Lilibeta un Ārčijs – prinča Harija un Meganas Mārklas bērni – varētu neiegūt prinča un princeses titulus viņu vecāku strīda dēļ ar karali Čārlzu, atklājusi karaliskā autore. Tiesa, Saseksas hercogpāris ļoti uzstājīgi mudina karali Čārlzu izmantot savas tiesības un mainīt noteikumus, lai Lilibeta un Ārčijs iegūtu titulus, vēsta britu mediji.

Autore Keitija Nikola apgalvoja, ka karalis Čārlzs galu galā varētu nolemt atteikt Saseksas hercogpāra bērniem piešķirt karaliskos prinča un princeses titulus, jo turpinās strīds ar princi Hariju un Meganu Mārklu. Saskaņā ar tradīciju, kā suverēna dēla bērniem, Ārčijam un Lilibetai ir tiesības automātiski tikt sauktiem par princi un princesi, un tādējādi viņus var saukt par Viņa Karalisko Augstību un Viņas Karalisko Augstību (HRH). Taču, lai gan Viljama bērnu tituli Karaliskās ģimenes vietnē ātri tika nomainīti uz “Velsas”, Ārčija un Lilibetas tituli ir palikuši nemainīgi.

“Vanity Fair” karaliskā korespondente Keitija Nikola izdevumam “Palace Confidential” sacīja: “Būs ļoti interesanti redzēt, ko darīs karalis, un vai viņš to izmantos kā pēdējo samierināšanas gājienu, lai veicinātu Harija un Meganas atgriešanos. Bet es domāju, ka liela daļa no tā ir saistīta ar uzticēšanos. Un ir sajūta… ka pāris ir salauzis uzticības saites.”

Pēc karalienes nāves Ārčijam un Lilibetai vajadzēja ļaut izmantot savus jaunos titulus, taču oficiālajā mantošanas līnijā viņi joprojām ir uzskaitīti kā “Meistars Ārčijs Mauntbatens-Vindzors” un “Miss Lilibeta Mauntbatena-Vindzors”.

Saskaņā ar likumu, ko 1917. gadā ieviesa karalis Džordžs V, “…jebkura šāda suverēna tiešā vīrieša līnijas dēlu mazbērniem (izņemot tikai Velsas prinča vecākā dēla vecāko dzīvo dēlu) ir jābūt un jādzīvo visos gadījumos stils un tituls, ko baudīja šo mūsu valstību hercogu bērni.”

Tomēr tas, vai viņi iegūs HRH titulus, tagad ir atkarīgs no karaļa Čārlza, kuram ir tiesības mainīt noteikumus. Tiek ziņots, ka par šo problēmu ir bijuši strīdi, un avots stāsta, ka Harijs un Megana nav apmierināti par acīmredzamo titula neesamību.

Avots sacīja, ka Saseksas hercogpāris ļoti ir ļoti uzstājīgi par titulu saņemšanu saviem bērniem: “Harijs un Megana bija noraizējušies par drošības problēmu, un tas, ja bērni tiek dēvēti par princi un princesi viņiem dod tiesības uz noteiktu karaliskās drošības līmeni. Pagājušajā nedēļā ir notikušas daudzas sarunas. Viņi ir uzstājuši, ka Ārčijam un Lilibetai ir jābūt princim un princesei. Kopš karalienes nāves viņi abi [Saseksas hercogpāris] ir bijuši ļoti uzstājīgi.”

Harijs un Megana ir pārliecināti, ka viņu bērniem vajadzētu iegūt kāroto karalisko titulu daļēji papildu karaliskās drošības dēļ, kas viņiem pienāktos.

Avots sacīja izdevumam “The Sun”: “Viņi ir izrādījuši to, cik ir nikni, ka Ārčijs un Lilibeta nevar saņemt HRH titulu. Tāda ir vienošanās, līgums — viņi var būt princis un princese, bet ne HRH, jo viņi nav strādājoši karaliskās ģimenes locekļi.”

Joprojām nav skaidrs, vai karalis Čārlzs piekritīs viņu vēlmei, jo piekļuve titulam nav automātiska. Iepriekšējie monarhi, tostarp karaliene Elizabete, ir ķērušies pie patenta vēstules – juridiska dokumenta, kas publicēts kā rakstveida rīkojums, parasti piešķirot personai vai korporācijai amatu, tiesības, monopolu, titulu vai statusu. Tas ļauj viņiem izmantot atšķirīgu titulu kopumu nekā tie, kas viņiem tehniski bija jānodod.

Karalis Čārlzs tagad saskaras ar nepieredzētu gadījumu ar Meganu un Hariju, kuri 2020. gadā atkāpās no karaliskajiem pienākumiem un atteicās no saviem HRH tituliem.

Iepriekšējais rakstsPēc ilgāka pārtraukuma parādās jaunas ziņas par Marku Rivu
Nākamais rakstsLiene Kiviča pēc sarunas ar vīru: Es negribu šo zināt!