Tuvākajās dienās joprojām iespējama negaisu veidošanās, vietām būs lietusgāzes. Nokrišņu sadalījums būs nevienmērīgs, tāpēc ūdenslīmeņa paaugstināšanās var būt lokāla, vēsta Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs. Sinoptiķi nāk klajā ar vēl kādām ziņām par gaidāmo jūnija sākumā

Atsevišķos upju posmos iespējama palieņu un zemāko vietu applūšana. Jūnijā pirmajā pusē līs biežāk, nokrišņu ietekmē gaidāma ūdenslīmeņa paaugstināšanās upēs. Atsevišķās dienās gaidāms stiprs vējš, tādēļ vējuzplūdu ietekmētajos upju posmos iespējamas krasākas ūdenslīmeņa svārstības.

Ceturtdien ūdenslīmenis Latvijas upēs pārsvarā turpināja svārstīties ar tendenci pazemināties, bet nokrišņu ietekmē ūdenslīmenis paaugstinājās dažās Kurzemes upēs.

Ceturtdien Daugavas augšteces posmā Suraža-Ulla ūdenslīmenis pazeminājās par 2…9 cm, posmā pie Polockas paaugstinājās par 9 cm, posmā Verhņedvinska-Krāslava pazeminājās par 9…14 cm, posmā Daugavpils-Jēkabpils pazeminājās par 2…7 cm diennaktī. Daugavas baseina upēs ūdenslīmenis lielākoties svārstījās, atsevišķos upju posmos pazeminājās. Aizvadītajā diennaktī Gaujā pie Velēnas ūdenslīmenis paaugstinājās par 12 cm, posmā Valmiera-Sigulda svārstījās. Tirzā un Palsā ūdenslīmenis paaugstinājās attiecīgi par 6 un 3 cm diennaktī, citās Gaujas baseina upēs ūdenslīmenis svārstījās vai pazeminājās. Salacas posmā Mazsalaca-Lagaste ūdenslīmenis svārstījās. Citās Salacas baseina upēs – Rūjā un Sedā ūdenslīmenis paaugstinājās par 2 cm diennaktī. Lielupes posmā pie Mežotnes ūdenslīmenis svārstījās, bet posmā Staļģene-Sloka pazeminājās par 1…3 cm diennaktī. Citās Lielupes baseina upēs ūdenslīmenis lielākoties svārstījās. Kurzemes upēs ūdenslīmenis lielākoties svārstījās, bet Abavā pie Rendas, Imulā pie Pilskalniem un Bārtā pie Skuodām ūdenslīmenis paaugstinājās attiecīgi par 34, 33 un 12 cm diennaktī.

Piektdien ūdens temperatūra Daugavā 19…22°C, Latgales upēs 17…23°C, Vidzemes upēs 15…24°C, Zemgales upēs 19…24°C, Kurzemes upēs 16…23°C, ezeros un ūdenskrātuvēs 17…23°C, Baltijas jūras un Rīgas līča piekrastē 8…22°C. Ūdens temperatūra vēsāka noēnotos upju posmos un vietās, kur ieplūst avoti. Ūdens temperatūrai ir izteikts arī diennakts ritms, siltāks ūdens saulainās un siltās dienās ir pēcpusdienā un vakarā.

Maksimālā ūdens temperatūra ceturtdien vietām sasniedza 26°C. Šonedēļ gaidāms silts laiks, turpināsies ūdens temperatūras paaugstināšanās, bet nākamnedēļ laiks būs vēsāks, ūdens temperatūra pazemināsies.

Ūdenstilpēs turpina attīstīties veģetācija, lielākoties ūdensaugi ir pie krasta, bet lēnākos un seklākos upju posmos ūdens augi ir pa visu teces šķērsgriezumu vai teces šķērsgriezuma atsevišķās vietās.

LVĢMC atgādina: ievēro drošību uz ūdens, nepeldies viens, nepārvērtē savus spēkus, kā arī uzmani bērnus ūdenstilpņu tuvumā!

Seko mums arī soctīklos: FacebookInstagram,  X , Threads

Iepriekšējais rakstsApskādētas mašīnas un augi… Iespaidīga krusa novērota Jelgavas pusē
Nākamais rakstsKā nopirkt lietotu auto, nenonākot krāpnieku nagos