Depozīta sistēmas sešus mēnešus garais pārejas periods tuvojas noslēgumam, un jau no 1. augusta tirdzniecības vietās varēs atrasties tikai ar Latvijas depozīta zīmi marķēti dzērienu iepakojumi. Šajā laikā sabiedrības vidū izveidojušies paradumi saistībā ar depozīta iepakojumu nodošanu, turklāt lēnām veidojas arī iedzīvotāju uzvedības modelis depozīta punktos. Nodoto depozīta iepakojumu skaitam dienā pārsniedzot vienu miljonu, var secināt, ka liela daļa sabiedrības jauno paradumu ir veiksmīgi iekļāvusi savā ikdienā. Taču, lai sistēma pilnvērtīgi darbotos un iepakojumu nodošanas vide būtu patīkama ikvienam no mums, SIA “Depozīta Iepakojuma Operators” (DIO) dalās ar labās prakses vadlīnijām saistībā ar iepakojumu nodošanu depozīta punktos, kas būtu jāņem vērā katram sistēmas lietotājam.

  1. Izmanto atkārtoti lietojamas somas, maisiņus vai kastes

Lai nogādātu tukšos iepakojumus uz depozīta punktu, DIO aicina izmantot atkārtoti lietojamu somu vai auduma maisiņu. Tā kā daudzi sistēmas lietotāji pēc iepakojumu nodošanas dodas uz veikalu, lai veiktu savus ikdienas pirkumus un atprečotu iegūto depozīta kuponu, līdzi paņemtais maisiņš noderēs tālākai pārtikas nogādei uz mājām un padarīs tavu iepirkšanās procesu dabai draudzīgāku un lētāku, jo maisiņa iegāde veikalā pie kases nebūs nepieciešama.

Savukārt, ja depozīta punktā tiek plānots nodot lielu iepakojumu apjomu, kas tiek vests ar automašīnu, iesakām iepakojumus pārvadāt atkārtoti lietojamos konteineros, kurus var izmantot arī iepakojumu uzglabāšanai mājās, piemēram, dažādu materiālu kastēs. Tomēr, ja  tiek lietotas kartona kastes, kuras pēc tam plānots izmest, aicinām tās pirms ievietošanas konteineros saplacināt.

  1. Konteineros ievieto tikai atbilstošus iepakojumus

Konteineri pie depozīta punktiem uzstādīti ar mērķi, lai tajos varētu ievietot visus tos plastmasas, metāla vai stikla dzērienu iepakojumus, kurus taromāts nav pieņēmis. Diemžēl pēdējo mēnešu novērojumi liecina, ka iedzīvotāji tajos sākuši mest arī sadzīves un nešķirotos atkritumus – šādas negodprātīgas darbības nav videi draudzīgas un līdztekus ietekmē arī konteineru izvešanas grafikus, kā rezultātā pie depozīta punktiem var veidoties nekārtība. Aicinām rūpēties par patīkamu vidi gan sev, gan citiem sistēmas lietotājiem, un konteinerus pie depozīta punktiem izmantot tikai taromātā nepieņemto iepakojumu vai, piemēram, līdzpaņemto kartona kastu izmešanai.

  1. Pilnībā iztukšo nododamos iepakojumus

Viens no kritērijiem, lai taromāts pieņemtu depozīta iepakojumu, ir iepakojuma pilnīga iztukšošana. Turklāt iesakām alus, sulu un saldo dzērienu iepakojumu izskalot, lai izvairītos no dzērienu atlieku iztecēšanas somā, automašīnā vai pašā taromātā, kā rezultātā var veidoties nevēlamas smakas depozīta punktos, jo īpaši āra kioskos. Tādējādi mazināsies arī taromātu sensoru sasmērēšanās risks – ja sensori tiek sasmērēti, ir nepieciešama biežāka taromāta apkope, savukārt lietotājiem tas nozīmē ierobežotas iespējas nodot iepakojumu konkrētajā taromātā.

  1. Pārbaudi iepakojuma etiķeti

Divi būtiskākie faktori, par kuriem jāpārliecinās, nododot tukšo depozīta iepakojumu, ir skaidri nolasāma svītrkoda un Latvijas depozīta zīmes atrašanās uz produkta etiķetes. Lai gan lielākoties svītrkods un depozīta zīme uz etiķetēm ir uzdrukāti, importa precēm, kā arī pašmāju dzērieniem bez depozīta zīmes, kurus ražotājs nav paspējis iztirgot, šī informācija var tikt izvietota uzlīmes veidā. Šādas uzlīmes tiek pārbaudītas un piereģistrētas pie depozīta sistēmas operatora, tādēļ šādus iepakojumus var droši nodot depozīta sistēmā.

Pirms iepakojuma nodošanas taromātā ikviens iedzīvotājs var pārliecināties par tā piederību depozīta sistēmai, ievadot iepakojuma svītrkodu īpašā pārbaudes rīkā, kas izvietots mājaslapā https://depozitapunkts.lv/#vai-iepakojums-ieklauts.

  1. Seko līdzi norādēm, ievietojot iepakojumu taromātā

Lai taromāts veiksmīgi pieņemtu depozīta iepakojumu, jāņem vērā vēl daži svarīgi aspekti. Pirmkārt, iepakojumu taromātā jāievieto ar apakšējo daļu pa priekšu – šī informācija tāpat norādīta instrukcijā, kas izvietota uz taromāta. Savukārt mazajos taromātu modeļos, kas izvietoti galvenokārt degvielas uzpildes stacijās un mazākos veikalos, uz instrukcijas norādīta vēl kāda svarīga nianse – nododot iepakojumu, svītrkodam jābūt vērstam uz augšu, lai taromāta sensori to varētu nolasīt. Otrkārt, taromātā jāievieto tikai pats iepakojums, nevis visa roka – gadījumā, ja roka tomēr tiks ievietota par tālu, uz ekrāna parādīsies atbilstošs paziņojums, informējot lietotāju.

Visbeidzot pārliecinies par nododamā iepakojuma formu – iepakojums nevar būt saplacināts vai saplēsts, jo tas liedz taromātam atpazīt gan svītrkodu un depozīta zīmi, gan pašu pudeles formu. Tā, piemēram, ja temperatūras maiņas rezultātā PET iepakojums ir mainījis formu, tam ir pavisam vienkāršs risinājums – nepieciešams attaisīt pudeles vāciņu un izlīdzināt spiedienu.

Gadījumā, ja nesaplacinātu iepakojumu ar Latvijas depozīta zīmi neizdodas nodot taromātā, aicinām sūtīt depozīta punkta adresi, veikala nosaukumu, nodošanas laiku un iepakojuma fotogrāfiju ar labi nolasāmu svītrkodu un depozīta zīmi uz e-pastu jautajumi@dio.lv vai numuru +371 20224214 lietotnē Whatsapp.

Aktuālā informācija par depozīta sistēmu pieejama mājaslapā www.depozitapunkts.lv, kā arī “Depozīta punkts” Facebook un Instagram kontos.

Iepriekšējais rakstsKivičs nav atmetis domu par profesijas maiņu – kā viņam ar to sokas?
Nākamais rakstsLielas pārmaiņas pazīstamā Dailes teātra aktiera Dzelzīša dzīvē