Aizvadītajās piecās diennaktīs, laika posmā no šī gada 3. maija plkst. 6.30 līdz 8. maija plkst. 6.30, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) saņēma 312 izsaukumus – 176 uz ugunsgrēku dzēšanu, tai skaitā 45 uz kūlas ugunsgrēku dzēšanu un 16 uz meža ugunsgrēku dzēšanu, 80 uz glābšanas darbiem, bet 56 izsaukumi bija maldinājumi. No ūdens izcelti trīs miruši cilvēki.

Trešdien plkst. 12.33 ugunsdzēsēji glābēji devās uz Miera ielu Daugavpilī, kur piecstāvu dzīvojamās mājas pagrabā dega loga rāmis 1 m2 platībā. No sadūmotā pagraba ugunsdzēsēji glābēji izglāba vienu cilvēku, bet vēl viens evakuējās pats saviem spēkiem.

Savukārt, vienos dienā saņemts izsaukums uz Ventspils novada Tārgales pagastu, kur bija aizdegusies automašīna. Notikuma vietā konstatēts, ka deg autokrāns 10 m2 platībā. Ugunsgrēkā cieta viens cilvēks. No autokrāna noplūda hidrauliskā eļļa, kas ar absorbenta palīdzību savākta. Dzēšanas darbi noslēdzās neilgi pirms trijiem dienā.

Plkst. 16.42 ugunsdzēsēji glābēji devās uz Balvu novada Kubulu pagastu, kur pēc ceļu satiksmes negadījuma vieglā automašīna bija nobraukusi no ceļa braucamās daļas un atradās krūmos. Ugunsdzēsēji glābēji no transportlīdzekļa izcēla cilvēku, kuru nodeva NMPD darbiniekiem.

Ceturtdien plkst. 23.10 ugunsdzēsēji glābēji devās uz Vekteru ielu Valmierā, kur dega vienstāva saimniecības ēkas bēniņi un ēkai piebūvēts šķūnis kopumā 80 m2 platībā. Pirms ugunsdzēsēju glābēju ierašanās no ēkas evakuējās viens cilvēks. Dzēšanas darbi noslēdzās neilgi pirms trijiem naktī.

Dienvidkurzemes novada Dunikas pagastā ugunsdzēsēji glābēji no grāvja izcēla bojāgājušo un nodeva Valsts policijas darbiniekiem.

Piektdien astoņos no rīta ugunsdzēsēji glābēji devās uz Saldus novada Brocēniem, kur trīsstāvu dzīvojamās mājas pagrabā pie loga dega sadzīves atkritumi 1 m2 platībā. Pirms ugunsdzēsēju glābēju ierašanās no ēkas evakuējās četri cilvēki, bet vēl trīs evakuēja glābēji. Izveidojoties sadūmojumam, vienā no ēkas dzīvokļiem bija nostrādājis dūmu detektors.

Plkst. 19.47 VUGD saņēma informāciju, ka Aviācijas ielā Tukumā piecstāvu dzīvojamās mājas pirmā stāva dzīvoklī ir izveidojies spēcīgs sadūmojums un tajā iespējams atrodas cilvēks. Notikuma vietā ugunsdzēsēji glābēji konstatēja, ka dzīvoklī uz plīts ir piededzis ēdiens 0,1 m2 platībā. Dzīvoklī atrasts cilvēks, kurš izglābts un ugunsgrēkā cieta.

Gulbenes novada Litenes pagastā no dīķa ugunsdzēsēji glābēji izcēla bojāgājušo un nodeva Valsts policijas darbiniekiem.

Naktī uz sestdienu plkst. 02.01 ugunsdzēsēji glābēji devās uz Jēkabpils novada Salas pagastu, kur dega divstāvu neapsaimniekota ēka 200 m2 platībā. Dzēšanas darbus apgrūtināja tas, ka bija iebrucis ēkas metāla jumts. Ugunsdzēsējiem glābējiem no liesmām izdevās nosargāt blakus esošo angāru. Liesmu izplatīšanās ierobežota plkst. 07.05, bet dzēšanas darbi noslēdzās trijos pēcpusdienā.

