu laiku ir bijusi mans nelokāma balsts.”

Lai gan princis Čārlzs ir “baidījies” kļūt par karali, viņš jau ir sācis plānot, kā monarhija izskatīsies valsts vadītāja amatā. Tiek ziņots, ka Čārlzs vēlas vēl vairāk samazināt prinča Harija un Meganas karaliskās lomas, veicot institucionālās pārmaiņas,

Ričards Kejs no “Daily Mail” skaidro, kā izskatīsies šī “samazinātā monarhija”: “Čārlza labdarības portfelis tiek racionalizēts laikam, kad viņš būs karalis, un šī pati pieeja tiek piemērota tam, cik daudz un ko karaliskā ģimene dara savas valdīšanas laikā. Tā kā tas noteikti samazināsies, tas nozīmē, ka mazāk karalisko personu veiks iesaistīšanos pasākumos. Tāpēc uz samazinātās monarhijas fona princis ir izstrādājis idejas par strādājošajiem karaliskās ģimenes locekļiem, viņu tituliem un to, kā tie atbilst viņa redzējumam par mūsdienu Lielbritāniju.”

 

Kas notiks, ja princis Čārlzs nomirst pirms karalienes?

Gadījumā, ja princis Čārlzs nomirst pirms karalienes, viņa dēls princis Viljams ieņems troni kā nākamais rindā. Tas pats process pēc tam notiktu vēlreiz, ja kaut kas notiktu ar princi Viljamu utt.

 

Kas notiks, ja kāds no karaliskās ģimenes atteiktos no troņa?

Ja kāds atsakās no troņa vai karaliene aiziet pensijā, notiek līdzīgs process, it kā viņi būtu miruši. Tomēr šajā gadījumā Parlaments vairāk iesaistās pēctecībā. Pēdējais, kurš atteicās no troņa, bija karalis Edvards VIII. Viņš atkāpās no troņa 1936. gadā un atstāja savu brāli, karalienes Elizabetes II tēvu, ieņemt viņa vietu.

Šim vēsturiskajam notikumam ir bijuši daudzi dramatizējumi, tostarp Oskara balvu ieguvusī filma “Karaļa runa” ar Kolinu Fērtu galvenajā lomā. Tas ir parādīts arī godalgotajā “Netflix” seriāla “The Crown” pirmo sēriju laikā. “The Crown” 5. sezona ir gaidāma 2022. gada novembrī.

 

Vai princis Harijs joprojām atrodas karaliskajā pēctecībā?

Lai gan princis Harijs tagad dzīvo Losandželosā un ir atkāpies no karaliskajiem pienākumiem, viņš joprojām ir sestais rindā uz troni. Tas ir tāpēc, ka viņš ir dzimis karaliskajā ģimenē, un tikai parlamenta akts var atcelt karalisko personu no Troņa mantošanas likuma. Tomēr izredzes, ka viņš kļūs par monarhu, ir diezgan zemas, jo trīs prinča Viljama bērni ir rindā pirms Harija.

Kas attiecas uz prinča Harija bērniem – Ārčiju Harisons un Lilibetu Diānu – arī viņi paliek pēctecības rindā, jo ir dzimuši karaliskajā ģimenē. Lai gan būtu nepieciešama konstitucionāla krīze, lai Ārčijs vai Lilibeta ieņemtu troni, jo rindā ir kā septītais un astotais pēctecis.

 

Ja vecākā mantiniece ir sieviete, vai viņa būs karaliene?

Jā, karaliskā sieviete, kura atrodas rindā uz troni un ir vecāka par saviem brāļiem un māsām, var kļūt par karalieni pirms viņiem. Vēsturiski tas tā nebija vienmēr, un tikai 2013. gadā notika šīs izmaiņas likumā par kroņa mantošanu. Šis ir oficiālais tiesību akts par troņa mantošanu. Tas nozīmē, ka pēc prinča Džordža princese Šarlote kļūs par karalieni pirms sava jaunākā brāļa prinča Luisa. Tomēr tas attiecas tikai uz sievietēm, kuras dzimušas karaliskajā ģimenē, nevis ieprecējušās tajā.

 

Pašreizējā karaliskā mantojuma līnija

  1. Velsas princis – princis Čārlzs
  2. Kembridžas hercogs – princis Viljams
  3. Kembridžas princis Džordžs
  4. Kembridžas princese Šarlote
  5. Kembridžas princis Luiss
  6. Saseksas hercogs – princis Harijs
  7. Ārčijs Mauntbatens-Vindzors
  8. Lilibeta Diāna Mauntbatena-Vindzora
  9. Jorkas hercogs – princis Endrjū
  10. Jorkas princese Beatrise
  11. Sienna Mapelli Mozzi (Beatrises meita)
  12. Jorkas princese Eiženija
  13. Augusts Brūksbenks (Eiženijas dēls)
  14. Veseksas grāfs – princis Edvards
  15. Džeimss, vikonts Severns
  16. Lēdija Luīze Mauntbatena-Vindzora
  17. Karaliskā princese – princese Anna
  18. Pīters Filipss
  19. Savanna Filipsa
  20. Isla Filipsa
  21. Zāra Tindeila
Iepriekšējais rakstsPrinča Čārlza dēļ Harijam un Meganai gaidāmi ļoti grūti laiki
Nākamais rakstsTavs horoskops veiksmīgai dienai – 15. maijs