Šajā mirklī, kad apkārt klejo īpaši daudz vīrusu, jācenšas sevi pasargāt visiem spēkiem, tāpēc piedāvājam tev sarakstu ar pārtikas produktiem, kuru lietošana uzturā stiprinās imūnsistēmu. Pārtikas produkti, kas stiprina imūnsistēmu 

Saldie kartupeļi nodrošina A vitamīnu, kas novērš ultravioleto staru radītos bojājumus. Papildus tam, ka tie ir labvēlīgi ādai, tiem ir maz kaloriju un daudz šķiedrvielu.

Avokado satur E vitamīnu, galveno antioksidantu, kas arī stiprina organisma aizsargspējas.

Tumšā šokolāde, kas bagāta ar kakao, satur teobromīnu. Šī ir viela, kas aizsargā baltos asinsķermenīšus no molekulām, kas rodas, apstrādājot pārtiku vai nonākot saskarē ar piesārņotājiem. Tā kā šokolādei ir daudz kaloriju un piesātināto tauku, vislabāk ir izvēlēties tumšo šokolādi ar augstu kakao procentuālo daudzumu.

Ķiploki satur dažādus antioksidantus, kas darbojas kā antibakteriāls, pretvīrusu un pretsēnīšu līdzeklis. Ķiploki novērš saaukstēšanos un ir iedarbīgi pret drudzi, kā arī pazemina asinsspiedienu.

Rieksti kopumā un jo īpaši mandeles satur E vitamīnu. Turklāt tās satur taukus, kas nepieciešami, lai vielas optimāli uzsūktos un uzturētu veselīgu imūnsistēmu.

Melleņu antioksidanta īpašības nāk no antocianīna, kas arī piešķir tai tumšo krāsu. Mellenes ir lieliski elpceļu veselības aizsargi.

Brokoļos ir dažādas minerālvielas un vitamīni, no kuriem visievērojamākie ir A, C un E, kā arī antioksidanti un šķiedrvielas. Lai nodrošinātu to maksimālo iedarbību, brokoļi ir jāapstrādā pēc iespējas mazāk.

Sēnes satur pamatelementus, lai palielinātu organisma imunitātes aizsardzību, un cukura molekulas, kas veicina tā imūno funkciju.

Citrusaugļi, piemēram, citroni, apelsīni vai mandarīni un greipfrūti, kas bagāti ar C vitamīnu, stimulē balto asinsķermenīšu veidošanos. Vēlams tos ēst katru dienu. Cita starpā tie palīdz novērst saaukstēšanos.

Vēžveidīgajos ir liels cinka daudzums, kas nepieciešams imūnsistēmu regulējošām šūnām.

Kurkuma. Šī ir dzeltenā garšviela, ko izmanto daudzās karija šķirnēs. Tas ir pretiekaisuma līdzeklis un var palīdzēt ar muskuļu bojājumiem, īpaši pēc pārmērīgas fiziskās slodzes.

Sparģeļi ir bagāti ar A vitamīnu, to galvenās priekšrocības ir uzlabot organisma aizsargspējas un veicināt ādas atjaunošanos.

Spināti satur antioksidantus, beta karotīnus un C vitamīnu, kas palīdz cīnīties ar infekciju un uzlabo DNS. Labākais veids, kā tos pagatavot, ir tos ļoti maz vārīt, lai pilnībā izmantotu šīs labās īpašības.

Ar cinku, E vitamīnu un īpaši B6 vitamīnu kviešu dīgļi palīdz imūnsistēmai optimāli reaģēt uz jebkādiem vīrusu draudiem.

Granātābolu ekstrakts aptur tādu baktēriju kā E-coli, salmonellas un listerijas vairošanos. Tas arī novērš zobu aplikuma un smaganu slimību attīstīšanos, tam piemīt pretvīrusu īpašības un spēja palielināt labvēlīgo zarnu mikrofloru.

Olas nodrošina lielu daudzumu cinka, kas palīdz cīnīties ar ārējiem faktoriem un veicina veselīga organisma attīstību.

Ingvers var atvieglot iekaisuša kakla sāpes un palīdzēt pret sliktu dūšu, kā arī mazināt hroniskas sāpes. Tas tiek atzīts arī kā lielisks līdzeklis pret augstu holesterīna līmeni.

Kefīrs attīsta baktērijas, kas palīdz cīnīties ar sliktajām baktērijām, samazina iekaisumu un palielina antioksidantu aktivitāti. Bet jogurti satur D vitamīnu un nodrošina proteīnu, kalciju un cinku.

Ar folātu, kāliju, K vitamīnu un C vitamīnu kivi palīdz baltajām asins šūnām cīnīties ar infekciju. Tas satur arī daudzas citas uzturvielas, kas ir svarīgas pareizai ķermeņa darbībai.

Austeres nodrošina organismā selēnu, dzelzi, C vitamīnu, A vitamīnu, augstas kvalitātes olbaltumvielas un cinku, kas nepieciešami efektīvai aizsardzības sistēmai.

Ļoti bagāta ar C vitamīnu, tā satur arī fermentus (papaīnus), kas kalpo kā pretiekaisuma līdzeklis. Papildus tiem tajā ir arī kālijs, B vitamīns un folāts. Papaija ir ļoti laba vispārējai veselībai.

Sarkanā paprika ir viens no dārzeņiem, kas satur daudz C vitamīna. Tā nodrošina arī beta karotīnus, kas uzlabo ādas un acu veselību.

Saulespuķu sēklas satur fosforu, magniju, vitamīnu B6 un vitamīnu E. Tās ir lielisks antioksidants un arī uztur optimālu imūnsistēmu.

Vistas un tītara gaļa. Mājputnu gaļa nodrošina B-6 vitamīnu, kas ir ļoti svarīgs veselīgu sarkano asins šūnu ražošanai. Vistas zupa palīdz pret saaukstēšanos un stiprina zarnu imunitāti.

Treknās zivis, piemēram, lasis, tuncis vai skumbrija, ir bagātas ar Omega 3 skābēm, kas cīnās ar reimatoīdo artrītu.

Arbūzs palīdz uzlabot imunitāti, nodrošinot kāliju, A vitamīnu, C vitamīnu, B vitamīnu un glutationu.

Zaļās tējas antioksidanta funkcija ir ļoti ievērojama, un, pateicoties EGCG un flavonoīdiem, tas uzlabo imūnsistēmu. Ar aminoskābi L-teanīnu zaļā tēja veicina balto asins šūnu veidošanos. 

Baltā liellopa gaļa. Tā nodrošina daudz cinka un dzelzs, jo organisms tos absorbē labāk nekā tos, kas atrodami augu izcelsmes pārtikas produktos.

Burkāni ir bagāti ar beta karotīnu, dabisku pigmentu, kas veicina balto šūnu veidošanos, kas ir atbildīgas par cīņu pret infekcijām un slimībām.

Seko mums arī soctīklos: FacebookInstagram,  X 

Iepriekšējais rakstsNeiekarotās virsotnes, kas vilina ekstrēmo sajūtu cienītājus
Nākamais rakstsKā pareizi uzglabāt produktus ledusskapī? Eksperta ieteikumi