Jau izsenis viens no tradicionālajiem latviešu saldajiem ēdieniem ir rupjmaizes kārtojums, kas parasti tiek gatavots no rudzu rīvmaizes, kāda skābāka ievārījuma un putota saldā krējuma. Lai varētu baudīt šo nacionālo desertu, neuztraucoties par kalorijām, fitnesa trenere un pavārgrāmatas “Zelta sastāvdaļa” autore Paula Freimane ir radījusi rupjmaizes kārtojuma figūrai draudzīgo versiju, kas ir ne tikai viegli pagatavojama, bet sniegs vēl nebijušu garšas baudījumu.

 

Rupjmaize latvieša virtuvē ir kultūras vērtība – neviena cita ēdiena pagatavošana no mīklas iejaukšanas līdz pat gatavam kukulītim nav apvīta ar tik daudziem ticējumiem un rituāliem. Senatnē daudzās zemēs rudzi tika uzskatīti par nezāli nevis kultūraugu, taču ar laiku zemnieki, īpaši zemeslodes ziemeļu daļā, saprata, ka rudzi ir daudz izturīgāki pret nelabvēlīgiem laikapstākļiem. Tāpēc rudzu maize pamatā ir ziemeļnieku ēdiens. To labprāt ēd ne vien Latvijā, bet arī Igaunijā, Lietuvā un Skandināvijā, īpaši Somijā. Tomēr nevienas citas zemes rudzu maize garšas īpašību ziņā nevar sacensties ar Latvijā radītu rudzu maizi, piemēram, Fazer Iesala Rudzu maizi, kas ir ne tikai īpaši aromātiska, bet būs arī labs šķiedrvielu avots.

 

Figūrai draudzīgais iesala rupjmaizes kārtojums ar vārīto un ķiršu krēmu

Sastāvdaļas 2 porcijām:

Rupjmaizes drumstalu kārtai:

4 Fazer Iesala Rudzu maizes šķēles

 

Vārītajam krēmam:

250 ml mandeļu piens

1 ola

5 g kukurūzas vai kartupeļu ciete

10 g agaves sīrups

daži pilieni vaniļas ekstrakts

 

Ķiršu krēmam:

300 g saldēti ķirši

10 g agaves sīrups

5 g kukurūzas vai kartupeļu ciete

 

Pagatavošana:

Vispirms gatavo vārīto krēmu:

Katliņā iesit olu un sakuļ to ar kuļamo slotiņu. Pēc tam pievieno pienu, agaves sīrupu, vaniļas ekstraktu un visu samaisa. Pēdējo pievieno kukurūzas cieti un kārtīgi to iemaisa, lai nebūtu neviena kunkuļa. Liek katliņu uz plīts un sāk sildīt uz vidējas temperatūras. Gatavo 3-4 minūtes, nepārtraukti maisot, līdz vārītais krēms ir sabiezējis. Kad vārītais krēms ir sabiezējis, ņem nost no plīts, pārliek to kādā bļodā un liek malā līdz vēlākam, ļaujot atdzist.

 

Tikmēr gatavo ķiršu krēmu:

Katliņā liek saldētos ķiršus. Katliņu silda vidējā temperatūrā 3-5 minūtes, kamēr ķirši kļūst mīksti un tos ar karoti vai lāpstiņu var saspaidīt. Ja ķirši bija ar kauliņiem, tad ar ēdamkaroti no katliņa izņem ķiršu kauliņus. Saspaidītajiem ķiršiem pievieno agaves sīrupu, kukurūzas cieti un visu veikli samaisa, lai nav neviena kunkuļa. Turpina gatavo 1-2 minūtes, kamēr ķiršu sula kļuvusi biezāka. Pēc tam ņem nost no plīts un atdzesē.

