Kaut kas neparasts un brīnumgads tieši jūsu svētku galdam!

 

Dzīvot veselīgi, ēst veselīgi un arī dzert veselīgi – tas ir virziens, kurā šobrīd dodas gardēži visā pasaulē. Ja vēl pirms dažiem gadiem bioloģiskie alkoholiskie dzērieni Latvijā ar uguni nebija atrodami, tad šobrīd restorānu dzērienu kartēs atrodami ne vien bioloģiskie vīni, bet arī sidri, alus un pat šņabis! Kā pagatavot klasisko “Mēriju” ar bioloģisko degvīnu, un kā mājas apstākļos apkūpināt brieža šķiņķi vai steiku, stāsta “Restorāns 3” vīnzine Elīna Indriksone, un par kokteilim piemērotāko ēdienu stāsta šefpavārs Juris Dukaļskis.

 

“Latvijas restorānos tāds ekoloģisko ēdienu un dzērienu bums, kāds ir visā pasaulē, vēl nav novērojams – piemēram, Ņujorkā katru trešo restorānu rotā uzraksti “eco food” vai “bio food”,” stāsta šefpavārs Juris Dukaļskis. Gan šefpavārs, gan vīnzine Elīne Indriksone uzsver, ka tas nav modes kliedziens, bet gan sabiedrības izpratne par kvalitatīva un veselīga uztura nozīmi cilvēka šī brīža un nākotnes veselībā. Ja daudziem produktiem ir jūtama atšķirība starp ekoloģisko un neekoloģisko produktu, tad dzērienos garšas ziņā atšķirība neesot jūtama. “Bioloģiskie alkoholiskie dzērieni no citiem neatšķiras, vairāk runa ir par uzstādījumu, kvalitātes prasībām. Cilvēki jāsāk ar šiem bioloģiskajiem dzērieniem iepazīstināt. “Restorāns 3” dzērienu kartē jau šobrīd ir ap 10 dažādiem bioloģiskajiem vīniem,” klāsta vīnzine Elīna Indriksone. Viņa ar nožēlu teic, ka diemžēl Latvijā pagaidām ir ļoti šaurs stipro bioloģisko dzērienu klāsts – degvīns, konjaks u.c.

 

Klasiskā mērija ar bioloģisko degvīnu

Sastāvdaļas un gatavošana: sajauc kopā bioloģisko šņabi 50 ml, tomātu sulu 200ml, pus tējkaroti mārrutku, vorčestera mērci, laima sulu un var piepilināt priežu čiekuru sīrupu. Dzērienu rotā ar priežu dzinumiem un bērzu pumpuriem, vasaras nogalē – ar mazsālītiem gurķīšiem, dillēm, kas dzērienam piešķirs vasaras sajūtu. Pasniedz ar kazas sieru, kas sajaukts ar mārrutkiem.

“Diemžēl Latvijā šobrīd ir maza bioloģisko degvīnu, konjaku, rumu un citu stiprināto dzērienu izvēle. Bioloģiskais šņabis mūsu restorānā ir, regulāri pārskatām arī citu dzērienu piedāvājumu,” stāsta Elīna Indriksone.

 

Baudi kopā ar: ekoloģisku, Latvijā audzēta brieža šķiņķi, kas kūpināts kadiķī. “Mērija” labi sader ar kūpinājuma aromātu, un ikviens to savam ēdienam – arī mazsālītam lasim, kartupeļu biezenim vai pat pašai “Mērijai”, kas jau iepildīta glāzē – var piešķirt mājas apstākļos. “Ņem vecāko mājās atrodamo katliņu, tajā ieliek ēdienu un blakus uz folija novieto skaidas vai kadiķa zarus. Kad tos aizdedzina un parādās liesma, uzliek vākam katlu un ļauj ēdienam apkūpināties. Aromāts kadiķim ir tik spēcīgs, ka gaļas gabalam pietiek piecas minūtes atrasties šādos dūmos un aromāts jau garantēts,” pamāca “Restorāns 3” šefpavārs Juris Dukaļskis.

