Dārzeņu ēdieni ziemā ir lielisks veids, kā palutināt sevi ar pilnvērtīgu, veselīgu un vērtīgu maltīti, tāpēc nacionālais pārtikas mazumtirdzniecības tīkls ELVI kopā ar pavāri un uztura speciālisti Jevgēniju Jansoni aicina savā ziemas ēdienkartē izmēģināt kaut ko jaunu un piedāvā trīs receptes dārzeņu pagatavošanai.

 

Sakņu-dārzeņu sacepums

(4-6 personām, gatavošanas laiks 20 min + laiks cepšanai)

FOTO: Viktorija Kožemjakina

Sastāvdaļas

2 bietes

2 saldie kartupeļi vai burkāni

2 kartupeļi

1 tējk. sakapātu rozmarīna zariņu vai kaltēta rozmarīna/timiāna

200 ml 10% saldā krējuma

1 ķiploka daiviņa

sāls, pipari, rīvēts muskatrieksts

rīvēts cietais siers

sviests pannas ietaukošanai

 

Pagatavošana

  • Sagriez sakņu dārzeņus plānās ripiņās, katru dārzeņu veidu liec savā bļodā.
  • Sajauc saldo krējumu ar ķiplokspiedē izspiestu ķiploku, sāli, pipariem un rīvētu muskatriekstu (garšvielu daudzumu dozējot pēc garšas).
  • Sakarsē cepeškrāsni līdz 180 grādu karstumam, ietauko cepamo formu.
  • Katram dārzeņu veidam pielej nedaudz ( ~50 g) krējuma-garšvielu maisījuma un sajauc, lai krējums pilnībā apklāj dārzeņus.
  • Ielej nedaudz krējuma cepamformā un kārto dārzeņus tā, lai tie cieši pieguļ viens otram.
  • Pārlej dārzeņu ar atlikušo saldā krējuma maisījumu, pārklāj ar foliju un liec cepties uz vienu stundu.
  • Pēc stundas noņem foliju, apkaisi ar rīvētu sieru un cep vēl 5-10 minūtes.

Minestrone zupiņa

(~6 personām, gatavošanas laiks 45 min)

FOTO: Viktorija Kožemjakina

 

 Sastāvdaļas

1 ēdamk. olīveļļas

1 smalki sakapāts sīpols

1 smalki sagriezts selerijas kāts

2 kubiņos sagriezti vidēja izmēra burkāni

2 kubiņos sagriezti kartupeļi

3 ķiploka daiviņas

1 l buljona

400 g konservētu tomātu

2 ēdamk. tomātu pastas

timiāna zariņi

sāls, melnie pipari

100 g spinātu lapu

50 g makaronu

400 g konservētu turku zirņu

 

 

Pagatavošana

  • Aptuveni 5 minūtes olīveļļā apcep sīpolus, ķiplokus, selerijas, kartupeļus un burkānus.
  • Pievieno timiānu un tomātu pastu, apcep vēl dažas minūtes.
  • Pievieno konservētus tomātus, buljonu un visu uzvāri.
  • Gatavo līdz kartupeļi ir mīksti (aptuveni 10 min).
  • Turku zirņiem nolej šķidrumu, noskalo un pievieno tos zupai. Pievieno arī makaronus, sāli un piparus pēc garšas.
  • Visu apmaisi un vāri, līdz makaroni ir gatavi.

 

Ātrais saldēto dārzeņu sacepums

(4 personām, gatavošanas laiks 20 min + laiks cepšanai)

 

 Sastāvdaļas

200 g šampinjonu

2-3 smalki sakapātas ķiploka daiviņas

1 ēdamk. augu eļļas

400-500 g saldētu dārzeņu maisījuma

1 tējk. kaltēta timiāna

300 ml piena

2 ēdamk. miltu

2 ēdamk. sviesta

nedaudz rīvēta siera

~150 g atlaidinātas kārtainās mīklas,

1 ola

Pagatavošana

  • Sakarsē cepeškrāsni līdz 180 grādu karstumam.
  • Sagriez šampinjonus ceturtdaļās, apcep tos eļļā, pievienojot ķiploka daiviņas.
  • Kad sēnes ir nedaudz apceptas, pievieno klāt saldētus dārzeņus un gatavo, kamēr tie ir uzkarsuši.
  • Pievieno sviestu, izkausē to un apmaisi ar dārzeņiem.
  • Pievieno miltus un visu apmaisi.
  • Pielej pienu un atkal apmaisi, kamēr maisījums sabiezē.
  • Pievieno sieru, sāli un piparus, timiānu, apmaisi un pārliec cepamajā traukā.
  • Noklāj cepamo trauku ar dažus milimetrus biezu mīklas kārtu.
  • Apsmērē mīklu ar olu, viducī ar nazi iegriez krustiņu un cep ~30 minūtes, līdz mīkla kļūst zeltaina.Pasniedz karstu.
Iepriekšējais rakstsGaidītas vēstis saņēmuši arī “Maxima” pircēji
Nākamais rakstsD vitamīns – no pirmsākumiem līdz mūsdienām