Karstais laiks daudzus mudina doties piknikā un ieturēt maltīti dārzā, kas nozīmē – jāpievērš īpaša uzmanība pareizai pārtikas, jo īpaši gaļas, uzglabāšanai un gatavošanai. Vistas gaļa ir viena no iecienītākajām vasaras maltīšu sastāvdaļām, tādēļ Latvijas vadošais putnu gaļas ražotājs “Putnu fabrika Ķekava” sniedz padomus, kādu vistas gaļu izvēlēties un kam pievērst īpašu uzmanību, plānojot maltīti.

 

Gaļas pareiza glabāšana un pārvadāšana

Vistas gaļai vienmēr ir jāatrodas aukstumā! Gaļas uzglabāšanas temperatūrai veikalā ir jāatbilst ražotāja noteiktajam standartam, un gaļai ir jāatrodas aukstuma vitrīnā. Jāpievērš uzmanība arī gaļas krāsai – tai jābūt veselīgai, gaļa nedrīkst būt pelēcīga vai ar zaļganu nokrāsu. Gaļu var pārbaudīt, to pasmaržojot. Aromātam ir jābūt svaigam, bez nepatīkamas smakas.

Arī pēc gaļas iegādes tās uzglabāšanas laikam ārpus ledusskapja jābūt pēc iespējas īsākam, tādēļ, pārvadājot gaļu, ir ieteicams izmantot speciālas aukstuma somas. Jāatceras, ka ražotāja norādītais gaļas derīguma termiņš ir spēkā tikai tad, ja tiek ievēroti pareizi glabāšanas un pārvadāšanas apstākļi!

 

Izvēloties marinētu gaļu, jāpievērš uzmanība marinādes veidam

Karstam laikam piemērota ir marinēta vistas gaļa. Marinādei pievienotās garšvielas pagarina gaļas uzglabāšanas laiku un mikroorganismi tajā vairojas lēnāk. Tomēr jāpievērš uzmanība marinādes veidam. Tādas marinādes sastāvdaļas kā etiķis, sāls un dažādi garšaugi, piemēram, ķiploki vai sīpoli, paildzina gaļas uzglabāšanas laiku, savukārt majonēze un kefīrs ir produkti, kas bojājas ātrāk.

Tiem, kuri paši gatavot marinādi nevēlas, vistas gaļu var pirkt jau gatavā marinādē atbilstoši savai gaumei. “Ķekava” marinēto produktu klāstā ir 20 dažādi produkti, kas ir piemēroti kā prasmīgiem grilēšanas meistariem, tā iesācējiem, jo gaļa ir viegli un ātri pagatavojama un plašu garšu daudzveidību. No šī gada “Ķekava” arī grila produkciju piedāvā paaugstinātā kvalitātē ar marķējumu “Audzēts bez antibiotikām”.

 

Karstā laikā priekšroka ir atkaulotai gaļai un filejai

Karstās dienās vēlams izvēlēties atkaulotu gaļu un fileju, jo tā ir ne vien vieglāk pagatavojama, bet uzglabājas daudz labāk nekā gaļa, kurā ir kauli. Balto gaļu, to skaitā vistas gaļu, organisms pārstrādā ātrāk, savukārt sarkanās gaļas pārstrādes process ir ilgāks, kas var izraisīt smaguma sajūtu.

Gaļu ir ieteicams uzglabāt veselu un sagriezt tikai īsu brīdi pirms pagatavošanas. Tiem, kuri mēdz uzglabāt gaļu saldētā veidā, jāatceras, ka vistas gaļu nav vēlams atkausēt istabas temperatūrā, to labāk darīt ledusskapī. Gaļu, kas ir atkausēta, otrreiz saldēt vairs nedrīkst!

 

Vienmēr jāizvēlas kvalitatīva gaļa

Gaļas kvalitātes noslēpums slēpjas tās ražošanā – jo rūpīgāka pieeja vistu audzēšanai un ražošanai, jo augstvērtīgāks produkts. “Ķekava” ir pirmais gaļas ražotājs Baltijā un viens no nedaudziem Eiropā, kurš ir ieviesis ražošanu bez antibiotikām, ko pircējam apliecina marķējums “Audzēts bez antibiotikām”.  Šobrīd antibiotiku patēriņš “Ķekavā” ir viens no viszemākajiem Eiropas Savienībā un vienā līmenī ar tādiem kvalitātes līderiem kā Norvēģija, Islande un Zviedrija. Augstā labturība ir priekšnosacījums, kas ļauj uzņēmuma, pasargāt putnus no saslimšanas un nodrošināt īpaši kvalitatīvu gaļu. Vidēji gadā 90% putnu “Ķekavā” izaug neslimojot un bez saskares ar antibiotikām.

Sabiedrība

Foto:Medscape.com

Infektoloģe uzsver: koronavīrusa uzliesmojumu dēļ skolēnu brīvlaikā nav ieteicams atstāt Latviju

  “Ņemot vērā to, ka koronavīrusa jeb COVID-19 infekcijas skarto teritoriju ģeogrāfija paplašinās, plānojot skolēnu brīvdienu...

Kā tagad izskatās Skulmes mājā, ko tirgo par milzu summu? VIDEO

  Privātmāja vai varbūt tomēr muzejs? Šāds jautājums radies par mūžībā aizgājušās mākslinieces Džemmas Skulmes namu...

Itālim Maksim no Cēsīm dzimtenē notiekošais sagādājis reālas problēmas – VIDEO

  Koronavīrusa straujā izplatība Ziemeļitālijā ietekmē ne tikai turienes iedzīvotāju ikdienu. Arī kādam itāļu ēstuves īpašniekam...

Horoskopi un Testi

Foto:Flickr.com/Joe Cleere/CC

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 27. februāris

  Pirmajā dienas pusē var rasties nereālas cerības, kā arī vilšanās, kas saistīta ar tām/ personiskajās...

Kā naudu tērē katra horoskopa zīme? Palūko, vai tev atbilst!

Par naudu var iegādāties gandrīz visu un pavisam bez tās dzīvot ir praktiski neiespējami. Nepārvērtēsim...

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 26. februāris

  Planētu mijiedarbība šodien var nest daudz jauku pārsteigumu. Iespējama dāvanu un labu ziņu saņemšana. Lieliska...

Mājai un Dārzam

Izsludināts oranžais brīdinājums par laiku tuvakajās stundās

  Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs izplatījis oranžo brīdinājumu par laiku ceturtdien. 27. februārī dienas pirmajā...
Foto:Unsplash.com/Jordan Whitt/CC

Zināms, kāds laiks mūs sagaida MARTĀ

  Latvijā pazīstamākais dabas laika zīmju vērotājs Vilis Bukšs savā blogā internetā stāsta par marta mēnesī...
Foto:Flickr.com/Tambako The Jaguar/CC

Ceturtdien gaidāma pamatīga snigšana

  Ceturtdien daļā Latvijas varētu diezgan pamatīgi uzsnigt, savā "Twitter" kontā vēsta sinoptiķis Jānis Trallis. Ceturtdien Latvijas...