Aizpagājušajā piektdienā, kad valstī vēl nebija ieviests “lokdauns” un stingrāki noteikumi arī izvadīšanas procesam, simtiem cilvēku pulcējās Rīgas krematorijā, lai atvadītos no lieliskā aktiera un TV raidījumu vadītāja Gunta Skrastiņa. Plaši materiāli par viņa dzīvi, darba gaitām, pēdējiem mēnešiem un izvadīšanu atrodami izdevumu “Privātā dzīve” un “Kas jauns” 19.-25. oktobra numuros.

Iepriekš jau vēstīts, ka Skrastiņš septembrī TV ekrānos “Latvijas Sirdsdziesmā” parādījās neparasti kalsns, lai gan smaidīgs un labā noskaņojumā. Tas kļuva par izcilā aktiera pēdējo raidījumu – mēnesi vēlāk viņš slimnīcā devās mūžībā.

“Privātā dzīve”, atsaucoties uz draugu un tuvinieku teikto, apliecina – jau vasaras vidū kļuvis skaidrs, ka situācija ir nopietna. Aktierim tika atklāts vēzis. Lai gan viņš varonīgi cīnījās ar skaudro likteņa pavērsienu un pat vēl centās strādāt un saglabāt optimismu, sekoja vairākkārtēja viesošanās slimnīcā. Viņa draugs, producents Jānis Kļaviņš “Privātajai” stāsta, ka kopā ar Gunta ģimeni apciemojis aktieri Biķernieku slimnīcā. Viņam nemitīgi zvanījuši draugi, apvaicājoties par veselību, nākuši ciemos. Vēl tikai dažas dienas pirms nāves Skrastiņš bija optimisma pilns, ka atgriezīsies gan TV ekrānos, gan koncertos.

Skrastiņš nekad nesūdzējās un nepadevās, lai gan slimība bija pēkšņa un agresīva, aizsaucot aktieri viņsaulē dažu mēnešu laikā vien 67 gadu vecumā.

“Latvijas Sirdsdziesmas” režisors Arvīds Babris izdevumam “Kas jauns”  norāda, ka šobrīd aktuāls ir jautājums, ko darīt tālāk, jo otra tāda cilvēka kā Guntis Skrastiņš vienkārši nav un nebūs. Vienlaikus ir skaidrs, ka viss turpināsies. Babris saka, ka pirmās pazīmes, ka kaut kas nav labi, parādījušās jau vasaras sākumā, kad Guntis palūdzis, lai atlikušās intervijas raidījumam veic kolēģe Velga viena pati. Vēlāk, kad augustā sākās darbs pie jaunās sezonas plānošanas, Guntis procesā aktīvi iesaistījies, vien teicis, ka nāksies uz dažām dienām doties uz slimnīcu, kas liedza pievienoties izbraukuma filmēšanā. Kad Babris ieraudzījis kolēģi klātienē – Guntis bijis ļoti izdilis… Pēc tam vēlreiz devies uz slimnīcu, bet atguvis optimismu un bijis enerģijas un ideju pilns. Arvīdam pat šķitis, ka vecais, labais Guntis ir atpakaļ.

Tomēr pēdējās 3-4 nedēļas bijušas smagas. Guntis kļuvis vājāks un vājāks. Arvīds sapratis, ka šais slimībai, kurai medicīna līdz galam palīdzēt nespēj, ir tikai viens virziens, turklāt šogad šādā pat veidā jau zaudējis māsu. “Ar prātu to sapratu, bet ar sirdi nekādi nespēju pieņemt,” skumji saka režisors. Pāris dienu pirms Gunta nāves abi vēl sazinājušies, atskaitījušies par raidījumu, bet varējis just, ka spēka Guntim vairs nav un viņš atbildējis vien ar īsiem “jā, jā.” Tā bija īsa saruna.

Guntis Skrastiņš zemes klēpī guldīts Rīgas 1. Meža kapos, dzimtas kapavietā.

Iepriekšējais rakstsPēc 14 gadiem Dailes teātrī populāra aktrise klusi pazudusi gan no skatuves, gan TV seriāliem
Nākamais rakstsTopošā ārsta palīdze nepatīkami pārsteigta par daudzajiem vakcinācijas pretiniekiem, starp kuriem, diemžēl, ir arī mediķi