Šodien sākas meteoroloģiskā ziema, valsts svētku priekšvakarā informē LTV laika ziņu redaktors Toms Bricis.

“Meteoroloģiskās ziema” ir termins meteoroloģijā. Tas ne vienmēr atbilst tam, kā mēs iedomājamies ziemu. Līdzīgi kā astronomiskās ziemas iestāšanās (parasti ap 21. decembri) negarantē sniegu un salu vai kalendārās ziemas iestāšanās 1. decembrī ne vienmēr ir sniegota un auksta.

Meteoroloģiskā ziema sākas, kad vidējā diennakts temperatūra piecas diennaktis pēc kārtas ir nulle grādu vai zemāka. Par pirmo meteoroloģiskās ziemas dienu tiek noteikta šī piecu diennakšu perioda pirmā diena. Tāpēc faktiski meteoroloģiskās ziemas sākumu var noteikt tikai ar atpakaļejošu datumu. Šoreiz prognozes ir stabilas un drošas, ka Latvijā vidējā diennakts temperatūra būs negatīva gan šodien, gan turpmākās vismaz piecas diennaktis.

Alūksnē šādas piecas diennaktis ar negatīvu temperatūru bija jau oktobra beigās un Alūksnē meteoroloģiskā ziema sākās 25. oktobrī, bet skaidrs dabā nekāda dižā ziema nesākās.

Meteoroloģiskā ziema ir veids kā meteorologi cenšas ielikt kādos nebūt rāmjos dabas norises. To ne vienmēr izdodas veiksmīgi, bet tas palīdz novērtēt apstākļus un pārmaiņas dabā.

 

Iepriekšējais rakstsLūdz palīdzēt glābt dzīves triecienos daudz cietušu rīdzinieci
Nākamais rakstsMagone atklāj, cik patiesībā nopelna mēnesī