Aizvadītajās diennaktīs, laika posmā no šī gada 5. janvāra plkst. 6.30 līdz 8. janvāra plkst. 6.30, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) saņēma 201 izsaukumu – 53 uz ugunsgrēku dzēšanu, 89 uz glābšanas darbiem, bet 59 izsaukumi bija maldinājumi. Ugunsgrēki prasījuši pirmos divus upurus 2024. gadā.

Svētdien plkst. 12.19 tika saņemts izsaukums uz Merķeļa ielu Alūksnē, kur trīsstāvu dzīvojamās mājas trešā stāva dzīvoklī dega divas istabas 15 m2 platībā. No mājas evakuēti septiņi cilvēki. Plkst. 14.56 ugunsgrēks likvidēts.

Vakar plkst. 13.58 VUGD saņēma izsaukumu uz Cēsu novada Līgatnes pagastu, kur kokapstrādes objektā atklātā vietā gruzd šķelda. Šķeldas apjoms notikuma vietā ir ~5000m2, precīzu degšanas platību šobrīd vēl nav iespējams noteikt. Dzēšanas darbus notikuma vietā apgrūtina zemā gaisa temperatūra, kā arī tas, ka tuvākā ūdens ņemšanas vieta atrodas trīs kilometru attālumā no notikuma vietas. Notikuma vietā jau vairāk nekā 17 stundas strādā deviņi VUGD ugunsdzēsēji glābēji, piesaistītas trīs autocisternas, kā arī divi uzņēmuma frontālie iekrāvēji, kas palīdz pārkraut šķeldas kaudzi.

Plkst. 10.52 VUGD saņēma izsaukumu uz Ķekavas novada Ķekavas pagastu, kur no bojātas kravas automašīnas degvielas bākas noplūda 500 litri dīzeļdegvielas. Ugunsdzēsēji glābēji, izmantojot absorbentu, savāca degvielu, sakārtoja ceļa braucamo daļu un darbu notikumā noslēdza.

Īsi pirms plkst. 08.00 VUGD saņēma izsaukumu uz Juglas ezeru Rīgā, kur 10 metrus no krasta ledū ielūzis cilvēks. Ugunsdzēsēji glābēji, izmantojot glābšanas dēli, piekļuva pie cilvēka un viņu izglāba un nogādāja krastā, kur nodeva Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) mediķiem.

Plkst. 07.44 saņemts izsaukums uz Tukuma novada Cēres pagastu, kur dega vienstāva dzīvojamā māja 144 m2 platībā. Plkst. 15.02 šis paaugstinātās bīstamības ugunsgrēks likvidēts.

Naktī uz svētdienu, plkst. 04.05, VUGD saņēma izsaukumu uz Jelgavas novada Salgales pagastu, kur deg divstāvu jaunbūve un tās piebūve, blakus ēkai novietoti divi transportlīdzekļi kopumā 300 m2 platībā. Pirms VUGD ierašanās no ēkas evakuējās četri cilvēki. Dzēšanas darbi noslēdzās pēc 13 stundu darba. Tos apgrūtināja zemā gaisa temperatūra un apledojums.

Sestdienas rītā plkst. 08.21 ugunsdzēsēji glābēji saņēma izsaukumu Rīgā, kur dega vienstāva dzīvojamā māja 100 m2 platībā. Ugunsgrēkā gāja bojā cilvēks. Plkst. 11.35 darbi notikuma vietā noslēdzās.

Plkst. 19.33 tika saņemts izsaukums uz Alūksnes novada Zeltiņu pagastu, ka gultā deg sega 0,5 m2 platībā. Ugunsgrēks likvidēts pirms VUGD ierašanās. Notikuma cieta cilvēks.

Plkst. 20.54 VUGD saņēma izsaukumu uz Tukuma novada Engures pagastu, kur dega vienstāva dzīvojamā māja 40 m2 platībā. Veicot ugunsgrēka dzēšanas darbus ugunsgrēkā cieta ugunsdzēsējs glābējs, kurš nodots NMPD mediķiem. Notikumā strādāja arī Engures un Smārdes brīvprātīgo ugunsdzēsēju formējuma ugunsdzēsēji. Plkst. 01.38 darbs notikuma vietā noslēdzās.

