Kaut kas neparasts un brīnumgads tieši jūsu svētku galdam!

 

Dzīvot veselīgi, ēst veselīgi un arī dzert veselīgi – tas ir virziens, kurā šobrīd dodas gardēži visā pasaulē. Ja vēl pirms dažiem gadiem bioloģiskie alkoholiskie dzērieni Latvijā ar uguni nebija atrodami, tad šobrīd restorānu dzērienu kartēs atrodami ne vien bioloģiskie vīni, bet arī sidri, alus un pat šņabis! Kā pagatavot klasisko “Mēriju” ar bioloģisko degvīnu, un kā mājas apstākļos apkūpināt brieža šķiņķi vai steiku, stāsta “Restorāns 3” vīnzine Elīna Indriksone, un par kokteilim piemērotāko ēdienu stāsta šefpavārs Juris Dukaļskis.

 

“Latvijas restorānos tāds ekoloģisko ēdienu un dzērienu bums, kāds ir visā pasaulē, vēl nav novērojams – piemēram, Ņujorkā katru trešo restorānu rotā uzraksti “eco food” vai “bio food”,” stāsta šefpavārs Juris Dukaļskis. Gan šefpavārs, gan vīnzine Elīne Indriksone uzsver, ka tas nav modes kliedziens, bet gan sabiedrības izpratne par kvalitatīva un veselīga uztura nozīmi cilvēka šī brīža un nākotnes veselībā. Ja daudziem produktiem ir jūtama atšķirība starp ekoloģisko un neekoloģisko produktu, tad dzērienos garšas ziņā atšķirība neesot jūtama. “Bioloģiskie alkoholiskie dzērieni no citiem neatšķiras, vairāk runa ir par uzstādījumu, kvalitātes prasībām. Cilvēki jāsāk ar šiem bioloģiskajiem dzērieniem iepazīstināt. “Restorāns 3” dzērienu kartē jau šobrīd ir ap 10 dažādiem bioloģiskajiem vīniem,” klāsta vīnzine Elīna Indriksone. Viņa ar nožēlu teic, ka diemžēl Latvijā pagaidām ir ļoti šaurs stipro bioloģisko dzērienu klāsts – degvīns, konjaks u.c.

 

Klasiskā mērija ar bioloģisko degvīnu

Sastāvdaļas un gatavošana: sajauc kopā bioloģisko šņabi 50 ml, tomātu sulu 200ml, pus tējkaroti mārrutku, vorčestera mērci, laima sulu un var piepilināt priežu čiekuru sīrupu. Dzērienu rotā ar priežu dzinumiem un bērzu pumpuriem, vasaras nogalē – ar mazsālītiem gurķīšiem, dillēm, kas dzērienam piešķirs vasaras sajūtu. Pasniedz ar kazas sieru, kas sajaukts ar mārrutkiem.

“Diemžēl Latvijā šobrīd ir maza bioloģisko degvīnu, konjaku, rumu un citu stiprināto dzērienu izvēle. Bioloģiskais šņabis mūsu restorānā ir, regulāri pārskatām arī citu dzērienu piedāvājumu,” stāsta Elīna Indriksone.

 

Baudi kopā ar: ekoloģisku, Latvijā audzēta brieža šķiņķi, kas kūpināts kadiķī. “Mērija” labi sader ar kūpinājuma aromātu, un ikviens to savam ēdienam – arī mazsālītam lasim, kartupeļu biezenim vai pat pašai “Mērijai”, kas jau iepildīta glāzē – var piešķirt mājas apstākļos. “Ņem vecāko mājās atrodamo katliņu, tajā ieliek ēdienu un blakus uz folija novieto skaidas vai kadiķa zarus. Kad tos aizdedzina un parādās liesma, uzliek vākam katlu un ļauj ēdienam apkūpināties. Aromāts kadiķim ir tik spēcīgs, ka gaļas gabalam pietiek piecas minūtes atrasties šādos dūmos un aromāts jau garantēts,” pamāca “Restorāns 3” šefpavārs Juris Dukaļskis.

