Aizvadītajā diennaktī ūdenslīmenis upēs turpināja paaugstināties austrumdaļas upēs, ledus iešanas laikā atsevišķos posmos bija arī krasas svārstības. Vairākās Daugavas, Gaujas un Salacas baseinu upēs ar dažādu intensitāti iet ledus, dažos upju posmos vēl turpinās ledus kušana uz vietas. Rietumu un centrālās daļas upēs ūdenslīmenis lielākoties pazeminājās vai svārstījās, vietām turpināja paaugstināties, vēsta Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs. Pļaviņu ūdenskrātuvē ekstremāli augsts ūdenslīmenis

Spēkā dzeltenās, oranžās un sarkanās pakāpes brīdinājumi par augstu ūdenslīmeni.

https://bridinajumi.meteo.lv/

Daugavsalas tilts (foto: A. Bernaus)

Daugavā Pļaviņu ūdenskrātuvē pie karjeriem joprojām stāv ledus sablīvējums. Pļaviņās pie pilsētas turpināsies ledus izskalošanās un iešana, Aiviekstes grīvā gar labo krastu upe attīrās no ledus. Pie Jēkabpils pilsētas situācija ir stabilizējusies un uzlabojusies, lejpus pilsētai pie Prižiem ir daudz ledus un applūdušas plašas teritorijas. 

Ūdenslīmenis Pļaviņu ūdenskrātuvē pie Zeļķiem un Pļaviņām 26.-29.02.2024.

Pie Zeļķiem ūdenslīmenis šodien ir stabilizējies, bet saglabājas ļoti augsts, applūdušas plašas teritorijas augšpus un lejpus novērojumu stacijai.  Pļaviņu ūdenskrātuvē esošā ledus sastrēguma augšgals ir aptuveni 1.5 km lejpus Zeļķu novērojumu stacijai. Novērojumu stacijā Pļaviņas turpinās ūdenslīmeņa svārtsības.

Ledus sastēguma sākums pie Melderiem, aptuveni 1,5 km no Zeļķu tilta (foto: A. Bernaus)

Šodien turpināsies ledus masu kustība un izskalošanās Pļaviņu ūdenskrātuvē pie Pļaviņām. Daugavā no Piedrujas līdz Jēkabpilij pārsvarā reta ledus iešana, gar krastiem krautņi.

Aktuālā hidroloģiskā situācija:

Daugavā šodien ar dažādu un mainīgu intensitāti iet ledus, kopumā ūdenslīmenis paaugstinās, tomēr periodiski vērojamas krasas svārstības. Pļaviņu ūdenskrātuvē un augšpus tai notiek ledus masu blīvēšanās un kustība, ūdenslīmenis paaugstinās. Aizvadītajā diennaktī Daugavas posmā Suraža-Verhņedvinska ūdenslīmenis paaugstinājās par 2…34 cm, pie Piedrujas paaugstinājās par 21 cm, pie Krāslavas par 17 cm, posmā Daugavpils-Jēkabpils ūdenslīmenis pazeminājās par 10…22 cm, pie Zeļķiem paaugstinājās par 154 cm diennaktī, pie Pļaviņām pazeminājās par 55 cm diennaktī. Kopš 22.02. Daugavā pie Zeļķiem ūdenslīmenis paaugstinājās par 5,14 m. Pļaviņu ūdenskrātuvē pie Pļaviņām šogad novērotais līmenis ir augstākais kopš 2013. gada, iepriekš tikai 2013., 1979. un 2010. gados novērots augstāks. Pie Zeļķiem augstākas ūdenslīmeņa atzīmes par šogad sasniegtajām novērotas vien 1983., 1981., 1988. un 2010. gados.

Ceļš pie Prižiem (foto: V.Kučinskis)

Daugavas baseina upēs ūdenslīmenis lielākoties paaugstinājās par 2…27 cm diennaktī, atsevišķās upēs svārstījās vai pazeminājās.

Gaujas augštecē un tās baseina upēs iet ledus, aizvadītājā diennaktī Gaujā pie Velēnas ūdenslīmenis pazeminājās par 94 cm, posmā Valmiera-Carnikava paaugstinājās par 5…27 cm. Pārējās Gaujas baseina upēs ūdenslīmenis paaugstinājās par 1…9 cm diennaktī. Salacas baseinu upēs ūdenslīmenis svārstījās.

Kurzemes un Zemgales upēs, pārsvarā ūdenslīmenis pazeminājās vai svārstījās, dažos upju posmos joprojām turpinās ūdenslīmeņa paaugstināšanās.

Ledus atkušņa laikā ir zaudējis savu izturību! Uz ledus atrasties ir bīstami!

Seko mums arī soctīklos: FacebookInstagram,  X 

Iepriekšējais rakstsMarts sāksies ar jaunu pavērsienu laika ziņā
Nākamais rakstsLētticīgus latviešus padara par noziedzniekiem