Vistas gaļa ir viena no iecienītākajām izvēlēm ikdienas maltītēs – tā ir viegli pagatavojama, daudzveidīga un uzturvielām bagāta. Tomēr nereti rodas daudz un dažādi jautājumi, vai un kurās situācijās vistas gaļa ir piemērotākā izvēle kā pieaugušo, tā bērnu ēdienkartē. Lai kliedētu neskaidrības un palīdzētu pieņemt informētus lēmumus par uzturu, zīmols “Ķekava” sadarbībā ar uztura speciālisti un bloga @uzlabo veidotāju Viktoriju Zakarkeviču atklāj piecus mazāk zināmus faktus par vistas gaļu. Pieci mazāk zināmi fakti par vistas gaļu

Vistas gaļa un dzelzs uzņemšana

“Dzelzs deficīts var būtiski ietekmēt cilvēka imūnsistēmu, enerģijas līmeni un produktivitāti, tomēr daudzi nekad nav pat pārbaudījuši savas dzelzs rezerves,” norāda uztura speciāliste Viktorija Zakarkeviča. Deficīts var izpausties ar tādiem simptomiem kā miegainība, biežākas saslimšanas, samazinātas koncentrēšanās spējas, trausli mati un nagi, kā arī sausa un bāla āda. Lai noteiktu dzelzs rezerves organismā, ieteicams veikt regulāras asins analīzes, īpašu uzmanību pievēršot hemoglobīna un feritīna līmenim.

Domājot par to, kā uzlabot savu ēdienkarti un iekļaut vairāk dzelzs avotus, bieži neiedomājamies, vai pat nezinām, ka vistas gaļa ir labs dzelzs avots. Tā satur vidēji 1,4 mg dzelzs uz 100 g, kas ir pat vairāk nekā cūkgaļai, kuras dzelzs saturs ir aptuveni 1 mg uz 100 g. Lai gan liellopa gaļa satur vairāk dzelzs – vidēji 2 mg uz 100 g, tā bieži ir treknāka un kalorijām bagātāka, padarot vistas gaļu par labu, līdzsvarotu izvēli, kas var palīdzēt nodrošināt optimālo dzelzs daudzumu. Lai veicinātu dzelzs uzsūkšanos organismā, ieteicams ēdienreizē apvienot ar dzelzi bagātus produktus ar C vitamīna avotiem, piemēram, pievienojot maltītei paprikas salātus vai sautētus kāpostus.

Vistas gaļa un antibiotikas

Antibiotikas lopkopībā tiek lietotas tikai tad, kad tas ir nepieciešams, un tās nekad netiek lietotas profilaktiski. Audzētāji var izmantot antibiotikas putnu ārstēšanai, pēc tam stingri ievērojot Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) noteiktās prasības. Tās nosaka, ka gaļa veikalu plauktos nonāk tikai pēc tam, kad putni ir pilnībā atveseļojušies un medikamenti ir pilnībā izvadīti no viņu organisma. Taču ir iespējams iegādāties arī vistas gaļu, kas ir paaugstinātas kvalitātes, jo dzīvnieki ir auguši tādos apstākļos, ka tie neslimo un līdz ar to nav bijusi nepieciešamība izmantot antibiotikas.

Uztura speciāliste Viktorija Zakarkeviča norāda, ka ikdienā tomēr ir ieteicams izvēlēties gaļu ar kvalitātes zīmi Audzēts bez antibiotikām: “Šobrīd zinātnieki un Pasaules Veselības organizācija meklē risinājumus pret antibiotiku rezistenci. Tas nozīmē, ka saslimšanas gadījumā cilvēku dzīvību glābšanai tik svarīgie medikamenti nedarbojas. Tādēļ ir nepieciešams samazināt antibiotiku lietošanu arī lopkopībā, radot putniem vidi, kurā tie neslimo vai slimo retāk.”

Produkti ar marķējumu Audzēts bez antibiotikām garantē, ka šie putni nav slimojuši un savas dzīves laikā nekad nav saskārušies ar antibiotikām. “Augsta produktu kvalitāte un pārtikas drošība vienmēr ir bijusi mūsu prioritāte, tāpēc stingri ievērojam ne tikai institūciju noteiktās pārtikas ražošanas un dzīvnieku labturības prasības, bet tās pat pārsniedzam. Tas ļauj mums nodrošināt, ka visi “Ķekava” produkti, kas šobrīd nonāk veikalu plauktos, atbilst augstākajiem standartiem un ir marķēti ar kvalitātes zīmi “Audzēts bez antibiotikām”. Tas ir apliecinājums mūsu apņēmībai ražot ilgtspējīgi un atbildīgi,” uzsver AS “Ķekava Foods” mārketinga un sabiedrisko attiecību vadītāja Maija Avota.