 

 

 

Par “Restorāns 3”:

“Restorāns 3” durvis vēris 2015. gada maijā, tas atrodas Vecrīgā, Kalēju ielā 3, to dibinājuši Latvijā pazīstamie pavāri restorāna šefpavārs ir Juris Dukaļskis. Sastādot ēdienkarti un gatavojot maltīti, pavāri lūko, lai ēdienos arvien vairāk būtu dabas dotās veltes, kuru augšanas procesos nav iejaucies cilvēks un industrializācija. “Restorāns 3” sadarbojas ar dabas pazinējiem, lai vēlreiz atklātu un iepazītu mūsu reģionam raksturīgās un unikālās dabas garšas, kas ēdienus padara mūsdienīgus. Vairāk informācijas www.restaurant3.lv

Sabiedrība

Pazīstamais laika zīmju vērotājs Bukšs saņem skarbu kritiku par viedokli vakcinēšanās jautājumā

  Jūlija vidū pazīstamais dabas laika zīmju vērotājs Vilis Bukšs savā "Twitter" kontā publicējis saiti uz...

Pēkšņi parādās jaunas ziņas par leģendāro grupu EOLIKA

  Par godu leģendārās grupas "Eolika" 40. gadu jubilejas tūrei, ne mazāk leģendārais komponists Boriss Rezņiks...

Sinoptiķi brīdina par laiku tuvākajās dienās

  Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķi izplatījuši virkni brīdinājumu par tuvākajās dienās gaidāmajiem laika...

Diemžēl liela nelaime šorīt notikusi Latgalē

  Par traģiskiem notikumiem piektdienas rītā vēsta Valsts policijas Latgales reģiona pārvalde. 2021. gada 23. jūlijā ap...

Slavenības, kuru bērni izskatās kā pilnīgas vecāku kopijas

Par bērniem nereti saka, ka viņi ir kā vecāku kopijas, taču interesanti ielūkoties slavenību aprindās...

Meganas Mārklas tēvs sacēlis skandālu un sūdzēs meitu tiesā

Meganas Mārklas atstumtais tētis ir teicis, ka viņš ir gatavs vērsties tiesā pret savu meitu...

Horoskopi un Testi

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 24. jūlijs

  Atceries, ka bez piepūles neko nevar paveikt! Mums katram ir savs Everests, ko iekarot –...

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 23. jūlijs

  Ko zvaigznes tev sola 23. jūlijā?     Auns Šī diena būs emocijām bagāta diena. Vēlēsies skaļi izpaust savus...

Tavs horoskops veiksmīgam AUGUSTAM

Klāt vasaras pēdējais mēnesis - augusts. Aplūko, kā izkārtojušās zvaigznes, un ko tas sola tieši...
desktopnexus.com

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 22. jūlijs

  Šī būs veiksmīga diena ambīciju realizēšanai. Ļauj sev sapņot lielas lietas, tikai tad spēsi sasniegt...

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 21. jūlijs

  Šī būs negaidītu ziņu diena. Tā ietvers pretrunas – laimīgus un ne tik pozitīvus brīžus....

Kā vasaras karstums ietekmē katru horoskopa zīmi?

Vasara, karstums… Lielākajai daļai cilvēku tas Latvijā ir ļoti nepierasts, pat nepanesams, un pat kārtējās...

Mājai un Dārzam

Sinoptiķi brīdina par laiku tuvākajās dienās

  Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķi izplatījuši virkni brīdinājumu par tuvākajās dienās gaidāmajiem laika...

Tomēr parādās jaunas ziņas par laiku brīvdienās un nākamnedēļ – prognoze 7 dienām!

  Līdz ar vēl vienu karstuma vilni, kurš aizsāksies svētdien, šī gada jūlijs, iespējams, kļūs par...

Būs vēl vismaz viens karstuma vilnis; pastāsta, kad tas sāksies

  Pēc ilgā karstuma viļņa, pirmdien Latvijā laiks bija krietni vēsāks. Taču prognozes liecina, ka nedēļas...