Pasaulē ik gadu ar krūts vēzi saskaras vairāk nekā miljons sieviešu, un vairāk kā 450 tūkstoši no viņām no šīs slimības mirst, tostarp ap 100 tūkstošiem tieši Eiropas Savienības teritorijā. Viena no sievietēm, kurai nācies cīnīties ar šo slimību ir arī “Dinamo Riga” hokejista Ginta Meijas sieva Marta. Viņa kļuvusi par kampaņas “Krūts vēža apzināšanās mēnesis” vēstnesi. Informatīvās kampaņas galvenais mērķis ir  pievērst uzmanību krūts vēža apzināšanās problemātikai.

Krūts vēzis ir slimība, kas katru gadu skar arvien vairāk jaunu sieviešu visā pasaulē, tai skaitā arī Latvijā. Pasaules medicīnā vēl joprojām trūkst zināšanu par krūts vēža galvenajiem cēloņiem, tāpēc jo svarīgāk ir šo slimību laicīgi diagnosticēt. Tas pacientei dod lielākas cerības uz veiksmīgu atveseļošanos. “Kampaņas “Krūts vēža apzināšanās mēnesis” mērķis ir palīdzēt cilvēkiem saprast, ka slimība ir reāla un var skart ikvienu no mums”, pauž kampaņas galvenā koordinatore, “Dinamo Riga” mārketinga projektu vadītāja Annika Petraškeviča.

Kā skaudrs apliecinājums tam, ka slimība ir tepat blakus un var skart ikvienu no mums, ir “Dinamo Riga” hokejista Ginta Meija sieva Marta. 2020.gada 21.aprīlī viņai tika diagnosticēts krūts vēzis.

Marta atklāj, ka, uzzinot diagnozi, viņu ir mākušas dažādas sajūtas – neziņa, neskaidrība un skumjas, kas nereti izpaudās asarās. “Laiks apstājās. Kāpēc es, ko tagad darīt. Es raudāju, bet tā nebija vājuma pazīme, drīzāk asaras man deva sapratni, ka ir jācīnās. Man tak ir ģimene un divi mazi bērni, kuriem esmu vajadzīga,” par sajūtām, uzzinot diagnozi stāsta Marta. “No šī brīža mana lielākā sabiedrotā bija cerība. To stiprināja mani mīļie cilvēki, mani draugi un ārsti, kuriem es ļoti uzticējos.” Cīņā ar krūts vēzi Marta gāja cauri dažādiem pārbaudījumiem, sākot ar operācijām, ķīmijas terapijām un medikamentiem, kurus viņas organisms dažādos veidos cenās atgrūst, beidzot ar matu zaudēšanu. “Es precīzi atceros sajūtas, kad zaudēju matus. Nenoliegšu, ka tajā brīdī sāku apšaubīt savu sievišķību. Bija bezgala skumji redzēt, ka esmu zaudējusi daļu no tā, kāda biju – gan emocionāli, gan fiziski. Bija sajūta, ka nevis dzīvoju, bet cenšos izdzīvot,” viņa stāsta. Ceļš cīņā ar slimību Martai nebija viegls, taču grūtākais jau ir aiz muguras.

Marta Meija ir kļuvusi par kampaņas “Krūts vēža apzināšanās mēnesis” vēstnesi. “Runāt ar cilvēkiem par savu pieredzi, savu ceļu – tā man bija un ir vērtīga terapija. Un ja es spēju kaut vienam cilvēkam ar šo savu pieredzi palīdzēt, tas ir tik vērtīgi,” tā pati Marta.

“Pasaulē oktobris, kā krūts apzināšanās mēnesis, tas tiek atzīmēts jau kopš 1985.gada. Lai lauztu stereotipus un cīnītos ar zemo Latvijas iedzīvotāju interesi par šo slimību, nolēmām arī caur savām platformām uzrunāt sabiedrību ar mērķi to informēt un izglītot ar krūts vēzi saistītajos jautājumos”, par uzsākto kampaņu saka hokeja kluba Valdes loceklis Jurijs Kuzņecovs.

Kampaņas ietvaros tiks publicēta atklāta Martas Meijas intervija par personisko pieredzi, veidots raidījumu cikls ar Latvijā labi pazīstamiem medicīnas ekspertiem, kā arī vākti ziedojumi – 25% no pārdoto biļešu ieņēmumiem uz 12., 14. un 19. oktobra mājas spēlēm tiks novirzīti labdarībai. Visa saziedotā nauda tiks novirzīta fondam “Rozā vilciens”, ar kura palīdzību sievietēm, kas reiz slimojušas ar krūts vēzi, tiks sniegta iespēja bez maksas saņemt psihologa vai psihoterapeita konsultāciju un apmeklēt fizioterapijas.

“Dinamo Riga” aicina ikvienu apzināties krūts vēža problemātiku un atsaukties aicinājumam savlaicīgas veikt nepieciešamās veselības pārbaudes, lai slimību diagnosticētu jau laicīgi.

Ja arī tu vēlies iesaistīties un ziedot kā juridiska vai privātpersona, lūgums izmantot bankas kontu AS EXPOBANK, LV09LATC0467233930010, maksājuma mērķī norādot “Ziedojums Dinamo Rīga labdarības akcijai sadarbībā ar Rozā vilciens”.

Par fondu:

Labdarības fonds “Rozā vilciens” ir dibināts 2014. gada decembrī, lai palīdzētu nodrošināt atbalstu sievietēm Latvijā ar krūts vēža diagnozi. Kopš fonda dibināšanas ir palīdzēts vairāk nekā 700 sievietēm, kuras skārusi šī slimība. Fonds ir tapis konsultējoties ar P. Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas Krūts slimību centra un Latvijas Onkoloģijas centra speciālistiem un personālu, kā arī ar Latvijas Psihoterapeitu biedrību.

Iepriekšējais rakstsDiemžēl piektdienas rīts sācies ar kādu traģisku vēsti
Nākamais rakstsNo 11. oktobra: Svarīga ziņa VID klientiem