Vistas gaļa ir nozīmīga vīriešu veselībai

Nevienu droši vien nepārsteigs fakts, ka vīriešu vidū gaļas patēriņš ir augstāks. Lai arī kopumā gaļa ir vērtīga uztura sastāvdaļa, pārmērīgs sarkanās gaļas un subproduktu patēriņš var veicināt saslimšanu ar podagru, kas ir izplatītāka tieši vīriešu vidū. Tā izraisa sāpīgus locītavu iekaisumus, kurus rada urīnskābes kristālu uzkrāšanās locītavās. Lai novērtētu risku saslimt ar podagru, ieteicams regulāri pārbaudīt urīnskābes līmeni asinīs.  Saslimšanas risku var būtiski samazināt, veicot dažas uztura un dzīvesveida izmaiņas.

“Protams, ne vīriešiem, ne sievietēm nav jākļūst par veģetāriešiem, lai uzlabotu savu veselību. Labs veids, kā mazināt podagras risku, ja ir grūti mazināt gaļas patēriņu – vairāk uzturā iekļaut vistas gaļu. Tā satur ievērojami mazāk purīnu, kas veicina urīnskābes līmeņa celšanos, kā arī ir liesāka un bagātāka ar olbaltumvielām,” skaidro uztura speciāliste Viktorija Zakarkeviča.

Pilnvērtīgs uzturs un fiziskās aktivitātes samazina ne tikai podagras attīstības iespējamību, bet palīdz novērst arī citas ar uzturu saistītas veselības problēmas, piemēram, sirds un asinsvadu slimības. Papildu tam, aktīvāka dzīvesveida uzturēšana un alkohola patēriņa mazināšana, ja tas ir aktuāli, var būtiski uzlabot veselības stāvokli un samazināt podagras attīstības risku.

Vistas lielumu nosaka tās šķirnes

Nereti, aplūkojot veikala plauktos pieejamo vistas gaļu, cilvēki pievērš uzmanību tās lielumam un maldīgi pieņem, ka cāļi ir saņēmuši kādus piebarojumus vai medikamentus. Latvijā vistu audzēšanu stingri regulē ES likumdošana,  kas jau vairāk nekā 40 gadus aizliedz hormonu un citu augšanas stimulatoru izmantošanu dzīvnieku audzēšanā.

Veikalos pieejamā vistas gaļa nāk no īpaši atlasītas broileru šķirnes, kas ir selekcionēta, izvēloties lielākās putnu šķirnes, vienlaikus saglabājot augstu gaļas kvalitāti un drošumu.

Vistas gaļa un tās mazgāšana

Daļa cilvēku jēlu vistas gaļu mazgā un varētu šķist, ka tā kļūst tīrāka un drošāka lietošanai uzturā, taču patiesībā visdrošāk svaigu gaļu ir vienkārši pagatavot.

Mazgāšanas laikā baktērijas no gaļas virsmas var izplatīties uz izlietni un apkārtējām virsmām, būtiski palielinot iespējamās inficēšanās risku. Jāatceras, ka vienīgais efektīvais veids, kā pārliecināties, ka vistas gaļa ir piemērota lietošanai uzturā, ir pareiza un  rūpīga termiskā apstrāde. Turklāt vistas gaļu var pagatavot salīdzinoši īsā laikā. To, vai gaļa ir gatava, var noteikt gan to vizuāli apskatot, gan izmantojot speciālo termometru. Iekšējai temperatūrai vistas filejā nepieciešams sasniegt 72 °C, savukārt veselā vistā, vistas kājā, stilbā un spārniņos – 82 °C.

Seko mums arī soctīklos: FacebookInstagram,  X , Threads

Iepriekšējais rakstsIztērējot milzu naudu, divi Krievijas pilsoņi no lidostas “Rīga” viltīgā veidā centušies izceļot
Nākamais rakstsSlimnīcā miris šoferis, kurš izraisīja traģisko autoavāriju uz Ventspils šosejas