Septiņkārtējā pasaules čempiona Mihaēla Šūmahera sieva Korīna pirmo reizi atklājusi detaļas par sava vīra stāvokli, pēc pirms astoņiem gadiem notikušā nelaimes gadījuma slēpojot. Līdz šim informācija par bijušo sportistu tika rūpīgi slēpta, vēsta ārzemju mediji.

Pēc traģiskā negadījuma, kad, slēpojot Alpos, Šūmahers ar galvu ietriecās klintī, viņa uzticīgi palikusi pie sava vīra. Un tagad sirdi plosošā intervijā Korīna atklājusi, ka viņa katru dienu skumst pēc sava vīra. “Man katru dienu pietrūkst Mihaēla,” saka 52 gadus vecā Korīna, kura ar sportistu ir precējusies kopš 1995. gada. “Bet Mihaēls ir šeit – citādāks, bet šeit. Viņš katru dienu joprojām man parāda, cik stiprs viņš patiesībā ir,” viņa turpina.

2013. gada decembrī, drīz pēc aiziešanas no F1, Šūmahers slēpoja slēpošanas trasē Meribelā, Francijā, kopā ar savu tolaik 14 gadus veco dēlu Miku, kad pēkšņi notika traģiskais negadījums, un viņš ar galvu ietriecās klintī. Neraugoties uz to, ka viņam galvā bija aizsargķivere, Mihaēls guva nopietnus savainojumus. Pēc nogādāšanas slimnīcā Grenoblē viņam tika veiktas divas operācijas, un tad viņš sešus mēnešus tika turēts medicīniski izraisītā komā, lai mazinātu smadzeņu pietūkumu. Kopš tā laika viņš dzīvo savās mājās pie Ženēvas ezera Šveicē, kur, kā ziņots, par viņu rūpējas Korīna un medicīnas darbinieku komanda.

Korīna stāsta, ka viņa uzskata, ka viņas vīrs, viens no veiksmīgākajiem braucējiem Pirmās formulas vēsturē. Viņa uzskata, ka vīrs bijis neuzvarams un, ka viņa 17 gadus ilgās karjeras laikā visu laiku līdzās ir bijuši sargeņģeļi, jo bija izdevies izvairīties no nopietniem savainojumiem.

“Mēs vienmēr visām sacīkstēm tikām cauri veiksmīgi, tāpēc es biju pārliecināta, ka viņam ir savi sargeņģeļi, kuri viņu uzmana,” viņa saka. “Es nezinu, vai tā ir tikai tāda kā aizsargsiena, ko tu pats esi uzcēlis, vai arī tāpēc, ka esi savā ziņā naivs, bet man vienkārši tolaik nekad neienāca prātā, ka ar Mihaēlu varētu notikt kaut kas slikts. Tā nelaime bija patiešām briesmīga – visas neveiksme, kādas kādam jebkad dzīvē varēja būt,” stāsta Korīna.

Tā kā Korīna pēc negadījuma ļoti rūpīgi sargājusi vīra privātumu, viņu ļoti kritizējuši dažādi cilvēki, tostarp bijušais sportista menedžeris Villijs Vēbers, kurš teicis, ka Korīna viņu teju izslēgusi no savas un Mihaēla dzīves, uzskatot, ka viņa slēpj patiesību par leģendas veselības stāvokli. Taču Korīna apgalvojusi, ka vīrs vienmēr ir bijis savā ziņā privāts un nepubliskojis privātās dzīves aspektus, tāpēc ģimene nekad nav publiski atklājusi nekādu sīkāku informāciju par negadījumu un veselības stāvokli. “Mēs cenšamies turpināt dzīvot kā ģimene, kā Mihaēlam patika un joprojām patīk,” viņa saka. “Mēs dzīvojam kopā mājās. Mēs veicam terapiju. Mēs darām visu iespējamo, lai viņam kļūtu labāk, un lai viņš justos ērti. Mēs turpinām savu dzīvi. “Privātais ir personisks”, kā viņš vienmēr teica. Man ir ļoti svarīgi, lai viņš pēc iespējas turpinātu baudīt savu privāto dzīvi. Mihaēls mūs vienmēr sargāja, tagad mēs aizsargājam viņu,” saka Korīna.

1969. gada 3.janvārī dzimušajam Šūmaheram karjeras 308 F-1 posmos izdevās uzvarēt 91 reizi, bet kopumā 155 reizes viņš kāpa uz goda pjedestāla. Karjeru autosporta leģenda noslēdza 2012.gadā, kad no F-1 aizgāja otro reizi. Šoreiz uz visiem laikiem.

Viņa triumfiem sekoja miljoniem cilvēku visā pasaulē, un viņam gadiem ilgi piederēja F-1 rekords – septiņi čempiona tituli un visvairāk uzvaru, līdz britu braucējs Luiss Hamiltons uzvaru rekordu pārspēja pagājušajā gadā, izcīnot arīdzan savu septīto titulu.

Jaunajā Netflix dokumentālajā filmā “Schumacher” tiks attēlota viņa izaugsme līdz slavai un parādīta celta gaismā viņa personīgā un ģimenes dzīve pēc traģiskā nelaimes gadījuma, kas vien dažās sekundēs apgrieza kājām gaisā visu viņa pasauli. Šī ir pirmā oficiāli apstiprinātā filma par Šūmaheru, un tajā ir ietverti iepriekš nekur neredzēti kadri.

