Tuvākajās dienās būs vairāk nokrišņu, no svētdienas kļūs vēsāks, tāpēc gaidāms gan lietus, gan sniegs. Nokrišņu ietekmē sāks palielināties upju notece, nākamajā darba nedēļā gaidāma ūdenslīmeņa paaugstināšanās. Vietām iespējama atkārtota palieņu un zemāko vietu applūšana, vēsta Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.

Aizvadītajā diennaktī lielākajā daļā upju ūdenslīmenis svārstījās vai pazeminājās, vien atsevišķos upju posmos novērots ūdenslīmeņa kāpums. Vairāku austrumdaļas upju palienes un zemākās vietas to tuvumā joprojām applūdušas, tomēr ūdenslīmenim ir tendence pazemināties.

Rietumu un centrālās daļas upju notece marta vidū ir mazāka, bet austrumdaļas upēs tuvas vai pārsniedz ilggadīgi vidējās upju noteces vērtības. Janvārī un februārī upju notece visos upju baseinos pārsniedza ilggadīgi vidējās noteces vērtības.

Aizvadītajā diennaktī Daugavas augšteces posmā Suraža-Ulla ūdenslīmenis pazeminājās par 5…15 cm, pie Polockas paaugstinājās par 6 cm, pie Verhņedvinskas pazeminājās par 12 cm, posmā Piedruja-Zeļķi ūdenslīmenis pazeminājās par 12…23 cm. Daugavas baseina upēs ūdenslīmenis lielākoties svārstījās vai pazeminājās par 1…7 cm diennaktī. Aizvadītājā diennaktī Gaujas posmā Velēna-Carnikava ūdenslīmenis pazeminājās par 3…9 cm diennaktī. Gaujas baseina upēs – Tirzā pie Lejasciema, Vaidavā pie Apes un Amatā pie Melturiem ūdenslīmenis paaugstinājās attiecīgi par 10, 3 un 3 cm diennaktī. Salacas baseina upēs ūdenslīmenis lielākoties pazeminājās. Lielupes baseina upēs ūdenslīmenis lielākoties svārstījās vai pazeminājās. Kurzemes upēs ūdenslīmenis arī lielākoties svārstījās ± 5 cm robežās.

Upes ir brīvas no ledus, vietām upju krastos saglabājušies ledus krautņi. Daugavas augštecē pie Zapadnaja Dvina joprojām saglabājusies ledus sega, pie Veļižas kopš 8. marta iet ledus, bet pie Suražas joprojām saglabājusies nepilna ledus sega. Pļaviņu ūdenskrātuve joprojām turpina attīrīties no ledus, vietām upju krastos pēc ledus iešanas saglabājušies ledus krautņi. 

Seko mums arī soctīklos: FacebookInstagram,  X , Threads

Iepriekšējais rakstsKaty pamatīgi iepriecina savu 40 gadus vecāko miljonāru
Nākamais rakstsKara noziegumu attaisnotāja atteikusies runāt valsts valodā