Pirmdien Latviju šķērsoja plaša nokrišņu zona, kas sev līdzi nesa ilgstošu un spēcīgu snigšanu, tāpat pūta brāzmains vējš un puteņoja, valsts centrālajos un austrumu rajonos veidojās apledojums. Braukšanas apstākļi visā valstī bija apgrūtināti, taču Kurzemē situācija bija krietni sarežģītāka – atsevišķi ceļu posmi bija teju neizbraucami. Arī otrdien ciklona ietekmē vēl sagaidījām spēcīgāku snigšanu, bet no nedēļas vidus nokrišņu būs mazāk un kļūs aukstāks, vēsta Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.

Kā ziņots, otrdienas vakarā vietām Latvijā vēl spēkā oranžais brīdinājums.

Ciklonam virzoties tālāk uz ziemeļiem, trešdien tā ietekme virs Latvijas mazināsies. Debesis būs mākoņainas, tomēr brīžiem tās skaidrosies. Kaut arī snigšanas intensitāte mazināsies, daudzviet snigs, vietām sniega sega palielināsies par 5 cm. Dominēs lēns līdz mērens dienvidrietumu, dienvidu vējš, naktī piekrastē mērens līdz mēreni stiprs vējš pūtīs no ziemeļrietumiem, rietumiem, brāzmās pastiprinoties līdz 15-17 m/s. Minimālā gaisa temperatūra naktī gaidāma -4…-8°, piekrastes rajonos saglabājoties siltākam gaisam, tur -2…-4°. Dienā gaiss iesils līdz -2…-6°, piekrastē +1…-3°.

Nedēļas otrajā pusē debesis brīžiem skaidrosies, un nokrišņu būs mazāk. Ceturtdien un piektdien vietām vēl būs novērojama snigšana. Arī gaidāma vēja pierimšana. Gaisa temperatūra, salīdzinot ar nedēļas sākumu, ievērojami pazemināsies, naktīs vietām termometra stabiņam pietuvojoties -15° atzīmes, bet dienās maksimālā gaisa temperatūra ir gaidāma -5…-10°, vietām -1…-6°.

Pēc šī brīža prognozēm, brīvdienas aizritēs bez ievērojamiem nokrišņiem, tomēr svētdien priekšpusdienā valsti no rietumiem iespējams sasniegs jauna nokrišņu zona. Šajās naktīs termometra stabiņš noslīdēs zem -10° atzīmes austrumos, un arī dienās nebūs siltāk par 0°, vien jūras piekrastē gaiss iesils par vēl dažiem grādiem.

Pirmdien(12.12.2022. no plkst 8:00 līdz plkst. 20:00) sniegs tika reģistrēts visā valsts teritorijā, tāpat daudzviet bija novērojams sasalstošs lietus, atkala – uz ceļiem, kā arī citām virsmām veidojās apledojums. Visintensīvākie nokrišņi tika novēroti Kurzemē: Kolkas novērojumu stacijā (turpmāk NS) sniega segas biezums pieauga par 22 cm, Stendes NS par 32 cm, Kuldīgas NS sniega sega pieauga par 35 cm. Līdz ar to Kolkas NS 12. decembra vakarā sniega segas biezums bija jau 32 cm, Stendes NS – 39 cm, savukārt Kuldīgas NS sniega bija visvairāk, tur tas sasniedza 52 cm. Bet plkst. 18:00 sniega segas biezums Kuldīgas NS sasniedza pat 55 cm. Tomēr jāņem vērā, ka sniega segas biezums vēja ietekmes dēļ ārpus novērojumu staciju tīkla var ievērojami atšķirties no NS reģistrētājām vērtībām.

Visā valsts teritorijā snigšana turpinājās arī naktī uz otrdienu, taču nokrišņu intensitāte vairs nebija tik stipra. Daudzviet sniega segas palielinājās vēl par 1-4 cm, vietām Kurzemē 5-9 cm. Pūta lēns līdz mērens dienvidu, dienvidaustrumu vējš, Kurzemē ziemeļu puses vējš, piekrastes rajonos brāzmās sasniedzot 15-19 m/s. 

Pēc “Latvijas Valsts Ceļi” sniegtās informācijas, snigšanas un puteņa ietekmē braukšana ir apgrūtināta vai pat ļoti apgrūtināta, ceļi ir slideni, un uz tiem izveidojušies sniega sanesumi, apledojums. Aicinām visus ceļu satiksmes dalībniekus būt ļoti uzmanīgiem!

Iepriekšējais rakstsAktuāli: Kā izvēlēties ķermeņa formai atbilstošu apģērbu?
Nākamais rakstsSinoptiķi ļoti nopietni brīdina par apstākļiem vakarā un naktī