Marta trešajā dekādē gaidāma ūdenslīmeņa paaugstināšanās ūdenstilpēs, vēsta Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs. Sinoptiķi pastāsta par notikumiem turpmāk

Aizvadītājā diennaktī Latvijas upēs ūdenslīmenis lielākoties svārstījās, Daugavā, Gaujā un Lielupes baseina upēs ūdenslīmenis paaugstinājās. Sācies intensīvāks palu process arī Daugavas augštecē, tāpēc gaidāma noteces palielināšanās Daugavā.

Aizvadītajā diennaktī Daugavas posmā Suraža-Verhņedvinska ūdenslīmenis paaugstinājās par 5…18 cm, posmā Piedruja-Krāslava paaugstinājās par 19…21 cm, posmā Daugavpils-Vaikuļāni paaugstinājās par 9…13 cm, bet posmā Jersika-Jēkabpils paaugstinājās par 1…4 cm.

Daugavas baseina upēs ūdenslīmenis lielākoties svārstījās vai pazeminājās par 1…9 cm diennaktī, bet Lielajā Juglā pie Zaķiem ūdenslīmenis paaugstinājās par 9 cm diennaktī.  Aizvadītājā diennaktī Gaujas posmā Velēna-Carnikava ūdenslīmenis paaugstinājās par 1…5 cm. Pārējās Gaujas baseina upēs ūdenslīmenis lielākoties svārstījās vai pazeminājās par 1…9 cm diennaktī. Salacas baseina upēs ūdenslīmenis lielākoties svārstījās vai pazeminājās par 1…6 cm diennaktī. Lielupē pie Mežotnes ūdenslīmenis pazeminājās par 1 cm diennaktī, bet posmā Staļģene-Sloka paaugstinājās par 6…12 cm diennaktī. Pārējās Lielupes baseina upēs ūdenslīmenis lielākoties paaugstinājās – Mūsā pie Ustukiai par 2 cm, Viesītē pie Sudrabkalniem par 1 cm, Svētē pie Ūziņiem par 13 cm un Bērzē pie Baložiem par 19 cm diennaktī. Pārējās Lielupes baseina upēs ūdenslīmenis pazeminājās vai svārstījās. Kurzemes upēs ūdenslīmenis lielākoties svārstījās vai pazeminājās par 1…13 cm diennaktī, bet atsevišķos upju posmos novērots neliels ūdenslīmeņa kāpums.

Upes ir brīvas no ledus. Daugavas augštecē turpinās ledus sairšana, posmā pie Zapadnaja Dvina paliku piesalas un pie Suražas turpinās ledus iešana. Vietām, tai skaitā Pļaviņu ūdenskrātuvē, upju krastos pēc ledus iešanas saglabājušies ledus krautņi.

Šorīt ūdens temperatūra upēs un ezeros 2…6°C, Rīgas līcī un jūrā 2…4°C.

Tuvākajās dienās būs nokrišņi, to ietekmē palielināsies upju notece, gaidāma arī ūdenslīmeņa paaugstināšanās. Vietām iespējama atkārtota palieņu un zemāko vietu applūšana. Daugavā paaugstināsies notece.

Seko mums arī soctīklos: FacebookInstagram,  X , Threads

Iepriekšējais rakstsKaty Tindemark nāk klajā ar atzīšanos, kam sākotnēji pat grūti noticēt
Nākamais rakstsViens no asiņainākajiem uzbrukumiem Krievijā pēdējo 20 gadu laikā – VIDEO