Uzzini, ko vairāk par šo zaļo, eksotisko brīnumu!
KAS IR AVOKADO?
Avokado jeb aligatorbumbiere ir lauru dzimtas augs. To dabiskais izplatības apgabals ir no Meksikas dienvidiem līdz Andu kalniem. Šo reģionu iedzīvotāju ikdienas ēdienkartē avokado savā nozīmības ziņā tiek pielīdzināts gaļai mums – pārējai pasaules daļai.
Šim mūžzaļajam, ātraudzīgajam 6 – 15 m augstajam kokam ir olveida formas, 10 – 30 cm garas lapas un mazi, zaļgani ziedi.
Avokado koki savvaļā aug Amazones mūžamežos, kur plēsīgie zvēri izmanto tos – sava izsalkuma remdēšanai.
Avokado ir dažāda izmēra un formas. Retos gadījumos to svars var sasniegt pat 1 – 2 kg. Tāpat arī atšķiras augļa krāsa – no gaiši, sulīgi zaļas līdz tumši violetai.
Seni materiāli liecina, ka acteki šo augļu koku sauca par ahuacatl, kas nozīmē – sēklinieka koks, jo tā augļi aug pāros un atgādina šos vīrieša dzimumorgānus.
Uz Eiropu avokado atveda spāņu iekarotāji, kuri tik ļoti izdaudzināja šī augļa seksuāli stimulējošo spēku, ka katoļu garīdznieki pat aizliedza tos ēst.
Avokado plaši audzē daudzās tropu un subtropu zemēs.
AVOKADO UZTURVĒRTĪBA
100 g šī eksotiskā augļa ir ~ 120 – 150 kilokalorijas. ~ 1, 9 g ogļhidrātu, 1, 9 g proteīnu, 19, 5 g tauku, 3, 4 g šķiedrvielu.
To uzskata par vienu no veselīgākajiem produktiem pasaulē, jo avokado satur vairāk nekā 25 mūsu organismam būtiskas barības vielas, ietverot vitamīnu A, B, C, E un K, kā arī – varu, dzelzi, fosforu, mangānu, kāliju un citus būtiskus mikroelementus un minerālvielas.
Zaļais eksotiskais auglis satur arī vairākas labvēlīgas fitoķīmiskas vielas, piemēram, beta-sitosterolu, glutationu jeb olbaltumu, kas darbojas kā smago metālu un medikamentu atindētājs un luteīnu, kas spēj pasargāt mūsu organismu pret vairākām slimībām un saslimšanām.
15 IEMESLI, KĀPĒC TEV NOTEIKTI IR JĀNOBAUDA ŠIS AUGLIS
NODROŠINA SIRDS VESELĪBU: avokado satur vitamīnu B6 jeb piridoksīnu un folijskābi, kas palīdz regulēt hemocisteīna jeb neaizvietojamās amonoskābes metionīna metabolisma līmeni. Augsts tas tiek saistīts ar palielinātu sirds slimību risku. Tāpat šis eksotiskais auglis satur E vitamīnu, glutationu jeb organisma antioksidatīvās darbības pamatu pamatu, kā arī nepiesātinātās taukskābes, kas palīdz uzturēt sirds veselību.
SAMAZINA HOLESTERĪNA LĪMENI: zaļais auglis ir bagāts ar beta – sitosterolu savienojumu un ir pierādīts, ka tas efektīvi samazina holesterīna līmeni asinīs. Pētījumu rezultāti liecina, ka pacientiem ar nelielu hiperholesterinēmiju jeb viegli paaugstinātu holesterīna līmeni asinīs, iekļaujot savā ēdienkartē avokado 7 dienas pēc kārtas, ir izdevies pat par 17 % samazināt tā koncentrāciju asinīs. 22 % pētījumā iesaistīto samazināja gan sliktā holesterīna jeb LDL substances, gan triglicerīdu līmeni, savukārt, 11 % paaugstinājās labā holesterīna jeb ABL līmeni asinīs. Iespaidīgi, vai ne?
KONTROLĒ/REGULĒ ASINSSPIEDIENU: tajā esošais kālijs palīdz kontrolēt asinsspiediena līmeni.
