Pazīstamais dabas laika zīmju vērotājs Vilis Bukšs no Viļakas puses savā interneta blogā stāsta par septembra mēnesī gaidāmo. Laika zīmju vērotājam par turpmāk septembrī gaidāmo sakāms kas būtisks

Septembris ir kalendārā rudens pirmais mēnesis. Tas ir laiks, kad kokiem dzeltē lapas, lido gājputni un čūskas lien zemē. Silu mēnesis ir viršu, brūkleņu, dzērveņu un pīlādžu laiks. No 21. septembra līdz Miķeļiem (29. septembris) svin Rudenājus.

Ticējums par septembra pirmajām dienām saka, ja jauks Silu mēneša sākums, būs jauks rudens. Ja septembris silts, tad ziema vēla un ziemā maz sniega. Ja bērzi septembrī sāk dzeltēt no galotnes, būs agra ziema, no pazarēm – ziema nesteigsies. Ja Miķeļu mēnesis miglains, marts būs sniegains. Savukārt pērkons septembrī paredz siltu rudeni.

Šogad pīlādžiem ogu ražā kā kurā vietā, tāpat arī lazdām rieksti. Ozoliem, tajās vietās kur pavasarī bija kodīgas salnas, zīļu maz vai tikpat kā nemaz. Ticējums par meža pīlādžiem saka, ja sērmūkslim daudz ogu, būs garš un lietains rudens. Tāpat, ja daudz riekstu, tad slapjš rudens. Savukārt par ozoliem ir ticējums, ja daudz zīļu, tad rudenī bagāta raža un dziļa ziema. Šīs, tāpat kā skudru savilktie nelieli pūļi un agra jauno stārķu izlidošana norāda, ka rudens kopumā būs silts, garš un vairāk sauss, nekā slapjš.

Nozīmīgās dienas pagājušajā janvārī, martā un maijā liecina, ka septembris būs siltāks kā parasti, ar nelieliem nokrišņiem, kas kopumā būs mazāk par vidējo.

Septembra pirmajā pusē lielākoties mēreni, reizēm pat vasarīgi silts. Temperatūra robežās no plus 18 līdz plus 24. Dažās saulainās dienās, iegriežoties dienvidaustrumu vējiem, temperatūra var paaugstināties līdz plus 25, plus 27 grādiem. Naktis pārsvarā siltas, ar temperatūru robežās no plus 10 līdz plus 15 grādiem. Nokrišņi šajā laikā nelieli, īslaicīgi. Dažviet iespējama arī pērkona ducināšana.

Mēneša vidū, laikā ap 14., 17. septembri, palielināsies īslaicīgu nokrišņu iespējamība un temperatūra dienā šajā laikā no plus 17 līdz plus 22 grādiem. Septembra otrajā pusē, it īpaši ap Rudenājiem (21. septembris), laikapstākļos iezīmēsies rudens vaibsti. Būs vairāk dienu ar īslaicīgiem nokrišņiem un vēsāku laiku. Temperatūra no plus 13 līdz plus 18 grādiem. Šajā laikā dažās pilnmēness naktīs termometra stabiņš var pietuvoties nulles grādu atzīmei. Vēlāk, laikā pirms Miķeļiem (29. septembris), vairāk dienu ar mākoņiem, nereti īslaicīgs lietus un temperatūra plus 15, plus 20 grādi. Septembra izskaņā varētu kļūt vēsāks, kad temperatūra dienas laikā nepaaugstinātos virs plus 15, plus 18 grādiem. Dažviet iespējamas nakts salnas un nelieli nokrišņi. Līdzīgi laikapstākļi turpināsies arī vēlāk, oktobra pirmajā pusē, laikā līdz Vecajam Miķelim (12. oktobris). Tālāk, oktobra otrajā pusē, sagaidīsim arī pirmos sniega graudus un sniegpārslas…

Seko mums arī soctīklos: FacebookInstagram,  X 

Iepriekšējais rakstsJaunā nedēļa sākusies ar ļoti skumjām vēstīm
Nākamais rakstsTavs horoskops veiksmīgai dienai – 3. septembris