Kad sieviete ir gatava bērnam, arī visi apkārtējie faktori kļūst krietni mazsvarīgāki, piemēram, bailes no dzemdībām. Patiesībā, ja tu nebaidies no tām, tad tas nav normāli. Šīs četras lietas tiek uzskatītas par grūtnieču biedu, taču… ar tām var tikt galā un turpināt smaidīt.

Lai arī pienāk laiks, kad vēlamies bērnus, tas viss ir nezināms un biedējošs. Kā tas ir, kad tevī aug dzīvība? Uz ko jāgatavojas? Kādas ir dzemdības? Un vēl daudz citu jautājumu, kas klejo mūsu galvās. Viena stāsta tādas lietas, ka mati saceļas stāvus, citai pieredze tāda, ka nav vieglāka darba uz pasaules, kā bērna iznēsāšana un piedzemdēšana. Taču atceries – mēs katra esam individuāla. Nav vienotas sistēmas, kas nosaka kā tieši tev noritēs grūtniecība un, kādas būs dzemdības. Protams, ir lietas, kas var šķist biedējošas, taču ar tām lieliski var tikt galā.

 

Rīta nelabumi

Medicīniski to sauc par grūtniecības toksikozi. Tā parasti norisinās pirmajos grūtniecības mēnešos un izzūd pēc 12. nedēļas, taču ne vienmēr tas ir tieši tā un ne citādāk. Aptuveni 80% sieviešu ir šie rīta nelabumi. Ir sievietes, kurām šis nelabums ir teju visu grūtniecības laiku – tas ir atkarīgs no katra individuālā organisma, taču tas nav nekas tāds, no kā būtu paniski jābaidās. Jā, tas var traucēt tavām ikdienas gaitām, bet gan tavs ārsts, gan tu pati, noteikti atradīsiet vislabāko veidu un/vai līdzekli, lai palīdzētu to pārvarēt. Lietas, kas var palīdzēt cīņā ar nelabumu – ūdens, ingvers, citrusaugļi, sūkājamās konfektes un miers.

 

Vēdera augšana

Ir daļa sieviešu, kuras ļoti uztraucas par to – kā tas izskatīsies, ka man būs tik milzīgs vēders, ko es vilkšu mugurā, man būs kauns, ka to kāds redzēs. Un tas var radīt pamatīgu mulsumu. Taču, ja ir bailes no augošā vēdera, iespējams, patiesībā nemaz vēl neesi gatava mazulim? Tas ir skaists laiks un burvīgs skats – topošā māmiņa, kura apmīļo savu punci – savu vēl nedzimušo bērniņu. Ir jāapzinās tas, ka augošais vēders ir galvenais un primārais grūtniecības spogulis.

 

Nesaturēšana

Augošais bērns aizņem arvien vairāk vietas mātes ķermenī un ar laiku diezgan pamatīgi var spiest uz urīnpūsli. Tu nošķaudies, un izrādās jau viss ir noticis. Nē! Par to nav jābaidās, turklāt papildus drošībai vari veikt vingrojumus, lai stiprinātu starpenes muskuļus. Sasprindzini tos, aizskaiti līdz desmit, un atlaid. Protams, uz labierīcībām vajadzēs doties biežāk, taču nav jābaidās no tā, ka nespēsi vairs šo procesu kontrolēt.

 

Ādas izmaiņas

Tumšākas vēnas, ādas plankumi, pinnes, matiņu pastiprināta augšana – tās visas ir hormonu radītas pārmaiņas, taču arī te nav teikts, ka tā tas notiks visām. Nav no tā jābaidās, bet jau laikus jāpalīdz sev. Ja tavs ādas tips ir taukains, vari īpaši neuztraukties, jo grūtniecības laikā āda kļūs mazliet sausāka, samazinot taukainumu. Ja tava āda jau pirms grūtniecības ir bijusi sausa, laicīgi iegādājies mitrinošu un maigu ķermeņa losjonu, ko varēsi lietot, lai āda pārlieku neizžūst un vēdera āda labāk padodas stiepšanās procesam, nespīlējas un neplīst. Vislabāk izmantot losjonus un/vai krēmus, kas paredzēti bērnu ādas kopšanai – tie ir vismaigākie un ar vismazāko risku radīt alerģiju. Arī sejas ādai šajā laikā izvēlies atbilstošu – maigu un kopjošu kosmētiku, mazāk mazgā to ar ūdeni, vairāk tīri ar losjonu, tikai atceries – ar tādu, kas nesatur spirtu! Tāpat kop arī matus – baro tos ar maskām, lutini ar eļļiņām, jo arī mati grūtniecības laikā kļūst sausāki un trauslāki.

 

Vai arī tevi uztrauc kāda no šīm lietām?

Iepriekšējais raksts8 UZPUTEŅU RECEPTES no vecmāmiņas recepšu klades
Nākamais rakstsGastroenterologs Anatolijs Danilāns kliedē mītus par cūkgaļu