Aizvadītajā nedēļā Latvijas rietumu un centrālās daļas upēs atkušņa un nokrišņu ietekmē paaugstinājās upju notece. Ūdenslīmenis ūdenstilpēs būtiski paaugstinājās, centrālās daļas upēs krasi arī svārstījās, jo gāja ledus, vēsta Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs. Sinoptiķi pastāsta par laiku tuvākajās dienās

Rietumdaļas upēs ūdenslīmeņa kāpums jau mitējies, lielākajā daļā upju jau ūdenslīmenis sācis pazemināties, jo sniega krājumi upju baseinos bija nelieli, arī ledus gandrīz nemaz nebija. Kopš decembra rietumdaļas upēs ūdenslīmenis paaugstinājies vairākkārt, februāra vidū novērotie maksimumi pārsvarā bijuši zemāki nekā decembrī un janvārī novērotie, vietām līdzvērtīgi.

Aizvadītajās brīvdienās tika novērots ūdenslīmeņa kāpums arī Gaujas un Salacas baseinu upēs. Gaujā ledus saglabājas augšteces posmā Velēna-Valmiera, bet pie Carnikavas aizgāja ledus. Tirzā pie Lejasciema saglabājas ledus sega. Salacā saglabājas piesalas. Rūjā pie Vilnīšiem – ledstāvē. Straujāks ūdenslīmeņa kāpums šajās upēs gaidāms sākot ar 23.februāri, iestājoties atkusnim. 

Tuvākajās dienās Latvijā mīsies neliels atkusnis ar nelielu salu. Sākot ar trešdienu, iestāsies atkusnis, gaidāmi nokrišņi. Intensīvi kusīs sniegs, palielināsies upju notece un paaugstināsies ūdenslīmenis, plašāk applūdīs austrumdaļas upju palienes, gaidāma arī zemāko vietu applūšana. Februāra trešajā dekādē un marta sākumā austrumdaļas upēs turpināsies ledus kušana, uzlūšana un iešana, tās laikā iespējamas krasākas ūdenslīmeņa svārstības, kā arī sastrēgumu veidošanās. Rietumu un centrālās daļas upēs ūdenslīmeņa kāpums atkarīgs no nokrišņu dauduzma, jo ledus un sniega šajos upju baseinos maz.

Ledus biezums nav vienmērīgs, atkušņa periodā tas zaudējis savu izturību! Uz ledus atrasties ir bīstami!

Seko mums arī soctīklos: FacebookInstagram,  X

Sinoptiķi pastāsta par laiku tuvākajās dienās

Iepriekšējais rakstsDārgas medicīniskās manipulācijas iespējams saņemt uz nomaksu
Nākamais rakstsNejauks kungs Vecrīgā sabojā “Mercedes” automašīnu – VIDEO