PRETIEKAISUMA ĪPAŠĪBAS: auglī esošajiem fitouzturvielu savienojumiem, piemēram, polifenoliem un flavonoīdiem piemīt pretiekaisuma īpašības, tādejādi baudot to – samazināsim dažādu iekaisumu un deģeneratīvu saslimšanu risku.
VEICINA ACU VESELĪBU: avokado ir lielisks karotonoīda – luteīna avots, kas ir plaši zināms kā būtiska viela mūsu acu veselībai, palīdzot aizsargāt dvēseles spoguli no vecuma izraisītās makulas deģenerācijas jeb izmaiņām acs tīklenes centrālajā daļā, kā arī kataraktas – acs lēcas apduļķošanās.
REGULĒ CUKURA LĪMENI ASINĪS: mononepiesātinātie jeb labie tauki avokado var mainīt insulīna rezistenci, kas palīdz normalizēt cukura līmeni asinīs. Eksotiskais auglis satur arī šķīstošās šķiedras, kas palīdz stabilizēt šo līmeni.
NOVĒRŠ IEDZIMTUS DEFEKTUS: avokado ir bagāts ar folātu – B vitamīnu, ko plašāk pazīstam kā folskābi. Viena tase šī zaļā brīnuma nodrošina ~ 23 % no šīs būtiskās vielas diennakts ieteicamās devas. Kā zināms, šī viela ir būtiska, lai novērstu dažādus iedzimtus defektus. Mielojies ar avokado grūtniecības laikā!
SAMAZINA INSULTA RISKU: augstais folāta līmenis šajā auglī palīdz arī pret insultu jeb trieku – akūtiem galvas vai muguras smadzeņu asinsrites traucējumiem. Pētījumu rezultāti liecina, ka personām, kuru uzturs ir bagāts ar folātu, ir krietni zemāks insulta risks, nekā tiem, kuri neuzņem šo būtisko elementu.
PRETVĒŽA AIZSARDZĪBA: daudzu pētījumu rezultāti ir pierādījuši, ka avokado var kavēt, piemēram, prostatas vēža attīstību. Auglī esošā oleīnskābe tāpat ir efektīva krūts vēža profilaksei.
NOVĒRŠ BRĪVO RADIKĀĻU KAITĒJUMU: tropiskajā auglī esošais glutations ir spēcīgs antioksidants, kas palīdz cīnīties pret apkārtējās vides un citu faktoru nelabvēlīgo ietekmi uz mūsu organisma šūnām.
PRETNOVECOŠANĀS ĪPAŠĪBAS: tā kā avokado ir bagāts antioksidantu avots, tas spēj novērst/aizkavēt novecošanās simptomus. Jau pieminētais glutations spēj uzlabot imūnsistēmu, palēlinot novecošanās procesu, kā arī nodrošinot veselu nervu sistēmu.
NOVĒRŠ SLIKTU ELPU: šis auglis tiek uzskatīts par vienu no labākajiem dabiskajiem mutes kopšanas līdzekļiem, kas ir iedarbīgs pret sliktu elpu. Avokado attīra zarnas, kas ir viens no būtiskākajiem iemesliem apliktai mēlei un nepatīkamai smakai no mutes dobuma
PALĪDZ UZSŪKTIES BARĪBAS VIELĀM: pētījumu rezultāti apliecina, ka, ja cilvēks ēd salātus, kuru sastāvā ir avokado, viņš absorbē pat piecas reizes vairāk, piemēram, karotinoīdu – uzturvielu grupu, kas ietver beta karotīnu un likopēnu, nekā tad, ja šī augļa nav salātu sastāvā.
ĀDAS KOPŠANA: tā, visticamāk, ir viena no viszināmākajām šī augļa labvēlīgajām ietekmēm uz mūsu organismu, vai ne? Avokado eļļa tiek pievienota neskaitāmiem kosmētikas līdzekļiem, jo tā spēj barot ādu un padarīt to mirdzošu. Ir pierādīta arī tās brīnumainā spēja ārstēt psoriāzi jeb zvīņēdi – hronisku, nelipīgu ādas slimību, tāpat uzveikt citas ādas saslimšanas, kas saistītas ar epidermas apsārtumu un kairinājumu.
