Lūk, Tavs ceļvedis: Nozīmīgākie vitamīni, to īpašības un avoti. Uzzini, kuri vitamīni un kāpēc īpaši svarīgi, kā arī, kā to uzņemšanu vairot ar pārtiku.
- A vitamīns – nepieciešams acu, ādas un gļotādu veselībai, kā arī imūnsistēmai. A vitamīnu var uzņemt, uzturā iekļaujot liellopu aknas, olas, pienu un zivju eļļu.
- B grupas vitamīni – svarīgi dažādu citu uzturvielu pilnvērtīgai uzņemšanai, ādai, asinsvadiem un nervu šūnām. Parasti īpaša uzmanība ir jāpievērš vitamīnam B12, kas ir nepieciešams asinsradei un imunitātei. Vitamīna B12 avoti ir gaļa, zivis, piens un olas.
- C vitamīns – stiprina imunitāti, nepieciešams dzelzs uzņemšanai, kā arī piedalās kolagēna veidošanā kaulos, skrimšļos, ādā un zobos. Šis vitamīns lielākā daudzumā ir atrodams skābētos kāpostos, dzērvenēs un citronos.
- D vitamīns – palīdz uzturēt kaulu, zobu veselību, kā arī imūnsistēmas darbību. Labi D vitamīna avoti ir olas, piens un treknās jūras zivis, piemēram, tuncis, lasis un sardīnes. Latvijā D vitamīns papildus būtu jālieto gandrīz katram, jo klimatisko apstākļu dēļ lielākai daļai tas ir pazemināts.
Pirms uztura bagātinātāju lietošanas ir jākonsultējas ar ārstu vai farmaceitu, jāveic asins analīzes un jāvērtē sava pašsajūta. Primāri ir jāsakārto uzturs, bet papildu vitamīnus var lietot pēc slimošanas, paaugstināta stresa un slodzes laikā, kā arī nepilnvērtīga miega un atpūtas trūkuma gadījumos. Tāpat lielāka uzmanība papildu vitamīnu uzņemšanai būtu jāpievērš cilvēkiem ar tendenci uz mazasinību un tiem, kuriem dažādu iemeslu dēļ ir nepilnvērtīga diēta.
Tavs ceļvedis: Nozīmīgākie vitamīni, to īpašības un avoti
Seko mums arī soctīklos: Facebook, Instagram, X