Naktī uz svētdienu plkst. 01.57 naktī ugunsdzēsēji glābēji devās uz Mārupes novada Mārupes pagastu, kur dega pie vienstāva dzīvojamās mājas piebūvēta terase 7 m2 un mājas jumts 5 m2 platībā. Pirms ugunsdzēsēju glābēju ierašanās no mājas evakuējās četri cilvēki. Dzēšanas darbi noslēdzās puspiecos no rīta.

Svētdien plkst. 05.26  VUGD saņēma informāciju, ka Eduarda Smiļģa ielā Rīgā divstāvu dzīvojamās mājas pirmā stāva kāpņu telpā ir izveidojies spēcīgs sadūmojums. Notikuma vietā ugunsdzēsēji glābēji konstatēja, ka dzīvoklī uz plīts ir piededzis ēdiens 0,1 m2 platībā. Dzīvoklī atrasts aizmidzis cilvēks, kurš pamodināts un izglābts.

Plkst. 08.42 tika saņemts izsaukums uz Balvu novada Bērzkalnes pagastu, kur vienstāva dzīvojamai mājai dega pirmais stāvs 50 m2 platībā un bēniņi 50 m2 platībā. Pirms VUGD ierašanās no mājas pašu spēkiem evakuējās divi cilvēki. Ugunsdzēsējiem glābējiem no liesmām izdevās pasargāt pusi mājas. Plkst. 13.01 ugunsgrēks tika likvidēts.

Plkst. 21.11 ugunsdzēsēji glābēji devās uz Imantas ielu Bauskā, kur divstāvu dzīvojamās mājas dūmvadā dega sodrēji 1 m2 platībā. Pirms VUGD ierašanās no ēkas pašu spēkiem evakuējās 12 cilvēki. Plkst. 22.05 degšana tika likvidēta.

Cēsu novada Vecpiebalgas pagastā no Alauksta ezera ugunsdzēsēji glābēji izcēla bojāgājušo.

Naktī uz pirmdienu, pusnaktī, tika saņemts izsaukums uz Talsu novada Lībagu pagastu, kur bija noticis ceļu satiksmes negadījums. Ugunsdzēsēji glābēji no automašīnas izcēla cilvēku un nodeva Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) mediķiem. Ugunsdzēsēji glābēji atvienoja automašīnas akumulatora klemmes, sakārtoja ceļa braucamo daļu un plkst. 01.16 darbu notikuma vietā noslēdza.

Aizvadītajās diennaktīs dzēsti 45 kūlas ugunsgrēki. Kopumā Latvijā dzēsti jau 544 kūlas ugunsgrēki. Platības ziņā lielākie no tiem dzēsti:

  • Jelgavas novada Valgundes pagastā kūla, krūmi un niedres dega viena hektāra platībā;
  • Mārliņa ielā Tukumā kūla dega divu hektāru platībā;
  • Ogres novada Birzgales pagastā un Talsu novada Balgeles pagastā dega kūla viena hektāra platībā;
  • Lielajā ielā Rīgā dega niedres divu hektāru platībā;
  • Balvu novada Balvu pagastā dega kūla viena hektāra, siena ruļļi 40 m2, šķūnis 10 m2 un neapsaimniekota ēka 100 m2 platībā;
  • Slimnīcas ielā Jēkabpilī dega kūla pusotra hektāra platībā un atkritumi 30 m2 platībā.

Aizvadītajās diennaktīs dzēsti 16 meža ugunsgrēki. Kopumā Latvijā dzēsti jau 102 meža ugunsgrēki. Platības ziņā lielākie no tiem dzēsti – Grants ielā Rīgā, kur dega meža zemsedze, kūla un lapu kaudze 1260 m2 platībā; Kleistu ielā Rīgā, kur meža zemsedze dega 2,5 hektāru platībā; Limbažu novada Viļķenes pagastā dega jaunaudzes meža zemsedze 2600 m2 platībā.

Iepriekšējais rakstsSvētku brīvdienās pieķerti teju 70 dzērājšoferi – gandrīz puse pie stūres sēdusies svešam auto
Nākamais rakstsIdeja nostrādāja: Latvieši “Sudden Lights” uz Eirovīzijas sarkanā paklāja pārsteidz sanākušos