 

 

 

Par “Restorāns 3”:

“Restorāns 3” durvis vēris 2015. gada maijā, tas atrodas Vecrīgā, Kalēju ielā 3, to dibinājuši Latvijā pazīstamie pavāri restorāna šefpavārs ir Juris Dukaļskis. Sastādot ēdienkarti un gatavojot maltīti, pavāri lūko, lai ēdienos arvien vairāk būtu dabas dotās veltes, kuru augšanas procesos nav iejaucies cilvēks un industrializācija. “Restorāns 3” sadarbojas ar dabas pazinējiem, lai vēlreiz atklātu un iepazītu mūsu reģionam raksturīgās un unikālās dabas garšas, kas ēdienus padara mūsdienīgus. Vairāk informācijas www.restaurant3.lv

Sabiedrība

AP

Dzērājšofera dzīvesbiedre Tukumā ieaicina policistus mājoklī – tā izrādās liela kļūda

  Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes Rietumzemgales iecirkņa amatpersonas Tukumā fiksējot ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumu, aiztur...

Izskan milzīgi jaunumi visiem “Maxima” pircējiem

  Sekojot līdzi pircēju paradumu maiņai un vēlmei iepirkties izdevīgāk ilgtermiņā, kā arī  reaģējot uz Latvijas...

Ļoti lūdz palīdzēt: Agrā rīta stundā bez pēdām pazudusi rīdziniece

  Valsts policijas Rīgas Centra iecirknis meklē bezvēsts prombūtnē esošo 1974. gadā dzimušo Kristīni Arāju, kura...

Liels notikums mūziķa Andra Kiviča dzīvē

  Dibināta 2001.gadā, savulaik piedzīvojusi plašu atpazīstamību, izdevusi vairākus albumus un vairākas dziesmas pabijušas radiostaciju topu...

Mūsu Eirovīzijas pārstāvji – grupa “Sudden Lights” – vēl pirms konkursa tiek pie prāvas summiņas

  Latvijas Izpildītāju un producentu apvienības (LaIPA) padome lēmusi sniegt finansiālu atbalstu tiem Latvijas mūziķiem, kuri...

Parādās jaunas ziņas veikalu tīkla “Mego” pircējiem

  Mazumtirdzniecības tīkls Mego šī gada martā uzsāk cenu samazināšanas programmu, kas primāri attieksies uz augļu...

Horoskopi un Testi

Tavs HOROSKOPS veiksmīgam APRĪLIM

    Auns Ja esi zimis Auna zīmē, gaidāma saruna par un ap naudu ar kādu sievieti. Šī...

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 21. marts

  Šī diena solās būt daudzu izmaiņu un daudzsološu perspektīvu pilna. Iemācies atpazīt labas iespējas un...
Foto:Wallpapermania.eu

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 20. marts

  Šī diena nebūs piemērota svarīgām sarunām. Pastāv risks, ka tu un tavs sarunu partneris vienkārši...
globe-views.com

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 19. marts

  Šodien nevajadzētu ļauties, lai dažādi sīkumi izraisa lielas nesaskaņas ar apkārtējiem cilvēkiem. Vajadzētu jau pašā...

Tavs horoskops veiksmīgai nedēļai: 20.-26. marts

  Šonedēļ, kad laiks kļuvis vēl pavasarīgāks, atpūties un pavadi laiku ar saviem mīļajiem! Savukārt nedēļas...
Foto:Unsplash.com/Adrian/CC

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 18. marts

  Šī diena ir piemērota, lai pievērstos personīgas dabas jautājumiem. Nebaidies uzrunāt personu, kuras atgriešanos savā...

Mājai un Dārzam

Par pavasari priecāties vēl pāragri, nākamnedēļ laiks atkal mainīsies – stāsta sinoptiķis Bricis! – VIDEO

  Par laika apstākļiem šonedēļ LTV "Rīta Panorāmas" ēterā pirmdienas rītā pastāstīja sinoptiķis toms Bricis, sniedzot...

Marta pēdējā pilnajā nedēļā laiks jūtami mainīsies – prognozes 7 dienām!

Jaunā nedēļa iesāksies ar salīdzinoši mierīgiem laika apstākļiem – palaikam līs, dominēs lēns vējš un...

Sinoptiķi brīdina par apstākļiem tuvākajās dienās

  Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķi izplatījuši dzelteno brīdinājumu par apstākļiem daļā valsts teritorijas...