Nacionālās pētniecības padomes zinātnieks Padovā, Itālijā, medicīnas doktors Nikolā Veronese, veicis izpēti, kas atklāj, ka frī kartupeļu patēriņš tiek pastarpināti saistīts ar pāragras nāves iestāšanos.
Šī produkta lietoša ik gadu pasaulē aizvien turpina strauji pieaugt. Zināms, ka 2014. gadā amerikāņi patērēja gandrīz 51 kg šādu tupeņu uz vienu cilvēku!
Dakteris Veronese ar savu komandu pētījumā iesaistīja 4440 vecāka gada gājuma cilvēkus, lai veiktu osteoartrīta izpēti. Līdz nonāca pie mērķa, aplūkot pētījumā iesaistīto personu frī kartupeļu patēriņu. Dalībnieki tika iedalīti apakšgrupās, pamatojoties uz to, cik bieži viņi nedēļas laikā mēdza ēst šo daudzu tik iecienīto ātro uzkodu.
Pēc astoņiem gadiem, kad pētījums tika noslēgts, atklājās, ka šajā periodā kopumā bija miruši 236 šīs izpētes dalībnieki.
Zinātnieki saskatīja satraucošu sakarību, ka tie, kuri ēda frī kartupeļus divas līdz trīs reizes nedēļā, dubultoja savas iespējas mirst pāragri, salīdzinot ar tiem, kuriem nebija šāds ieradums.
“Pat, ja tas ir tikai novērojošs pētījums, mēs esam pārliecināti, ka cepamā eļļa, kura ir bagāta ar transtaukskābēm, ir svarīgs faktors, lai izskaidrotu mirstību tiem, kuri patērēja šo produktu biežāk!” uzsvēris Padovas universitātes profesors.
Veids, kādā tiek sagatavoti šie dārzeņi, būtiski ietekmē kaloriju, tauku un nātrija saturu šajā produktā. Turklāt pētnieki uzsver, ka šī satraucošā informācija attiecas arī uz kartupeļu čipšu, pankūku un citu šī dārzeņa izstrādājumu mīļotājiem, ja to apstrādē tiek izmantots friteris vai cepšanas laikā – liels daudzums eļļas.
Pētījumos ir pierādīts, ka zema blīvuma lipoproteīnu (ZBL) holesterīns jeb tā dēvētais sliktais holesterīns palielina koronārās sirds slimības risku. Bet atšķirībā no piesātinātajām taukskābēm, transtaukskābes samazina labā holesterīna un paaugstina asins triglicerīdu līmeni, kas ir saistīts ar palielinātu sirds un asinsvadu sistēmas saslimšanu attīstības risku.
Tomēr Veronese uzsvēris, ka ir arī citi svarīgi faktori, piemēram, aptaukošanās, mazkustīgs dzīvesveids un augsts nātrija daudzums uzņemtajā pārtikā, kas, visticamāk, bija nozīmīgs papildus slogs tiem, kuri ēda frī kartupeļus divas vai vairāk reizes nedēļā un zaudēja dzīvību, nesagaidot pētījuma beigas.
Zinātnieki turpinās šī atklājuma izpēti.
Cik bieži tu lieto uzturā šo produktu?