Rakstām jums skolotāju grupas vārdā, kuri vēlas vērst uzmanību uz aktuālo problēmsituāciju saistībā ar MK noteikumiem, kuri nosaka, ka pēc 15.11. mācību iestāžu vadītājiem un direktoriem ir tiesības atstādināt pedagogus un tehniskos darbiniekus no pienākumu veikšanas, ja tie nav uzsākuši vakcināciju pret Covid -19.

Šobrīd plašsaziņas līdzekļos ir izskanējis apgalvojumos no Izglītības un zinātnes ministres A. Muižnieces, ka darba attiecības vēlas pārtraukt samērā mazs procents skolotāju. Tomēr, ņemot vērā tā jau sarežģīto situāciju, pirmsskolas un vispārējas izglītības nozarē, uzskatam, ka šis apgalvojums nav korekts.

Vai Izglītības un zinātnes ministrija ir gatava piedāvāt, sākot no 15.11., 439 skolu darbiniekus, uz brīvajām vietām? Diemžēl, arī no plašsaziņu līdzekļu puses nav objektīvi atspoguļota situācijas nopietnība.

LIZDA jau vairākkārt cēlusi trauksmi par pedagogu trūkumu visos līmeņos, pat pirms pandēmijas. Nesen pieņemtie MK noteikumi situāciju tikai saasina.

Tādēļ veicām aptauju starp pedagogiem uz kuru atbildēja 566 respondenti (aptaujas rezultāt pielikumā), no kuriem: 40.5% strādā pirmsskolā, 12,2 % sākumskolā, 18,6% pamatskolā 17,5% vidusskolā un 11,2% interešu izglītībā.

No 556 respondentiem:

  • 48 respondenti jau ir pārtraukuši darba attiecības pirms 15.11.;
  • 118 respondenti plāno doties dīkstāvē;
  • 273 respondenti plāno pārtraukt darba attiecības.

Vēlamies vērst uzmanību uz to, ka visām mācību iestādēm būs grūti atrast vietā pieredzējušu pedagogus, kuri uzreiz varētu raiti pārņemt mācību procesu, vēl jo vairāk, ja mācības turpināsies attālināti, bet pirmsskolās darbs būs jānodrošina klātienē.

Jāpiebilst, ka šo anketu veidojām anonīmi, jo ir pedagogi, kuri baidās no publiskas noniecināšanas un konfliktsituācjām darba vietā. Ja tiktu veikts padziļināts pētījums, tad dati būtu precīzāki, jo veikt aptauju caur skolu vadību šobrīd nav objektīvi, dēl augstākminētā iemesla.

Tiek runāts par medicīnas nozares situācijas nopietnību un krīzi, bet par pirmsskolas un vispārējās izglītības nozares krīzi neviens nerunā. Vai tiešām valdībai nepietiek, ka aptuveni 80% skolotāju jau ir vakcinējušies un vai valdība tomēr nevarētu nākt klajā ar alternatīvu risinājumu?

Skolotāji vēlas produktīvu un saprātīgu risinājumu, nevis valdības draudus. Cik ilgi vēl skolotāji būs kā “nesvarīgā kategorija”?

 

Ļoti ceram uz atsaucību un sapratni.

Pateicībā,

556 skolotāji, kuri vēlas tikt uzklausīti.

 

Iepriekšējais rakstsPēc ilgāka pārtraukuma parādās jaunas ziņas par Samantu Tīnu
Nākamais rakstsZiņo par nopietnu avāriju starp Kuldīgu un Kandavu – FOTO