Plkst. 22.21 ugunsdzēsēji glābēji saņēma izsaukumu uz Krāslavas novada Skaistas pagastu, kur dega vienstāva saimniecības ēka 300 m2 platībā. No ēkas tika izglābtas 40 govis. Plkst. 04.14 šis paaugstinātas bīstamības ugunsgrēks nodzēsts.

Plkst. 23.37 tika saņemts izsaukums, ka Rīgā, piecstāvu dzīvojamā mājā dega bēniņi 500 m2 platībā. No ēkas pirms VUGD ierašanās bija evakuējušies 20 cilvēki. Plkst. 04.08 šis paaugstinātas bīstamības ugunsgrēks tika likvidēts.

Naktī uz sestdienu plkst. 01.35 VUGD saņēma izsaukumu uz Līvāniem, kur ar atklātu liesmu dega divstāvu dzīvojamā māja 170 m2 platībā. Plkst. 13.45 ugunsgrēks likvidēts.

Piektdien plkst. 19.08 ugunsdzēsēji glābēji saņēma izsaukumu uz Cēsu novada Raiskuma pagastu, kur divstāvu dzīvojamās mājas pirmajā stāvā dega sadzīves mantas  20 m2 platībā. Pirms VUGD ierašanās no ēkas bija evakuējies viens cilvēks, kurš notikumā cieta. Ugunsdzēsēji glābēji no ēkas izglāba vēl vienu cilvēku, kurš arī notikumā cieta. Plkst. 21.12 VUGD darbs notikuma vietā noslēdzās.

Plkst. 17.37 VUGD saņēma izsaukumu uz Rēzekni, kur divstāvu daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas otrajā stāvā dega dzīvoklis 20 m2 platībā. Pirms VUGD ierašanās no ēkas bija evakuējušies pieci cilvēki. No blakus dzīvokļa ugunsdzēsēji glābēji izglāba vienu cilvēku, bet pārmeklējot degošo dzīvokli tika atrasts bojāgājis cilvēks. Plkst. 19.36 ugunsgrēks tika likvidēts.

Piektdien plkst. 13.31 VUGD saņēma izsaukumu uz Doma laukumu Rīgā, kur piecstāvu sabiedriskā ēkā bija izveidojies sadūmojums. Pārmeklējot ēku, tajā skaitā, ar termokameru, ugunsdzēsēji glābēji konstatēja, ka ēkas otrā stāva sienā dega siltinājums  8 m2 platībā. No ēkas kopumā evakuējās nedaudz vairāk kā 100 cilvēki. Lai pārliecinātos, ka degšana ir apturēta, tika demontēta starpsiena un pārsegumi pārbaudīti ar termokameru. Plkst. 15.39 ugunsgrēks lokalizēts, bet plkst. 17.13 VUGD darbu notikuma vietā noslēdza.

Piektdien VUGD saņēma vairākus izsaukumus uz ceļu satiksmes negadījumiem. Vairumā situāciju cilvēki no automašīnām bija izkļuvuši jau pirms VUGD ierašanās.  Piektdien izsaukums  saņemts uz Mārupes novada Mārupes pagastu, kur notikusi vieglās un smagās automašīnas sadursme. Notikuma vietā divi cietušie no automašīnām izkļuva pirms VUGD ierašanās. Trešo cilvēku, izmantojot hidrauliskos instrumentus, atbrīvoja ugunsdzēsēji glābēji un nodeva NMPD. Vēl viens  izsaukums saņemts uz Olaines novada Olaines pagastu, kur noticis ceļu satiksmes negadījums – vieglās un kravas automašīnas sadursme. Notikumā divi cietušie, kuri nodoti NMPD.

Brīvdienās saņemti 30 izsaukumi, kas saistīti ar sodrēju degšanu dūmvados vai nepareizu apkures sistēmas ekspluatāciju. Aicinām iedzīvotājus būt ārkārtīgi piesardzīgiem un nepārkurināt krāsnis. Drošāk būs kurināt biežāk, arī pieceļoties naktī, ja nepieciešams, bet mazāk intensīvi!

Iepriekšējais rakstsGalvaspilsētā risinās traģiski notikumi
Nākamais rakstsVai aukstums atgriezīsies? Stāsta sinoptiķis Toms Bricis!