PRET SVARA PIEAUGUMU un TĀ PALIELINĀŠANAI: aptuveni 100 g avokado var būt pat 200 kaloriju. Salīdzinoši citos šis daudzums svārstās no 60 līdz 80 kalorijām. Šī iemesla dēļ, avokado ir piemērots cilvēkiem, kuri vēlas un kuriem ir jāpalielina sava ķermeņa masa. Tomēr neraugoties uz savu kaloritāti, avokado satur nepiesātinātās taukskābes, kas ir veselīgas un spēj veicināt tavu vielmaiņu.
IETEIKUMI!
Ja iegādājoties avokado vēl nav līdz galam nogatavojies, neliec to ledusskapī, bet gan uz ~ 3 dienām novieto kaut kur istabas temperatūrā. Tam nepatīk aukstums!
Noteikti iekļauj šo augli savā ēdienkartē, ja tavs ikdienas dzīves ritms ir ļoti aktīvs!
Vai zināji, ka avokado kauliņa kodols ir indīgs?
RECEPTES
AVOKADO SALĀTI ar GARNELĒM
Nepieciešams:
- 2 avokado;
- 1 citrons;
- 100 g nolobītu garneļu;
- 2 tomāti;
- majonēze;
- tomātu mērce;
- svaigi malti melnie pipari.
Pagatavošana: avokado pārgriež uz pusēm, izņem kauliņu un izgriež mīkstumu. To sasmalcina un pārlej ar izspiestu citrona sulu. Klāt pievieno garneles. Tomātus applaucē karstā ūdenī un novelk tiemmizu, sagriež kubiņos un pievieno avokado un garnelēm. Lai pagatavotu mērci – sajauc majonēzi ar tomātu mērci, lai tā kļūst gaiši sārta, pievieno svaigi maltus melnos piparus. Pārlej salātiem un pasniedz.
KĀPOSTU SALĀTI ar GRANĀTĀBOLU, AVOKADO un BUMBIERIEM
Nepieciešams:
- 2 avokado;
- ½ vidējas kāpostgalvas;
- 1 paka kazas siera;
- sauja dzērveņu;
- 3 bumbieri;
- 1 granātābols;
- nedaudz sāls un brūnā cukura;
- olīveļļa;
- nedaudz ābolu etiķa.
Pagatavošana: kāpostu smalki sakapā un saspaida ar sāli un cukuru. Pievieno izlobītas granātābola sēkliņas, plānās šķēlītēs sagrieztus bumbierus un dzērvenes. Visu apslaka ar ābolu etiķi un olīveļļu, labi samaisa. Kārto uz šķīvja, pārberot ar kazas sieru un sagrieztiem avokado gabaliņiem.
AVOKADO LAIVIŅAS ar BUMBIERIEM un OLĪVĀM
Nepieciešams:
- 2 avokado;
- 1 citrons;
- 2 – 3 konservēti vai svaigi bumbieri;
- 6 melnās olīvas;
- ½ ēd.k. majonēzes;
- sāls un pipari.
Pagatavošana: avokado pārgriež uz pusēm, izņem kauliņu un mīkstumu. Pēc tam to apslaka ar citrona sulu. Olīvas pārgriež uz pusēm, četras pusītes noliek malā, taču pārējās sasmalcina. Majonēzi sajauc ar citrona sulu, pievieno sagrieztus bumbierus, olīvas, sāli un piparus. Masu iepilda avokado pusītēs un rotā ar atlikušajām olīvām.
BROKASTU RUPJMAIZES RICIŅAS ar AVOKADO SVIESTU
Nepieciešams:
- 2 avokado;
- 2 tomāti
- rudzu maize;
- ½ citrona;
- 1 tējk. sinepju;
- sāls un svaigi malti melnie pipari.
Pagatavošana: avokado pārgriež uz pusēm, izņem kodolu, mīkstumu liek bļodā, kur samīca ar dakšiņu. Pievieno citrona sulu, sinepes un šķipsnu sāls, labi samaisa. Tomātus sagriež plānās šķēlītēs. Sagrauzdē rudzu maizi un ziež tai virsū avokado sviestu,pa virsu liek tomātu ripiņu. Pārkaisa ar svaigi maltiem melnajiem pipariem.
Vai uzzināji ko jaunu?