 

Gatavo rupjmaizes drumstalas:

Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 grādiem, cepamajā plātī izklāj cepamo papīru. Ar rokām saplēš Fazer Iesala rudzu maizes šķēles mazākos gabaliņos un izkārto tos uz cepamās plāts. Liek cepeškrāsnī uz 10 minūtēm līdz maize kļuvusi cieta, kraukšķīga, bet ne piedegusi. Maizes grauzdiņus atdzesē. Pēc tam liek blenderī un sablendē līdz drumstalu konsistencei. Kad visas sastāvdaļas ir gatavas, ņem divas glāzes vai burciņas un sāk veidot kārtojumus. Vispirms katrā trauciņā ber divas ēdamkarotes rupjmaizes drumstalu, tad 3 ēdamkarotes ķiršu krēmu un tad pusi no vārītā krēma. Pēc tam vēlreiz 3 ēdamkarotes ķiršu krēmu un pēdējās ber pa virsu rupjmaizes drumstalas. Dekorē ar svaigām ogām vai smalki sarīvētu rūgto šokolādi.

Gatavs! Lai labi garšo!

Sabiedrība

Otrdien vēl 733 jauni Covid-19 gadījumi un 17 cilvēki miruši; slimnīcās 658

  Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) trešdien vēsta, ka aizvadītajā diennaktī konstatēti vēl 733 jauni...

Sevišķi smags noziegums šorīt noticis Rīgā; policija izplata paziņojumu

  Valsts policijā šodien, 14. aprīlī, saņemta informācija, ka Rīgā, Purvciemā noticis sevišķi smags noziegums, un...

Latvijā to nezināja gandrīz neviens: Samanta Tīna uzveikusi ļaunu slimību

  Izdevums "Privātā dzīve" savā 13.-19. aprīļa numurā aplūko Lietuvas žurnāla "Stilius" publikāciju, kurā Samanta Tīna...

Parādās jauna versija par šausmīgo avāriju ar bojāgājušajiem uz Siguldas šosejas – VIDEO

  Jau vēstīts par traģisko avāriju uz Siguldas (Vidzemes) šosejas, kur dažus kilometrus aiz Augšlīgatnes piektdienas...

Smaga avārija šorīt notikusi pie Varakļāniem – VIDEO

  Smaga divu spēkratu sadursme otrdien notikusi uz šosejas pie Varakļāniem, ziņo aculiecinieks vietnē "Sadursme". Redzams ,...
NMPD

Covid-19 situācija Latvijā: Diemžēl epidemiologiem nav labu ziņu

  Šobrīd Latvijā atkal vērojams saslimstības ar Covid-19 pieaugums, liecina pēdējie apkopotie dati par pagājušo nedēļu....

Horoskopi un Testi

Foto:Unsplash.com/CC

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 15. aprīlis

  Šajā dienā ieteicams kritiski paskatīties uz savu dzīvi un uz to, kādu ietekmi atstāj uz...

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 14. aprīlis

 Ieteicams ievērot piesardzību un nekāpt vienam uz otra „varžacīm”.   Auns Auna zīmē dzimušie šodien kļūs agresīvāki, cenšoties...
Foto:Flickr.com/Jitze Couperus/CC

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 13. aprīlis

  Lielākā iezīme, kas no pašreizējā zvaigžņu stāvokļa šajā dienā būs jūtama un redzama, būs vēl...
Foto:Pexels.com/Tim Gouw/CC

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 12. aprīlis

  Ieteicams dienu pavadīt, darot lietas, kas aizrauj un ieviest nelielu devu kaislības arī pavisam ikdienišķās...

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 11. aprīlis

  Auns Šodien ar lepnumu demonstrēsi sava sūrā darba saldos augļus. Draugu un tuvinieku apskatei tiks atklāti...

Tavs horoskops veiksmīgai nedēļai: 12. – 18. aprīlis

Uzzini, ko zvaigznes tev un taviem mīļajiem sola turpmākajām pavasara otrā mēneša dienām. Izbaudi no...

Mājai un Dārzam

No šodienas laiks jūtami mainīsies – prognoze 7 dienām

  Ciklona ietekmē tuvākajās dienās vēl vietām gaidāmi nokrišņi un brāzmains vējš, bet, tam virzoties uz...

Izskan pavisam jaunas ziņas par laiku brīvdienās un nākamnedēļ

  Tuvākajās dienās virs Latvijas vēl atradīsies auksta gaisa masa - naktīs gaisa temperatūra būs zem...

Sinoptiķis Bricis atklāj, cik ilgi vēl nesagaidīsim īstu pavasari

  Lieldienu brīvdienās laiks lielākoties bija vēss, lai gan ar dažiem pavasarīgākiem mirkļiem, bet pirmdien pat...