Karstais laiks daudzus mudina doties piknikā un ieturēt maltīti dārzā, kas nozīmē – jāpievērš īpaša uzmanība pareizai pārtikas, jo īpaši gaļas, uzglabāšanai un gatavošanai. Vistas gaļa ir viena no iecienītākajām vasaras maltīšu sastāvdaļām, tādēļ Latvijas vadošais putnu gaļas ražotājs “Putnu fabrika Ķekava” sniedz padomus, kādu vistas gaļu izvēlēties un kam pievērst īpašu uzmanību, plānojot maltīti.

 

Gaļas pareiza glabāšana un pārvadāšana

Vistas gaļai vienmēr ir jāatrodas aukstumā! Gaļas uzglabāšanas temperatūrai veikalā ir jāatbilst ražotāja noteiktajam standartam, un gaļai ir jāatrodas aukstuma vitrīnā. Jāpievērš uzmanība arī gaļas krāsai – tai jābūt veselīgai, gaļa nedrīkst būt pelēcīga vai ar zaļganu nokrāsu. Gaļu var pārbaudīt, to pasmaržojot. Aromātam ir jābūt svaigam, bez nepatīkamas smakas.

Arī pēc gaļas iegādes tās uzglabāšanas laikam ārpus ledusskapja jābūt pēc iespējas īsākam, tādēļ, pārvadājot gaļu, ir ieteicams izmantot speciālas aukstuma somas. Jāatceras, ka ražotāja norādītais gaļas derīguma termiņš ir spēkā tikai tad, ja tiek ievēroti pareizi glabāšanas un pārvadāšanas apstākļi!

 

Izvēloties marinētu gaļu, jāpievērš uzmanība marinādes veidam

Karstam laikam piemērota ir marinēta vistas gaļa. Marinādei pievienotās garšvielas pagarina gaļas uzglabāšanas laiku un mikroorganismi tajā vairojas lēnāk. Tomēr jāpievērš uzmanība marinādes veidam. Tādas marinādes sastāvdaļas kā etiķis, sāls un dažādi garšaugi, piemēram, ķiploki vai sīpoli, paildzina gaļas uzglabāšanas laiku, savukārt majonēze un kefīrs ir produkti, kas bojājas ātrāk.

Tiem, kuri paši gatavot marinādi nevēlas, vistas gaļu var pirkt jau gatavā marinādē atbilstoši savai gaumei. “Ķekava” marinēto produktu klāstā ir 20 dažādi produkti, kas ir piemēroti kā prasmīgiem grilēšanas meistariem, tā iesācējiem, jo gaļa ir viegli un ātri pagatavojama un plašu garšu daudzveidību. No šī gada “Ķekava” arī grila produkciju piedāvā paaugstinātā kvalitātē ar marķējumu “Audzēts bez antibiotikām”.

 

Karstā laikā priekšroka ir atkaulotai gaļai un filejai

Karstās dienās vēlams izvēlēties atkaulotu gaļu un fileju, jo tā ir ne vien vieglāk pagatavojama, bet uzglabājas daudz labāk nekā gaļa, kurā ir kauli. Balto gaļu, to skaitā vistas gaļu, organisms pārstrādā ātrāk, savukārt sarkanās gaļas pārstrādes process ir ilgāks, kas var izraisīt smaguma sajūtu.

Gaļu ir ieteicams uzglabāt veselu un sagriezt tikai īsu brīdi pirms pagatavošanas. Tiem, kuri mēdz uzglabāt gaļu saldētā veidā, jāatceras, ka vistas gaļu nav vēlams atkausēt istabas temperatūrā, to labāk darīt ledusskapī. Gaļu, kas ir atkausēta, otrreiz saldēt vairs nedrīkst!

 

Vienmēr jāizvēlas kvalitatīva gaļa

Gaļas kvalitātes noslēpums slēpjas tās ražošanā – jo rūpīgāka pieeja vistu audzēšanai un ražošanai, jo augstvērtīgāks produkts. “Ķekava” ir pirmais gaļas ražotājs Baltijā un viens no nedaudziem Eiropā, kurš ir ieviesis ražošanu bez antibiotikām, ko pircējam apliecina marķējums “Audzēts bez antibiotikām”.  Šobrīd antibiotiku patēriņš “Ķekavā” ir viens no viszemākajiem Eiropas Savienībā un vienā līmenī ar tādiem kvalitātes līderiem kā Norvēģija, Islande un Zviedrija. Augstā labturība ir priekšnosacījums, kas ļauj uzņēmuma, pasargāt putnus no saslimšanas un nodrošināt īpaši kvalitatīvu gaļu. Vidēji gadā 90% putnu “Ķekavā” izaug neslimojot un bez saskares ar antibiotikām.

Sabiedrība

Arī nākamā VID vadītāja būs sieviete

  Ir noslēdzies Valsts kancelejas rīkotais Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektora atlases konkurss. Iegūstot visaugstāko komisijas...

Zināms, kas noticis ar kasieri Mārtiņu – puisi, kuru no “Maxima” drupām dzīvu izvilka pēdējo

  Vienmēr smaidīgais Maxima kasieris Mārtiņš Plāsis bija pēdējais, ko glābēji pirms pieciem gadiem iznesa no...
Foto:Flickr.com/ Roger Ahlbrand/CC

Jaunā darba nedēļa sākusies ar traģiskām vēstīm

  Aizvadītajās brīvdienās, laika posmā no šī gada 17.novembra plkst. 6.30 līdz 20.novembra plkst. 6.30, Valsts ugunsdzēsības un...

Horoskopi un Testi

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 20. novembris

  Pirmajā dienas pusē var rasties pārlieku liels optimisms un nereālas cerības. Iespējams, tev būs nosliece...
Kaspars Teilans, Kultūras ministrijas Latvijas valsts simtgades birojs

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 19. novembris

  Šodien var gadīties daudz neparedzamu notikumu. Vēlme rīkoties ātri un spontāni kļūs spēcīgāka, taču šāda...
Kaspars Teilans, Kultūras ministrijas Latvijas valsts simtgades birojs

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 18. novembris

  Pirmā dienas puse būs labvēlīga saziņai. Tu vieglāk varēsi izteikt savu emocionālo pasauli ar skaistiem...

Mājai un Dārzam

Foto:Flickr.com/Beat Meier/CC

Jau šīs nedēļas beigās “mīnusi” būs pat dienas laikā: Prognoze 7 dienām

  Šīs nedēļas sākumā pieturēsies auksts laiks un vietām gaidāmi nelieli īslaicīgi nokrišņi slapja sniega un...
hdwallpapers.cat

Pēc Simtgades svētkiem laiks mainīsies – uzzini jaunāko prognozi!

  Tuvākajās dienās debesis brīžiem skaidrosies, taču valsts simtgades svētkos tās būs lielākoties apmākušās un daudzviet...
Foto:Pexels.com/CC

Jau zināms, kad Latviju sasniegs ziema – sniegs un sals

  Sals Latvijā varētu iestāties uzreiz pēc valsts simtgades svinībām 18. novembrī, iepriekš prognozēja sinoptiķi. Jaunākā...