Tiek atklāts, piemēram, tas, ka negadījums gandrīz nenotika, jo Mihaēls uzskatīja, ka sniegs Meribelā nav pietiekamā daudzumā. Ģimene gandrīz mainīja plānus un aizlidoja uz Dubaiju, lai dotos izpletņlēkšanas piedzīvojumos, tomēr sporta zvaigzne mainīja savas domas. “Liktenis bija laipns pret Mihaēlu, bet viņš bija nelaimes upuris. Ģimenes dzīve mainījās minūtes laikā. Tēvs, tik spēcīgs līderis ar lielisku personību un tas viss izjuka  minūtes laikā,” saka Žans Tods, bijušais Mihaēla priekšnieks – “Ferrari” boss un Šūmaheru ģimenes draugs.

Viņa cīņa par titulu ar “McLaren” pārstāvi Miku Hakinenu 1999. gadā pēkšņi beidzās pēc tam, kad Mihaēla “Ferrari” avarēja Lielbritānijas “Grand Prix” izcīņā. Maiklam šī cīņa beidzās ar kājas lūzumu, un tā bija viena no daudzajām avārijām, ko viņš piedzīvoja sacīkšu trasē. Turklāt viņam patika arī adrenalīna piepildītas aktivitātes, tostarp liela interese par izpletņlēkšanu. Korīna stāsta, ka, kad Mihaēls 2006. gadā pirmo reizi aizgāja no F1, viņš nespēja nosēdēt mierā.

“Viņš nesēdēja tikai uz dīvāna,” viņa atceras. “Viņam bija jādodas šurpu turpu, jādara tas un tas, viena lieta pēc otras. Mihaēls bija nemierīgs. Ja laiks būtu jauks, viņš teiktu: “Es varētu doties izpletņlēkšanā”, bet tad tas nav viens, tie ir 24 lēcieni,” viņa stāsta.

Taču Mihaēls izrādīja zināmas bailes pēc tam, kad viņa tuvs konkurents Airtons Senna gāja bojā avārijā 1994. gada Sanmarīno “Grand Prix” izcīņā. Brazīliešu braucējs Senna, būdams tikai 34 gadus vecs, avarēja, cenšoties sacīkstēs palikt priekšā Šūmaheram, un viņa automašīna ietriecās betona sienā ar ātrumu 145 jūdzes (233 km) stundā. Neviens uzreiz skaidri nezināja vai Senna ir miris – ja tas būtu pasludināts, sacensības būtu pārtrauktas, bet tas nenotika un Mihaēls turpināja, un uzvarēja.

Kad Senna bija miris, Mihaēls kļuva par Formula 1, teiksim tā, galveno figūru, bet viņa sāncenša aiziešana radīja bailes arī trasē. Šūmahera vēsturiskie kadri rāda, ka sacīkstēs viņš sāka domāt: “šī ir vieta, kur es varētu būt miris”. “Es nebiju pārliecināts vai varu braukt, par to nedomājot,” viņš atklāja īsi pēc traģiskā Sennas negadījuma. “Tas bija kaut kas ļoti dīvains. Es pamostos naktī, kad esmu gulējis varbūt vien trīs stundas, tādas lietas notika,” Mihaēls toreiz teica.

Atceroties 1994. gada maija incidentu, Korīna atklāja Mihaēla cīņas ar sevi šajā periodā. “Mēs jautājām sev, kā tas varēja notikt, un Mihaēls patiešām jautāja sev, vai visi toreiz bija rīkojušies pareizi,” viņa saka. “Tas bija patiešām grūti. Viņam tā bija īsta cīņa, taču viņš bija meistars, lai bloķētu lietas. Viņš spēja tik uzmanīgi koncentrēties uz visu, ko darīja, tāpēc bloķēja visu pārējo,” atklāj Korīna.

Maikls ar sievu 2005. gadā

Šūmahers bija ļoti sabiedrisks, ballītes mīlošs vīrietis, kurš, pēc Korīnas teiktā, vienmēr bija pirmais, kurš ieradās un pēdējais, kurš atstāja jebkuru pasākumu. “Viņam tas patika. Mēs tik daudz smējāmies, izklaidējāmies. Bērni to joprojām atceras, ka vienmēr bija jautri. Viņam patika iemest cilvēkus baseinā. Lai vai kā, bet mēs tikām baseinā, tā bija Mihaēla lieta. Pat mūsu kāzās cilvēki tika iemesti baseinā,” viņa stāsta. “Viņš nemācēja labi dziedāt. Bet viņš vienmēr dziedāja “My Way”, jo zināja dziesmu vārdus.”

Atskatoties pagātnē, Korīna saka, ka jūtas neticami laimīga, ka satikusi savu vīru un abi kopīgi veidojuši viņu dzīvi. “Viņš vienkārši ir vismīļākais cilvēks, ko jebkad esmu satikusi,” viņa saka. “Reiz es viņam uztaisīju svinību vakariņas viņa dzimšanas dienā. Viņš bija vienīgais, kurš man palīdzēja pēc tam visu novākt un nomazgāt traukus, un es domāju: “Tas ir kārtīgs džeks!”. Es viņā iemīlējos tāpēc, ka viņš bija brīnišķīgs cilvēks. Es vienkārši jutu, ka viņš man ir kaut kas īpašs,” atklāj Korīna.

Filma par Mihaēlu Šūmaheru būs pieejama “Netflix” jau 15. septembrī.

 

Iepriekšējais rakstsDiemžēl ceturtdienas rīts sācies ar skumju ziņu
Nākamais rakstsJaunākā laika prognoze pienāk arīdzan ar kādu nepatīkamu vēsti